Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oblíbený festival Divadelní svět Brno se letos zaměří na téma klimatické změny

Změna klimatu. To je téma letošního 11. ročníku Divadelního světa Brno, který se uskuteční v termínu od 21. – 26. května 2020. Festival se představí na 12 scénách a v šesti mimořádných prostorech. Program bude rozdělen do pěti sekcí, které slibují pestrou zábavu.

Divadelní svět Brno bude v letošním roce hledat odpovědi na otázky týkající se změny klimatu. Jak ale organizátoři upozorňují, nebude se jednat pouze o klima přírodní, ale také společenské a politické. „Jedenáctý ročník festivalu představí spolu s mnohoznačným heslem „Nic se neděje“ také několik novinek," láká veřejnost ředitel Národního divadla Brno (NdB) Martin Glaser.

Jednou z novinek je naplánování divadelních inscenací i mimo prostory divadel. „Ačkoliv se hlavní program festivalu koncentruje do brněnských divadelních budov, vybrali jsme několik ojedinělých inscenačních projektů, díky kterým budou diváci moci zažít divadlo v „jiných kulisách,“ vysvětlila dramaturgyně činohry NdB Barbora Gregorová.

Divadlo pod širým nebem a do rytmu fontány

Festival odstartuje v otevřeném prostoru před Janáčkovým divadlem hudebně taneční projekt Noosféra neboli zmrzlinové andante pro tanečníky a fontánu. V hlavní roli zazní hudební skladba složená speciálně pro fontánu před divadlem a kromě 12 tanečníků nebude inscenaci chybět ani 33 kopečků zmrzliny. Trochu jiným oživením bude naopak komorní představení Dům v Jabloních, které se uskuteční výjimečně v Löw-Beerově vile. Diváci se zde navíc stanou aktivními spolutvůrci příběhu. „Poprvé na festivalu představíme formát tzv. imerzivního divadla, ve kterém jsou diváci zapojeni do děje a ocitají se na hranici divadelní inscenace a výtvarné instalace,“ řekla Gregorová.

Velkým diváckým lákadlem je trojice inscenací v němčině. Na první z nich s názvem Bakchantky se zájemci vypraví autobusem ještě před zahájením festivalu do vídeňského Burgtheater a po cestě si poslechnou dramaturgický úvod. Městské divadlo Brno představí druhou z trojice s názvem Jezdec na bělouši souboru Divadla Brémy. A třetí představení Na královské stezce uvede Janáčkovo divadlo.

Sekce plné tance, pohybu, Antiky i pohádek

V další sekci festivalu, která se bude věnovat tanečně-pohybovému divadlu, se představí světově známý soubor Batsheva Dance Company z Izraele. V sekci věnované antickému dramatu se pak předvede například soubor Slovenského národního divadla se Sofoklovou tragédií Antigona.

Festivalu nebudou chybět ani představení věnovaná dětem. Divadlo Polárka chystá pro mále dívaky kromě několika pohádkových inscenací také zábavně-vzdělávací program. „Jak divadlo vzniká? Kdo ho tvoří a proč? To všechno se děti na workshopech dozvědí,“ doplňuje dramaturg sekce Jan Cimr.

Novinkou oproti předchozím letem bude nakonec i festivalový Meeting Point, který zájemci najdou na dvoře Divadla Husa na provázku. Tento open-air prostor bude sloužit pro setkávání diváků a účinkujících, nebude mu chybět ani bar a naplánovaná je také série koncertů. Nově bude každý den festivalu vycházet i jedno číslo původního Festivalového časopisu Theatrocén, který bude dění na festivalu kriticky reflektovat.

Kompletní program festivalu a možnost zakoupení vstupenek online naleznete na stránkách festivalu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Divadelní svět Brno

Štítky divadlo, Divadelní svět Brno, inscenace, festival, kultura, klima, Brno, klimatické změny, fontána, představení, Barbora Gregorová, Martin Glaser, Národní divadlo Brno, Burgtheater, Slovenské národní divadlo, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený festival Divadelní svět Brno se letos zaměří na téma klimatické změny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.