The Capitals: Přímý scénář omezení volného pohybu kvůli koronaviru EU nemá, říká Lenarčič

© EPA/ANGELO CARCONI

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

Výzva jménem koronavirus. Neexistuje přímý scénář omezení volného pohybu osob v rámci Schengenu kvůli koronaviru, řekl EURACTIV.com eurokomisař pro řešení krizí Janez Lenarčič.

„Jsou však k dispozici různé pohotovostní plány, které budou muset být aktivovány, nebo už se tak stalo. Místo omezení volného pohybu se EU raději soustředí na podporu reakce a připravenosti, především ve svých členských státech,“ zdůraznil s tím, že Evropa nyní musí „jednat jako Unie“.

Po rozšíření koronaviru z Číny a jeho doputování do Evropy, kde je v Itálii nahlášeno 229 případů a sedm mrtvých, sáhla Francie v pondělí k preventivním opatřením. V Římě premiér Giuseppe Conte zvažuje omezení pravomocí regionálních guvernérů, zatímco vláda v Athénách přišla s desítkou různých pohotovostních plánů.

(EURACTIV.fr, Sarantis MichalopoulosGerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ZÁPAD

BERLÍN

Tragédie v Hesensku. V pondělí odpoledne najel automobil do karnevalového průvodu v malém městečku Volksmarsen blízko města Kassel v Hesensku. Podle policie zůstalo po incidentu desítky lidí zraněných, mezi nimi i děti. Nikdo naštěstí nezemřel. Řidič, který zřejmě úmyslně vjel do davu lidí, byl zatčen. Podrobnější informace policie zatím neuvedla.

Volba nového lídra CDU. Po dalším neuspokojivém výsledku v zemských volbách, které se v neděli konaly v Hamburgu, vládní strana CDU hodlá urychlit výběr nového lídra. Mimořádná stranická konference by se měla konat 25. dubna, což je o 8 měsíců dříve, než původně plánovala odstupující předsedkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Korupce ve vysokých kruzích FPÖ? Rakouská veřejná protikorupční prokuratura chce začít vyšetřovat podezření z korupce spojené se jmenováním podnikatele Siegfrieda Stieglitze do čela rady korporace ASFINAG. Ta je mimo jiné zodpovědná za rekonstrukci a údržbu rakouských dálnic. K úplatku mělo dojít v době, kdy byl ministrem dopravy lídr FPÖ Norbert Hofer. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Francie přijala preventivní opatření proti koronaviru. Ministerstvo školství požádalo studenty, kteří o jarních prázdninách vycestovali do Číny, Singapuru, Jižní Koreji, Lombardie či Benátska, aby se nevraceli do školy a na 14 dní zůstali doma.

Preventivní opatření se pravděpodobně dotknou i sportu a kultury. Zápas mezi italským fotbalovým klubem Juventus Turín a francouzským Lyonem, který se má odehrát zítra v Lyonu, bude možná zrušen. Karnevaly v Nice a Citronový festival ve městě Menton nedaleko hranic s Itálií sice proběhnou, ale pod přísným dohledem. (EURACTIV.FR)

///

BRUSEL

Kritika Komise kvůli antisemitismu. Evropská komise zkritizovala letošní karnevalový průvod v belgickém městě Aalst. V průvodu se totiž objevily antisemitské a xenofobní symboly. „Mělo by být evidentní, že takové výjevy, které jsme viděli, by se na evropských ulicích 75 let od holokaustu neměly objevovat,“ řekl novinářům mluvčí Komise. Podle místopředsedy EK Margaritise Schinase není pro takový „ostudný“ karneval v Evropě místo. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Šikana ze strany Sinn Féin. Irský premiér Leo Varadkar zkritizoval plány nacionalistické strany Sinn Féin, která chce uspořádat několik setkání s občany po celé zemi, aby jim představila svou vizi nové vlády. Varadkar jejich turné označil za „kampaň zastrašování a šikanování.“

Irské strany se po nedávných parlamentních volbách stále nemohou dohodnout na vytvoření koalice. Tento týden se uskuteční další kolo rozhovor mezi vládnoucí stranou Fine Gael a vítěznou partají Fianna Fáil. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

SEVER

STOCKHOLM

Více Švédů než kdy dřív. Na konci roku 2019 v zemi žilo 10,3 milionu lidí, což znamená, že jen za loňský rok ze švédská populace rozrostla o 1 milion lidí. Jedním z důvodů je vyšší porodnost, tím hlavním je však imigrace, která se podílí na růstu populace ze 73 %. Vyplývá to z národních statistik. Zejména v roce 2016 bylo Švédsko oblíbenou destinací pro mnoho uprchlíků přicházejících z Blízkého východu. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

JIH

MADRID

Krize baskických konzervativců. Lídr Lidové strany (Partido Popular, PP) Pablo Casado se o víkendu rozhodl nahradit Alfonsa Alonsa, současného předsedu strany v Baskicku. Jeho nástupcem by se měl stát bývalý europoslanec a expředseda regionální krajně pravicové strany Carlos Iturgaiz.

Nemusí to však být na dlouho. V Baskicku a také v Galicii se totiž budou 5. dubna konat regionální volby. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

ŘÍM

Conte proti regionům. Italská vláda v rámci boje proti koronaviru může omezit práva regionálních vlád. „V současné době to ale situace nevyžaduje,“ prohlásil premiér Giuseppe Conte. Guvernér Lombardie Attilio Fontana označil takovou myšlenku za nepřijatelnou. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

VISEGRÁD

VARŠAVA

Varování od Tuska. Ve svém projevu v Bialystoku na severovýchodě Polska upozornil bývalý premiér a nynější předseda Evropské lidové strany Donald Tusk na „pochod spících chodců“. Myslel tím, že Polsko sice vědomě nechce opustit EU, svými kroky k tomu však pomalu spěje. Tusk to považuje za větší hrozbu než případnou hlasitou opozici vůči EU, která podle něj ale v dohledné době do politického mainstreamu nepronikne. Bývalý předseda Evropské rady rovněž varoval před nedostatkem evropské solidarity, což může zapříčinit rychlou zkázu. „Naše budoucnost závisí na udržení principu solidarity,“ prohlásil Tusk. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Folkloristé vs. extremisté. Osobnosti slovenského folklóru před blížícími se parlamentními volbami odstartovaly iniciativu s názvem „Nie v mojom kroji“. Iniciativa se vymezuje proti zneužívání slovenské lidové kultury, krojů a symbolů extrémisty a nacionalistickými politickými silami k propagandě. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Přátelé zemědělství. Zástupci ministerstev zemědělství zemí střední a východní Evropy se včera setkali ve Varšavě, aby podepsali společnou deklaraci vyslovující se proti škrtům v zemědělských fondech.

„Po zemědělcích chceme neustále více, klademe na ně stále nové požadavky. Aby je ale svědomitě plnili, musíme je k tomu také dostatečně motivovat. To však není možné bez silného rozpočtu,“ prohlásil před setkáním ministr zemědělství Miroslav Toman. Jeho rodina vlastní společnost Agrotrade, skrze který ovládá největšího producenta jednodenních kuřat v ČR.  (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

BUDAPEŠŤ

Šéf amerických tajných služeb loboval za Orbána. Nový ředitel Národní zpravodajské služby Richard Grenell v minulosti poskytoval PR služby zaměřené na americká média pod hlavičkou projektu financovaného maďarskou vládou. Informoval o tom web Responsible Statecraft. Grenell a jeho firma Capitol Media Partners (CMP) pracovala pro Maďarskou nadaci Severní Ameriky, kterou financuje maďarská vláda. Skupina s Grenellem sdílí také právního zástupce. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

BALKÁN

SOFIE

Právní stát v ohrožení. Bulharští právníci podepsali deklaraci, ve které varují před narušováním právního státu. Jednu ze základních hodnot EU podle nich ohrožuje to, co se „v posledních měsících odehrává v legislativě, exekutivě i justici“. Právníci kritizují prokuraturu a způsob, jakým je upravována legislativa. Trvají na tom, aby exekutivní moc fungovala transparentně. „Kdykoliv to bude nutné, připomeneme, že tam, kde končí právo, začíná bezpráví,“ píše se v deklaraci. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Premiér nařčen z praní špinavých peněz. Bulharské státní zastupitelství bude požadovat vysvětlení od všech osob, které byly zmíněny v článku španělských novin El Periodico nazvaném „Vyšetřování praní špinavých peněz vede k premiérovi Bulharska“. Podle článku katalánská policie a protikorupční úřad vyšetřují, zda je premiér Bojko Borisov zapleten do mezinárodního praní špinavých peněz. (dnevnik.bg)

///

BUKUREŠŤ

Vládní fiasko. Rumunský ústavní soud rozhodl, že pověření Ludovice Orbana sestavením nové vlády bylo protiústavní. Verdikt přišel před parlamentní schůzí k ustavení nové vlády, ta byla ale odložena kvůli nedostatečnému kvóru. (EURACTIV.ro)

///

LUBLAŇ

První setkání s Chorvatským prezidentem. Slovinský prezident Borut Pahor ve čtvrtek přivítá svého chorvatského protějška Zorana Milanoviće. Ten během své předvolební kampaně opakovaně zdůraznil důležitost partnerství mezi oběma zeměmi, a není proto divu, že si Slovinsko vybral jako destinaci své první pracovní návštěvy. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

Středopravicová SDS se těší podpoře. Průzkum veřejného mínění ukázal, že strana SDS (EPP) má největší podporu (18,2 %), zatímco LMŠ, která je zodpovědná za rozpad vládní koalice, u voličů ztrácí (13,2 %). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

Skepticismus ohledně včasné obchodní dohody s Británií. Chorvatský předseda vlády Andrej Plenković navštívil Londýn. S Borisem Johnsonem zde jednal mimo jiné o vyjednávání vzájemných obchodních vztahů po brexitu. „Jakožto předsedající země uděláme vše proto, abychom jednání posunuli. Ze zkušeností z vyjednávání obchodních dohod mezi EU a třetími zeměmi ale vím, že to povětšinou nejde hladce. Pokud dokážeme vyjednat dohodu během 10 měsíců, bude to naprosto jedinečné. Nic takového ale EU zatím nedokázala. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Tlačit na Srbsko se nevyplácí. Srbský ministr obrany Aleksandar Vulin prohlásil, že nákup ruského protiletadlového systému Pancir vysílá signál jak „přátelům, tak nepřátelům“, že vyvíjet nátlak při jednání se Srbskem se nevyplácí. Pokud jde o samotný protiletadlový systém, Vulin uvedl, že se jedná o „obranné zbraně“, které nemohou ohrozit nikoho za srbskými hranicemi.

Dačić: Přístupový proces Srbska nekoresponduje s jeho reformními úspěchy. Srbský ministr zahraničních věcí Ivica Dačić v pondělí uvedl, že posun v přístupových rozhovorech nekoresponduje s úspěchy srbských reforem, které Bělehrad v rámci přístupového procesu učinil. „Srbsko přístupové rozhovory zahájilo v roce 2014, doposud se ale otevřela jen polovina přístupových kapitol, a to v posledních dvou letech,“ zdůraznil Dačić. (EURACTIV.rs )

///

SARAJEVO

Wolfgang Petritsch: EU plánuje uvalit sankce na Dodika. Rakouský diplomat a bývalý velvyslanec v Bosně a Hercegovině Wolfgang Petritch v exkluzivním rozhovoru pro sarajevský deník Dnevni Avaz uvedl, že Brusel podle již potvrzených informací připravuje uvalení sankcí na Milorada Dodika, prezidenta Republiky srbské, která je jednou z entit Bosny a Hercegoviny. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář