Martin Tomaides
25. února 2020 • 11:45

TOP události uzávěrky! Záchod místo trejdu, Simon a číslo, panda v Torontu

Vstoupit do diskuse
0
  • Co všechno se dělo během přestupové uzávěrky?Co všechno se dělo během přestupové uzávěrky?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Ačkoliv to nejprve vypadalo, že letošní přestupová uzávěrka NHL bude klidnější, generální manažeři se rozjeli a došlo na rekordních 32 výměn. Některé byly zajímavé, některé méně, ale příběhů bylo v pondělí dostatek. A zajímavé bylo sledovat i to, co se nakonec nestalo. Tady je TOP 5 událostí náročného pondělního dne.

  • Patrick Marleau si plní sen

    Čtyřicetiletý Marleau drží v NHL jedno prvenství. Nikdo neodehrál v základní části NHL tolik utkání (1715) aniž by nevyhrál Stanley Cup. Na druhou stranu v počtu zápasů jsou před ním už jen Gordie Howe, Mark Messier, Jaromír Jágr a Ron Francis. Ale to teď není důležité.

    Marleau se v příštích týdnech možná naposledy bude o stříbrnou trofej ucházet, San Jose ho totiž poslalo do Pittsburghu, který formu na klíčovou část sezony ladí ve velkém. „Utíká mu čas, touha vyhrát ho teď potáhne,“ řekl generální manažer Jim Rutherford z Pittsburghu.

    Dlouholetému hráči San Jose ale už teď Rutherford vyplnil jeden sen. „Když vyrůstal, jeho oblíbený tým byl Pittsburgh. A já mám hoooodně fotek, na kterých to můžu dokázat,“ napsala po trejdu na Twitter hráčova manželka Christina.

    „Chceme všechny ty fotky,“ dostalo se jí rychlé odpovědi z oficiálního účtu Penguins.

    Výměna se dotkla také českého útočníka Dominika Simona. To byl totiž majitel Marleauova tradičního čísla 12. Rychle se ale nabídl, že ho legendě přenechá, takže si zvykejte na Simona s osmnáctkou na zádech.

    Pittsburgh tak patří k vítězům posledních přestupových dní. Včera ještě z Buffala přivedl Conora Shearyho, který s klubem v předchozích letech slavil oba Stanley Cupy a z Minnesoty uzmul i střelce Jasona Zuckera. Pozor na Pens!

  • Carolina tunila obranu, ale co gólmani?

    Carolina je dalším klubem, který se činil a výtečně posiloval. Ještě než došlo na potřebné vylepšení defenzivy, z Floridy přišel kanonýr Vincent Trocheck, muž, který před dvěma lety vstřelil 31 branek a pravidelně slýchal slova chvály od svého dětského vzoru Jaromíra Jágra.

    Když se blížila v Evropě devátá večerní a s ní tlustá přestupová čára, tak u Hurricanes teprve přišla řada na obranu. A nutno říct, že generální manažer Don Waddell odvedl skvělou práci. Nejprve z New Jersey vyloudil Samiho Vatanena a pak z New York Rangers odvedl Bradyho Skjeie.

    „Sami skvěle zapadne do našeho systému. Jeho bruslení, přehled a ovládání kotouče pomohou v každé situaci,“ řekl Waddell.

    Carolina postrádá v obraně dva klíčové muže, Dougie Hamilton a nově i Brett Pesce budou chybět dlouhodbě, proto Hurricanes začali řešit také nadaného Skjeie. Za něj do New Yorku poslali ceněnou volbu v 1. kole draftu, ale Waddell byl stejně spokojený.

    „Brady má všechno. Je to bojovník, skvěle bruslí, umí to vepředu i vzadu. Navíc je podepsaný až do sezony 2023/24, takže nám pomůže dlouhodobě,“ řekl pro NHL.com.

    Jenže co se vyřešit nepovedlo je brankářská situace. V pondělí se totiž ukázalo, že náhlá zranění stabilní dvojice Petr Mrázek - James Reimer ze sobotního vítězného utkání proti Torontu jsou dlouhodobého charakteru. Nepříjemné...

    Tady už se ale netrejdovalo, místo toho sáhlo vedení mužstva na farmu do Charlotte. Aktuální brankářskou dvojku tak během bojů o play off tvoří Američan Alex Nedeljkovic, který odchytal v NHL zatím dvě utkání a sedmadvacetiletý Anton Forsberg.

  • Místo trejdu na záchod

    Když se blíží přestupová uzávěrka, potenciální zboží často odpočívá. Například Vladislav Namestnikov z Ottawy byl mimo sestavu. Pak se stěhoval do Colorada. Stejné to bylo s Erikem Gustafssonem, kterého Chicago poslalo do Calgary. Týmy nechtějí riskovat, že jejich návnady se zraní.

    Každá taková situace pak neunikne fanouškům, hlavně tam, kde se o hokej opravdu zajímají. Když se tedy třeba Elias Lindholm z Calgary nedostavil na trénink, na oficiálním klubovém Twitteru se rychle objevilo, že odpočívá a rozhodně není na odchodu z klubu.

    Podstatně veseleji bylo o chvíli později, když zničehonic led opustil hvězdný Johnny Gaudreau. Vysvětlení bylo dost veselé.

    „Musel jsem čůrat,“ vykládal pak pobaveně novinářům. „Nečekal jsem, že to vzbudí takové pozdvižení. Příště se pokusím to udržet co nejdéle,“ dodal.

  • Co se mohlo stát, ale nestalo?

    Patrick Marleau dostal šanci na sklonku kariéry bojovat s Pittsburghem o Pohár, ale jeho další postarší parťák Joe Thornton už ne. Přitom tak daleko k tomu zase nebylo, kanadský centr měl nakročeno do Dallasu. Že k žádnému trejdu nakonec nedošlo ho pak zklamalo...

    Lišák Lou Lamoriello znovu rozvířil celou scénu, rozhodl se totiž, že si do New York Islanders přivede amerického útočníka Zacha Pariseho, se kterým s chutí spolupracoval už v dobách, kdy oba působili v New Jersey.

    Jenže Parise má celkem, řekněme, nevyměnitelný kontrakt. Podepisoval ho s Minnesotou ještě v době, kdy NHL měla v tomto ohledu jiná pravidla. Teď už nikdo třináctiletou smlouvu na 98 milionů dolarů vyrobit nesmí, maximum je osm let... Tenhle hráč má navíc klauzuli o nevyměnitelnosti.

    Ale pak v průběhu večera vyskočila informace, že je ochoten se ji vzdát. A vyšlo by to i s protihodnotou, New York by obětoval Andrewa Ladda, který byl ochoten udělat to samé, co Parise. A rád. Konečně by se vyhrabal z farmy v Bridgeportu.

    Jenže trejd byl nakonec náročnější a kluby neměly dostatek času. Zůstal tedy status quo.

    Mimochodem víte, jak to vypadá, když hráč s Pariseho kontraktem ukončí kariéru? Takové jsou penále!

    Dalším zajímavým objektem byl obránce Dustin Byfuglien, muž, který před startem sezony zničehonic Winnipegu oznámil, že se z rodinných důvodů neobjeví v kempu.

    Plynule vyšlo najevo, že do tohoto ročníku už nenaskočí. Generální manažer Kevin Cheveldayoff tak měl hodně těžkou práci, zbavit se dobře placeného čtyřiatřicetiletého hráče s nejasnou budoucností, kontraktem ještě na další rok a klauzulí o nevyměnitelnosti... Žádná legrace.

    Však to generálnímu manažerovi Jets taky nevyšlo...

  • Lehner do Toronta! Ale jen na chvíli...

    V posledních minutách se dotahují poslední kusy a tím největším byl včera Robin Lehner, který trochu překvapivě opustil Chicago a zamířil do Vegas, kde bude tvořit slušnou dvojičku s Marc-Andre Fleurym.

    A protože je poslední vítěz Masterton Trophy celkem aktivní na sociálních sítích, vyplatilo se ho sledovat i v tomto případě. Hned po poděkování Chicagu se vrhl muž s přezdívkou "panda" na Vegas. „Brzy se uvidíme, už se nemůžu dočkat, až se najím v restauraci u Gordona Ramseyho,“ napsal.

    A za chvíli pokračoval. To bylo krátce poté, co vyšlo najevo, jak vlastně celý trejd vypadal. Ono se totiž ukázalo, že Lehner na chvíli zamířil nejprve do Toronta, odkud putoval do Vegas za pátou volbu v draftu v roce 2020.

    To samozřejmě nebylo všechno, ale bylo to to, co gólmana zaujalo nejvíce, a ten se rozhodl rychle zaparodovat rok a půl starý přestup Johna Tavarese z Islanders právě k Maple Leafs. Současný kapitán Leafs ho tehdy okomentoval fotografií z dětství, ve které je vidět, jak spí v povelčení Toronta.

    Lehner si jeho snímek vypůjčil, upravil a okomentoval. „Mířím do Vegas. Maple Leafs, byli jsme tak blízko,“ napsal se smajlíkem. A pobavil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud