Kamery v Jablonci opět provozuje firma odvolaného primátora, zakázku získala bez veřejné soutěže

Kamerový systém městské policie v Jablonci nad Nisou bude dál provozovat firma Grepa bývalého primátora Milana Kroupy, dříve zvoleného za ANO. Zakázku na 4 roky za 2 miliony korun schválili jablonečtí zastupitelé. Milan Kroupa provozoval systém už v uplynulých čtyřech letech, kvůli tomu ho část koalice a opozice před rokem obvinila ze střetu zájmů a zastupitelé ho odvolali. Teď získal zakázku znovu, bez veřejné soutěže.

Jablonec nad Nisou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO)

Odvolaný primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (dříve zvolený za ANO) | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Milan Kroupa v době, kdy byl jabloneckým primátorem, neměl s městem na provoz kamer smlouvu. Po sporu o částku za službu Kroupa kamery dočasně vypnul. Město se proto rozhodlo uzavřít s Grepou řádnou smlouvu. Zakázku na další 4 roky za 2 miliony korun jablonečtí zastupitelé schválili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala Šárka Škapiková

Proč dostala Grepa zakázku napřímo bez výběrového řízení, vysvětluje primátor Jablonce Jiří Čeřovský z ODS: „Toto je zcela v souladu se zákony, kde jsou stanoveny limity, za kterých to město může zadat přímo dodavateli, respektive uzavřít smlouvu na služby, a to je přesně tento případ.“ Primátor zároveň připomněl audit, který ukázal, že systém funguje dobře, je moderní a doplnil, že aktuálně město lepší nabídku nemá.

Jablonecká bramboračka. Spor o bezpečnostní kamery může rozetnout jen soud, říká novinář Kroupa

Číst článek

Někteří opoziční zastupitelé odmítli pro Grepu hlasovat, kritizovali absenci veřejné soutěže, a také cenu; podle některých zastupitelů jsou 2 000 000 korun za čtyři roky provozu moc. S tím ale Milan Kroupa rozhodně nesouhlasí.

„Pokud se podíváme do Liberce, Liberec platí za 10 kamer 48 000, v Jablonci se platí za 38 kamer 41 000, takže samozřejmě ta částka není odpovídající. Je vstřícná,“ dodává s tím, že v minulosti jeho firma napojila na internet zdarma například školky a další městské objekty. 

Šárka Škapiková, sot Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme