Provozní úvěr pro Mladou frontu je před podpisem. Blízko k němu má Vítek

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI Zdroj: Profimedia

Europrint, ilustrační foto
Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech.
Sídlo vydavatelství Mladá fronta v Praze-Modřanech.
Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.
Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.
6
Fotogalerie

Vydavatelství Mladá fronta stíhaného podnikatele Františka Savova by se už brzy mohlo dostat z kritické finanční tísně. S největší pravděpodobností mu provozní úvěrování poskytne společnost CPI Radovana Vítka. Jeden z nejbohatších Čechů totiž s nabídkou na úvěrování předčil skupinu Czechoslovak Group zbrojaře Michala Strnada, uvedl deníku E15 zdroj, který si nepřál být jmenován. 

„Zatím se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí CPI Jakub Velen. Podobně se vyjádřil i šéf vydavatelství Mladá fronta Jan Mašek. „Mohu říci jen to, že určitě vybereme jednu ze dvou firem, které s nabídkou ve čtvrtek přišly. I kdyby ale představenstvo někoho vybralo, následují další schvalovací procesy,“ řekl deníku E15 Mašek.

Podle Maška jsou ještě ve hře stále obě společnosti a řada nedořešených otázek. „Úvěrová smlouva je obsáhlý dokument a body k diskuzi se jistě objeví,“ podotkl.

CPI podle insolvenčního rejstříku Mladé frontě nabídla úvěr do 40 milionů korun s tím, že v případě potřeby se může úvěr navýšit až na 55 milionů.

Podle poradenské společnosti Apogeo ale provozní úvěrování nutně nemusí znamenat zvýšení vlivu v zadlužené společnosti. „Za nabídkou provozního financování nyní vidíme především snahu o udržení životaschopnosti vydavatelství a zájem o řešení úpadku formou reorganizace,“ řekl partner společnosti Apogeo pro oblast transakcí Pavel Postl.

„Poskytnutý úvěr nebude mít vliv na složení věřitelského výboru, pokud CPI společně s financováním nekoupí pohledávky oprávněných věřitelů,“ dodal.

V pondělí se přitom změnil držitel největší zajištěné pohledávky. Doklady o nesplaceném dluhu ve výši zhruba 55 milionů korun získala společnost Crane Constancy Investments, a to od spořitelního družstva Artesa, které je se Savovem dlouhodobě spojováno.

Crane Constancy Investments vlastní slovenští podnikatelé Michal Martinko a Braňo Prieložný, přičemž druhý jmenovaný se z dřívějšího působení zná i s Vítkem. Na začátku 90. let spolu zakládali společnost Istrokapital, která vznikla sloučením čtyř slovenských fondů z kuponové privatizace.

„Jedná se o největší zajištěnou pohledávku za Mladou frontou, což nám garantuje silnou pozici v probíhajícím insolvenčním řízení a do budoucna významný vliv na fungování firmy. Nechceme připustit, aby vydavatelství s takovou tradicí a potenciálem insolvenční řízení zbytečně poškodilo,“ zdůvodnil transakci Michal Martinko.

Společnost Mladá fronta vydávající mimo jiné knihy, týdeník Euro či zdravotnické tituly se dostala pod tlak poté, co jí úvěrující banka v důsledku insolvenčního řízení jednostranně vypověděla smlouvu na provozní úvěr. Představenstvo společnosti poté požádalo o ochranu před věřiteli a management zahájil proces krizového řízení, jehož cílem je dosáhnout reorganizace při zachování provozu společnosti a pracovních míst.