Hlavní obsah

Spokojený vztah? Musíte plánovat!

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehynoucí láska na věky věků – o tom sní snad každý. Co je ale tím klíčem? Podle řady odborníků, mimo jiné, také společné plánování. Bezcílné proplouvání životem totiž většinou nekončí moc dobře. Stejně jako když míříte každý jiným směrem.

Článek

Můžete se milovat k zbláznění, může vám to skvěle fungovat v posteli (jak je to doopravdy s manželským sexem), pokud ale nemáte společné vize a plány, nejspíš na ten pomyslný konec životní cesty ruku v ruce nedojdete. Absence krátkodobých i dlouhodobých cílů nevěstí podle odborníků nic dobrého. Proč?

Dobrý vztah je hluboké přátelství

Vztahový kouč Aleš Kalina tvrdí, že vztah je z deseti procent tvořen sexualitou a zbylých devadesát procent je přátelství (může muž se ženou jenom kamarádit?). „Přesněji je to deset procent fyzické přitažlivosti, z dalších třiceti až čtyřiceti procent je vám spolu prostě dobře a zbytek stojí na společném prožívání. Na tom, že chcete dělat věci spolu. Přátele přece vždycky pojí společné zájmy a vize. Co bych dělal s kamarádem, s kterým bych neměl nic společného, proč bych vyhledával jeho společnost?“ tvrdí Aleš Kalina (a mimochodem, plánovat si sex také není od věci).

Plány jsou také známkou přirozeného vývoje, toho, že někam směřujete, a směřujete tam spolu. „Pokud k sobě opravdu pasujete, plánování se zcela přirozeně rozvine. Nejdřív přijdou krátkodobé plány typu ‚pojeďme na dovolenou‘, protože když je vám s někým dobře, máte potřebu s ním být co nejvíc,“ vysvětluje Aleš Kalina. Po nich přicházejí celkem přirozeně cíle dlouhodobé, týkající se už zásadnějších závazků (vezmeme si hypotéku a pořídíme byt, založíme rodinu, postavíme dům…).

A veškeré tohle plánování, ať už řešíte, co bude za týden, nebo co bude za pět let, má ve vztahu svou jasnou funkci.

Foto: Life_imageS, Shutterstock.com

Krátkodobé plány jsou účinná zbraň proti nudě a stereotypuFoto: Life_imageS, Shutterstock.com

Krátkodobými plány proti nudě

Když spolu už nějaký čas jste, odezní prvotní divoká zamilovanost a váš vztah se ustálí. To je dobře, dává to oběma pocit jistoty a bezpečí, ale nese to sebou i riziko, že se začnete nudit. Že se vytratí ta pomyslná jiskra. „A právě krátkodobé plány pomáhají překonávat stereotyp, který dříve či později vklouzne do každého vztahu. Tyhle plány vás vytrhávají z rutiny a dopují váš emoční barel. Díky dovolené nebo výletu dobijete baterky a získáte nadhled nad denními starostmi,“ vysvětluje vztahová koučka ze Školy pro ženy Iva Filipi. Zasmějete se spolu, prožijete dobrodružství, poznáte nové věci. Máte si pak o čem povídat, na co vzpomínat, z čeho čerpat, než zase vymyslíte něco nového.

Navíc je to skvělý trénink partnerské komunikace. Musíte se umět dohodnout na tom, kdy a kam pojedete, kolik peněz do toho investujete, jakým koníčkům se budete věnovat, co by kdo z vás rád zkusil, kdo co naopak odmítá, a podobně. Mluvíte spolu, vyměňujete si názory, tvoříte společné projekty, spolupracujete a vytváříte kompromisy. A to vše se v partnerství zatraceně hodí!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Plány na roky dopředu? To je důkaz, že s vámi ten druhý počítáFoto: nd3000, Shutterstock.com

Dlouhodobé plány jako známka lásky

Nemůžete čekat, že se začnete po pár měsících známosti bavit o tom, jak to s vámi bude za X let. Dlouhodobé plány přicházejí až ve chvíli, kdy se posouváte z roviny nezávazného randění k hlubšímu vztahu. „Zejména díky dlouhodobým plánům dostává vztah směr a dynamiku. Tyhle plány ho posouvají a prohlubují partnerské pouto,“ popisuje Iva Filipi.

Nejde jen o to, že když si společně vytyčíte směr, méně bloudíte a vaše životní cesta je jistější. Společným plánováním si vyjadřujete lásku a vzájemnou důvěru. Dáváte tak najevo, že s tím druhým počítáte, že ho vnímáte jako zásadní součást svého života. Tohle je to opravdové „miluji tě“!

Chcete si být ještě bližší? 6 situací, které váš vztah zocelí. Zažili jste spolu aspoň jednu? 

Reklama

Načítám