Nova divadelní hra v Ostravě: Lepší Pelta v hrsti než Brabec na střeše aneb Jak se žlutí Krob

Nova divadelní hra v Ostravě: Lepší Pelta v hrsti než Brabec na střeše aneb Jak se žlutí Krob
PROCHÁZKA LIGOVÝM DĚNÍM

Nečekalo se to, ale nejvíce ve druhém jarním kole Fortuna:ligy vzrušila pondělní dohrávka mezi Baníkem Ostrava a Jabloncem (1:1). Dobrý fotbal, ovšem špatní rozhodčí – hlavní Pechanec a především Marek coby VAR/asistent. Místo domácího „hokejisty“ Filla viděl v nastavení nesprávně červenou kartu zkušený jablonecký obránce Krob, který tak byl před šlágrem příštího kola s Plzní vykartován. Trochu to připomnělo známou Čtvrtníčkovu divadelní hru, jen název by se malinko měnil na „Lepší (jablonecký) Pelta v hrsti než (ostravský) Brabec na střeše“.  Samozřejmě nemáme na mysli bývalého místopředsedu svazu a šéfa komise rozhodčích Milana Brabce, ale jeho jmenovce, majitele ostravského klubu, Václava Brabce.

Dám Guľovou ránu

Ale pěkně popořádku: Viktoria Plzeň jede v rytmu Gottova poupraveného hitu „Dám Guľovou ránu“ (výhra nad Příbramí 4:0 přispěla k vyhazovu trenéra Středočechů Nádvorníka). Ovšem bude zajímavé sledovat, jak to bude vypadat, až viktoriáni nastoupí proti silnějšímu týmu, než jsou dva nejhorší celky v lize (minule vyhráli Západočeši v Opavě 3:0). Už v sobotu (14.30, O2 TV Sport) hrají v Jablonci.

Slavia? Opava není Sevilla

Obměněná a oslabená Slavia oslavuje poněkud kostrbatou výhru nad předposlední Opavou (2:0) pomalu jako by šlo o loňské pohárové vítězství nad Sevillou. Že prý konečně skórovali oba útočníci - Musa a Tecl.

Hezké, ale co říci k tomu, že Musa podobně jako v závěru derby na Bohemians (0:1) ještě za stavu 0:0 spálil další tutovku, že Tecl šel v závěru dvakrát sám na bránu a vždy to nějak „zadrbal“ a že Olayinka neproměnil i to, co se neproměnit nedá? A když náhodou gól přece jen dal, vlezl mu Musa do malého ofsajdu.

A nováčkové Zima a Tijani? No, Souček a Deli to zatím nejsou a ještě asi dlouho nebudou, i když je tak trochu připomínají a nějaké předpoklady by k tomu mohli mít. Ovšem exolomoucký dlouhán nesmí být příště tak vyjukaný a Tijanimu nemůže utíkat před zpracováním balon opakovaně do autu. A když se mu to stane, neměl by zbytečně zdržovat hru, a vidět tak v posledních vteřinách úplně nesmyslnou žlutou kartu.

Slávisté měli i štěstí, že Slezané v úvodu utkání neproměnili své dvě šance (hlavně Texl), kdyby ano, otáčelo by se jim to asi špatně.

Až v neděli (14.30, O2 TV Sport) na Slovácku se před derby se Spartou (8. března v Edenu) teprve ukáže, jak na tom nová Slavia vlastně je. Slovácko ještě na jaře nedalo gól (0:1 s Baníkem, 0:0 v Mladé Boleslavi), tak nějakou gólovou přestřelku spíš nečekejme. Nebo snad ano?

Rok 2003: Hovory Horník - Liba
 
Policie píše: Bylo zjištěno, že Ivan Horník slíbil úplatek hlavnímu rozhodčímu Miroslavu Libovi, aby v průběhu fotbalového utkání 14. kola mezi FC Slovan Liberec a SK Slavia Praha ze dne 10. 11. 2003 udělil žluté karty hráčům Slavie Praha Radku Bejblovi a Milanu Zachariášovi s tím, že tito v následujícím předehrávaném utkání s Viktorií Žižkov nebudou moci nastoupit z důvodu disciplinárního trestu za udělené žluté karty. Za udělení každé žluté karty si nechal slíbit od Ivana Horníka 10 tisíc Kč takto:
Horník: „Ty já mám k tobě takovou prosbu, je to stejně na hovno, ale ty pískáš dnes ten blázinec tam, já jsem tě chtěl poprosit, vím, že to nebudeš dělat naschvál, ale kdyby náhodou tam byl nějakej ten, ale mají tam Zachariáš s tím Radkem Bejblem, vole, mají tam žluté karty, vole náhodou ten Zachariáš to hodně řeže, tak mu dej, Bejbl se někdy zapomene. Kdyby náhodou tam mu v rámci nějakejch těch. Aspoň desetník na kartu.“

Liba: „To je v pohodě, s tím si nedělej starost.“

Horník: „Vzpomeň si na mě, mně by to třeba pomohlo, i když mně nepomůže již nic, já mám doma teďka víš.“ 

Liba: „Jo, jo.“
Horník: „Vzpomeň si na mě, příteli, na oplátku.“
Liba: „Dobrý, dobrý. Díky, jsme domluveni.“
Horník: „Díky.“
Ve fotbalovém utkání Liba udělí žlutou kartu hráči Zachariášovi, který z důvodu již udělené čtvrté karty v ročníku 2003/2004 1. Gambrinus ligy z důvodu disciplinárního trestu nemůže nastoupit k utkání FK Viktorie Žižkov - FC Slavia Praha dne 16. 11. 2003.
Následně v telefonickém hovoru ze dne 18. 11. 2003 v 10.41 hod. slibem ubezpečuje Horník Libu že, za udělenou žlutou kartu Zachariášovi dostane od něj úplatek 10 000, Kč takto:
Horník: „Hele, máš tam u mě pak ten desetník, jak pojedu trošku nahoru jo, tak jenom zavolám a vlítnu za tebou.“
Liba: „No, no. Dám si s tebou rád kafíčko, i když to není ten pravej důvod.“
Horník: „Jasně, jasně, v pohodě, jenom abys věděl, že jsem na tebe nezapomněl. Slavia, ty vole, a to jsme jim náhodou nedovolili, ale je fakt, že ta Slavia byla oslabená, i když ten Zachariáš, když jsem na něj koukal v Liberci, tak ten možná, by bylo lepší, kdyby hrál, protože přes něj to všechno chodilo, ty vole, ale to si nevybereš. Dobrý Míro, nebudu tě masírovat, já se ozvu, hned jak pojedu nahoru. Dobrý, díky. Čau.“
Liba: „Taky děkuji, ahoj.“
Libova bezprostřední reakce byla: „To je moje věc, proč jsem tu žlutou kartu udělil.“
(Zdroj: idnes.cz)

 

Spartu čeká první existenční zápas

Sparta s novým koučem Václav Kotalem předvedla sice v Olomouci (0:1) lepší, přímočařejší a bojovnější výkon, ale stejný výsledek. Nepomohlo ani pět změn a více cizinců v základní sestavě. Obehraná písnička: v rozhodujícím momentu znovu selhali stopeři. Sparta je až šestá, jen o skóre před Libercem, Mladou Boleslaví a Slováckem a s rekordní 24bodovou ztrátou na slávistického rivala.

Takže pokud se Letenští chtějí udržet před nadstavbou v elitní šestici, je pro ně již následující domácí duel se Zlínem (sobota, 17.00, O2 TV Sport) v podstatě existenční.

Neptejme se proč, rozhoduje lidský faktor

A teď už k tomu šlágru v podobě pondělního duelu Ostrava – Jablonec (1:1). Nejlepší by bylo dělat ze sebe naivního, lépe řečeno, korektního novináře a nespekulovat.

  • Proč připomínat, že majitel Baníku Václav Brabec se před časem sklonil před funkcionářskými kvalitami ředitele Viktorie Plzeň Adolfa Šádka, od něhož se údajně „fotbalové profesi“ učí, a že se dokonce hovořilo o tom, že by Šádek mohl v Ostravě zakotvit, než jej v Plzni nově nabil Guľa?
  • Proč dávat do souvislosti nesprávně nařízenou druhou žlutou kartu pro jabloneckého Kroba v závěru utkání s jeho absencí v příštím zápasem s Plzní?
  • Proč tu nemístně vzpomínat na víc než šestnáct let staré rozhovory někdejšího žižkovského bosse Ivana Horníka s bývalým sudím Miroslavem Libou, vždyť tento exrozhodčí je dnes ctihodným členem výkonného výnoru FAČR, předsedou Středočeského fotbalového svazu a jedním z největších spojenců místopředsedy FAČR Romana Berbra, jehož moravskoslezským spojencem je i protřelý funkcionář Radek Bělák, shodou fotbalových okolností otec současného výkonného ředitele Baníku Ostrava Michala Běláka?
  • Proč se ptát na to, že všechny sporné situace (hraniční ofsajdové postavení Kuzmanoviče před vyrovnávacím gólem Baníku na 1:1, vyražení míče ostravským brankářem Laštůvkou kolem brankové čáry, Fillovy bodyčeky na jabloneckého Sýkoru, neudělení žluté, spíš „oranžové“, karty domácímu Fleišmanovi za zákrok na Holíka hned zkraje utkání) byly posouzeny ve prospěch Baníku?
  • Proč spekulovat o tom, že jablonecký boss, bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta je po své dotační kauze a před soudním jednáním už spíš ve fotbalové hrsti než na střeše, kde jej vystřídali jiní mocní, dříve jeho nerozluční přátelé?

VAR, neVAR, v tom je přece kouzlo fotbalu. Měli bychom si užívat emocí, které vznikají jen a díky tomuto nenahraditelnému lidskému faktoru.

Tak se kochejme a přidejme na závěr pár zajímavých jarních čísel.

Třebaže plný počet šesti bodů na jaře získaly Plzeň (skóre 7:0!), nováček z Českých Budějovic, Liberec, Olomouc a Karviná. Naopak bez bodu zatím zůstaly Sparta, Teplice, Zlín, Opava a Příbram.

Ve Spartě a v Příbrami už to odnesli trenéři.