Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Gól číslo 700 i pro zesnulého bratra. Ovečkin se zapsal do historie NHL

Ovečkin vstřelil svůj 700. gól foto: ČTK

Praha - Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin o víkendu pokořil hranici 700 gólů v NHL. Ve 34 letech se mu to povedlo jako osmému hokejistovi historie.
  10:01

Několik zápasů na tento milník nemohl dosáhnout, v sobotu proti New Jersey se už Alexandr Ovečkin dočkal. Ve třetí třetině dostal nabito na pravý kruh a typickou tvrdou ranou z podřepu vstřelil svůj 700. gól v zámořské NHL.

„Přihrávka byla parádní, stačilo jen trefit branku,“ popisoval Ovečkin, jehož počin oslavovali také domácí fanoušci Devils. I je těšilo, že u takového momentu mohli být, a vestoje tleskali, zatímco k Ovečkinovi se sjeli pogratulovat osobně všichni spoluhráči.

„Je to skvělý pocit, ale momentálně se musíme soustředit na to, abychom opět začali bodovat,“ dodal po čtvrté porážce kapitán Washingtonu, který v tabulce kanonýrů nahání vedoucího Davida Pastrňáka a druhého Austona Matthewse.

Ruský útočník se stal teprve osmým hráčem, jenž v NHL překonal hranici 700 vstřelených branek, a zařadil se tak mezi opravdu vybranou společnost. Na stejnou metu ve své kariéře dosáhli ještě Wayne Gretzky (894 gólů), Gordie Howe (801), Jaromír Jágr (766), Brett Hull (741), Marcel Dionne (731), Phil Esposito (717) a Mike Gartner (708). Všichni už své působení v nejlepší hokejové soutěži světa uzavřeli, naopak 34letý Ovečkin se stále posouvá vzhůru.

Alex Ovečkin a Sidney Crosby při slavnostním ceremoniálu.

Pokud bude pokračovat ve stejném tempu, mohl by se ještě v této sezoně dostat před Gartnera s Espositem. „Nedovedu si představit, na jaká čísla by dosáhl, kdyby hrál v mojí éře. Střílení gólů nebere jako samozřejmost, líbí se mi jeho nadšení. Při každé oslavě málem přeskočí mantinel,“ prohlásil pro nhl.com Esposito, který zářil v 60. a 70. letech.

S pochvalami nešetřili ani ostatní sedmistovkaři. „Osmkrát vyhrál Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, což je naprosto neuvěřitelné. Myslím si, že něco podobného se už nikdy nikomu nepovede. Některé sezony byly v jeho podání slabší, napadlo mě, že už začíná trochu zpomalovat, ale pokaždé se dokázal vrátit a přizpůsobit,“ nechal se slyšet Jaromír Jágr.

Žádný kanonýr se neobejde bez dvorního nahrávače, Ovečkin v tomto ohledu těží ze spolupráce s Nicklasem Bäckströmem. Švédský centr, jenž nedávno prodloužil s Caps smlouvu až do roku 2025, svému kolegovi připravil 260 branek, v posledních sezonách se ruský zabiják může spolehnout také na velice produktivního obránce Johna Carlsona.

Splněný sen: vlastní i bratrův

Cestu ke sportu měl rodák z Moskvy vydlážděnou už od narození. Jeho otec Michail se věnoval fotbalu, maminka Tatiana se mohla pyšnit dvěma zlatými olympijskými medailemi, které získala s basketbalovým družstvem SSSR. Svou první hokejku dostal malý Saša už ve dvou letech, pokoj měl plný kartiček a plakátů s hvězdami NHL, kam se chtěl jednou probojovat.

Ovečkin vstřelil svůj 700. gól

Největší podpory se mu dostávalo od staršího bratra Sergeje, který v mladém věku zemřel při autonehodě. Jeho smrt tehdy desetiletého Ovečkina opravdu zasáhla. „Bylo to těžké. Pamatuji si, že jsem celý den probrečel,“ smutnil ruský střelec. Na bratra nikdy nezapomněl, po téměř každém vstřeleném gólu políbí svou rukavici a zvedne ji k nebi.

Alexandr chtěl, aby na něj byl Sergej pyšný, hokeji proto věnoval úplně všechno. Premiéru v ruské nejvyšší soutěži si odkroutil už v šestnácti letech, v červnu roku 2004 si jej Washington Capitals vybrali na draftu jako prvního. Hned za ním přišel na řadu další výjimečný Rus, po Jevgeniji Malkinovi sáhl Pittsburgh.

Vzhledem k výluce naskočil Ovečkin do NHL až na podzim roku 2005. Vlétl do ní jako uragán, se 106 body skončil v tabulce produktivity na třetím místě za Joem Thorntonem (125) a Jaromírem Jágrem (123). Zároveň získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, a předčil tak nejen Malkina, ale také Sidneyho Crosbyho, jedničku draftu 2005, s nímž byl od začátku svého zámořského působení srovnáván.

Jejich vzájemné soupeření přerostlo v jednu z největších rivalit v historii NHL. Z obou se postupně staly velké osobnosti celé soutěže, své týmy vedou do bojů s kapitánským céčkem na hrudi.

„Jsou úplně jiní, ale oba našli cestu k úspěchu. Ani jeden nebere rivalitu nijak osobně, jde spíše o měření sil z týmového hlediska,“ osvětlil situaci Brooks Orpik, jenž nastupoval za Washington i Pittsburgh. Ovečkina zdobí neuvěřitelná dravost, rychlost a především fantastická střela. Ať už pálí odkudkoliv, brankáři se musí mít na pozoru a zároveň počítat s tím, že budou s velkou pravděpodobností lovit kotouč ze sítě.

Ovečkin svůj 700. gól oslavil s celým týmem.

Crosby ostatní převyšoval a stále ještě převyšuje šikovností a herní inteligencí. S přibývajícím věkem začala kanadského centra častěji trápit zranění, zároveň se z něj ale stal celoplošný hokejista, který umí velmi dobře zapracovat i do defenzivy, což o ruském kanonýrovi úplně říct nelze. „Fascinuje mě, jak neuvěřitelně konzistentní výkony podávají. V lize se pohybují už strašně dlouhou dobu a stále patří k nejnebezpečnějším hráčům,“ prohlásil Matt Niskanen, další šťastlivec, který měl tu čest sdílet kabinu s oběma velikány.

Trápení v play-off ukončil Stanley Cup

Z individuálního hlediska byl pro „Ovieho“ nejúspěšnější ročník 2007/08, během něhož posbíral 112 bodů a nasázel 65 branek. Zároveň si odnesl Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části a Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce soutěže. Washington si chtěl svou největší hvězdu pojistit na dlouhou dobu, po podepsání monstrózního třináctiletého kontraktu na 124 milionů dolarů (9,5 za sezonu) se stal nejlépe placeným hráčem NHL.

Ovečkin sice vyčníval a i nadále přepisoval všemožné rekordy, na rozdíl od Crosbyho, který dovedl Penguins ke třem Stanley Cupům, ale marně čekal na výraznější týmový úspěch.

Caps byli bráni jako specialisté na základní část, v play off se ale nedokázali dostat přes druhé kolo, kde jim hned třikrát vystavil stopku právě Pittsburgh. Zdálo se, že celku z hlavního města USA dochází kvůli tíživé situaci pod platovým stropem čas, v souvislosti se stále kritizovanějším kapitánem týmu se dokonce začalo hovořit o výměně či návratu do Ruska. Vytouženého prvenství se ale nakonec přece jen dočkal. Washington triumfoval v sezoně 2017/18, na cestě za pohárem vyřadil i Crosbyho a spol. a ve finále zdolal nováčka z Las Vegas. A Ovečkin? Ve 24 utkáních posbíral 27 bodů a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem vyřazovacích bojů.

Alexandr Ovečkin slaví hattrick.

„Znamená to pro mě strašně moc. Prožívám spoustu emocí, nevím, jak to popsat. Jsem strašně šťastný kvůli spoluhráčům, kvůli fanouškům i kvůli mé rodině,“ vymáčkl ze sebe dojatý Rus po posledním duelu finálové série.

Překoná Gretzkyho?

Alexandr Ovečkin (34)

Ruský hokejový útočník strávil celou svou dosavadní kariéru v NHL ve Washingtonu Capitals. V základní části odehrál 1145 zápasů, připsal si 700 gólů a 570 asistencí. V play-off za 128 utkání přidal 65 branek a 61 asistencí.

V roce 2018 vyhrál Stanley Cup, kromě toho má tři tituly mistra světa, jeden ruský titul a jeden triumf v KHL. Obdržel také mnoho individuálních ocenění, třeba nejlepším střelcem NHL se stal hned osmkrát, Hartovu trofej získal třikrát a do All Star Game byl zařazen jedenáctkrát.

Ve své bohaté kariéře dokázal téměř vše, ve vitríně mu schází pouze olympijská medaile. Vedení NHL se na účast svých hráčů pod pěti kruhy stále moc netváří, proto je těžké odhadnout, zda si Ovečkin bude moct tuto chybějící položku také odškrtnout. A co se vylepšení postavení v historické tabulce střelců zámořské soutěže týče, může mít ruský útočník ty nejvyšší ambice. Přes šedivá místa ve vlasech je mu stále teprve čtyřiatřicet, zdravotní problémy se mu vyhýbají, hokej pořád miluje a nechce s ním skončit. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Zůstává zdravý a hraje ve výborném týmu, takže určitě má šanci to dokázat,“ nechal se slyšet Wayne Gretzky.

Legendární Kanaďan je stále napřed o téměř 200 branek. Jedná se o obrovský náskok, ale jestli ho může někdo dohnat a přepsat historické tabulky, je to právě Ovečkin.

Autor: