Sukův hudební Štiřín po čtvrtstoletí končí, organizátoři se neshodli s novým vedením zámku

Po více než 25 letech končí Sukův hudební Štiřín. Zámek je pod správou ministerstva zahraničních věcí v čele s Tomášem Petříčkem (ČSSD). Ten na konci minulého roku odvolal dlouholetého ředitele zámku a spoluzakladatele koncertů Václava Hrubého. Na jeho místo nastoupil prozatímní ředitel Petr Veselý, se kterým ale nejsou spokojeni organizátoři. Proto se rozhodli koncerty Sukova hudebního cyklu ukončit.

Štiřín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barokní zámek Štiřín v zimě

Barokní zámek Štiřín v zimě | Foto: Radovan Zítko | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

„Důvodem odvolání pana ředitele Hrubého byly výsledky hospodaření. Zámku Štiřín jsme opakovaně navyšovali příspěvky na jeho chod,“ napsal serveru iROZHLAS.cz ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle něj by si prostory jako Štiřín měly dokázat na svůj chod vydělat samy nebo jen s minimální podporou ze strany státu.

Ministerstvo zahraničí už oznámilo, že výběrové řízení na místo nového generálního ředitele je již vypsáno a jméno nového ředitele by mělo být známo do konce března letošního roku. 

Zaorálek: Zámek Štiřín by měl zůstat státu, je to nejlepší varianta

Číst článek

Koncerty založil na začátku devadesátých let houslový virtuos Josef Suk mladší ve spolupráci s bývalým ředitelem zámku Václavem Hrubým. Organizátoři v pondělí uspořádali závěrečný koncert, kterého se zúčastnili například Kamila Moučková, Vlastimil Harapes nebo Ondřej Havelka.

Housle a klavír

Zámek Štiřín se rozloučil s návštěvníky koncertem klavíristy Martina Kasíka a houslisty Ivana Ženatého, který kvůli koncertu přiletěl ze Spojených států.

„Stoprocentně je to povzbuzení. A těší mě to,“ komentoval plný sál posluchačů odvolaný ředitel a spoluzakladatel Sukova hudebního Štiřína Václav Hrubý. Ten měl podle hudebníka Jiřího Hlaváče na podobě akce velkou zásluhu. „Já vím, že Václav Hrubý s opravdovostí a důsledností a pracovitostí a houževnatostí a pokorou a skromností připravoval po tři desetiletí kvalitní abonentní koncerty.“

Pravidelnou návštěvnicí těchto koncertů byla i hlasatelka Kamila Moučková. „Koncerty jsou velký zážitek téměř vždy, říká.  

sot, hrc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme