V roce 1999 pověsil herectví na hřebík a zkusil štěstí v podnikání. Produktoval lední revue Mrazík a zkoušel se prosadit jako folkový zpěvák. Nakonec se před kameru vrátil a dává šanci i českým seriálům.

Ženy

Kratina se ženil dvakrát. Poprvé si vzal loutkoherečku Šimonu Součkovou. Manželství ale poměrně rychle dospělo k rozvodu a i přes hercův prostest Součková s novým přítelem a dcerou Marií emigrovala do Francie. Po dvanácti letech bezvládí (sám tak nazývá období mezi vztahy bez područí žen) se znovu oženil. Vystudovaná zdravotní sestra má ale panickou hrůzu z nemocnic a její seznam zaměstnání je skutečně pestrý, nejkurióznější je inspektorka výtahů. Nyní je už dvacet let ženou v domácnosti a stará se o teplo domova a dcery Dominiku a Sofii. Manželství ale není bez mráčku a Jitka (druhá manželka) musela pochopit, s jakou náturou má tu čest. Kratina má rád společnost a ženy, nehodlá se jich vzdát ani v pokročilém věku. Oba ale věří, že je důležité, ke komu se muž vrací. V loňském roce se stal dědečkem, a tak má o zábavu postaráno.

Za mříže

Psal se rok 1971. Kratina byl v prvním ročníku na DAMU a popíjel se svým kamarádem ve vinárně. Cestou zpátky na koleje míjeli divadlo Disk a jejich pozornosti neunikla rudá vlajka, která nevydržela nápor větru. Dál už se hercova výpověď a svědectví policie rozchází. Kratina tvrdí, že vlajku v klidu sebral, sroloval a chtěl odnést na kolej. Druhá verze, která byla později označena za pravdivou, popisuje, jak po ní šlapal, kopal do ní a divoce mával nad hlavou. S policisty se chvíli pral a snažil se využít své fyzické převahy, ale nakonec skončil ve vazbě na Ruzyni a celu sdílel s člověkem, který byl souzen za vlastizradu. Kvůli prohřešku ztratil rok a půl studia na DAMU a jako zázrakem mohl i po takovém fiasku znovu hrát.

Po svém

Ve filmu Prázdniny pro psa (1980) se objevil ve své nejslavnější roli. Jako Drtikol budil hrůzu, ale Tomáš Holý si ho omotal kolem prstu. K filmu se váže příhoda, kdy jel Kratina Tatrou, ale zdálo se mu, že se v záběru až moc vleče. Vyřadil proto rychlost a nechal auto rozjet. Naštěstí stačili všichni uskočit do bezpečí a herec zastavil až na poslední chvíli.