Energetici vyčíslili škody při nedělním větru na 20 milionů Kč

Škody energetiků po větru, který zasáhl Česko v noci na pondělí, činí asi 20 milionů korun. Jsou tak nižší než při nedávné větrné bouři Sabine, kdy byly vyčísleny na více než 35 milionů korun. Vyplývá to z dnešních vyjádření distribučních společností.

V pondělí ráno bylo v Česku bez proudu 38.000 domácností, což je násobně méně než před dvěma týdny při bouři Sabine, kdy bylo v krizových momentech bez elektřiny až 300.000 odběratelů.

Mluvčí E.ON Martina Slavíková dnes ČTK sdělila, že vítr, jehož důvodem byla tlaková níže Julie, způsobil na distribučním zařízení firmy za dva dny škody téměř pět milionů korun. ČEZ už v pondělí odhadl na 15 milionů korun. "Nejčastěji byly poruchy způsobeny pády stromů a větví do vodičů, výjimkou nebyly ani poničené sloupy elektrického vedení, polámané konzoly a zničené izolátory," dodala Slavíková.

Aktuální škody energetiků jsou také nižší než u velkých bouří posledních let. Loni v březnu po vichřici Eberhard je distribuční společnosti vyčíslily na 38,5 milionu korun, předloni po bouři Fabienne asi na 45 milionů korun. V roce 2017 po vichřici Herwart se škody energetiků blížily 100 milionům korun.

Velmi silný vítr byl podle meteorologů nejsilnější v neděli večer na polské straně Sněžky, kde dosáhl rychlosti 223 kilometrů za hodinu. Na české straně to bylo 180 km za hodinu. Popadané větve a stromy zkomplikovaly dopravu na železnici i silnicích a přerušily dodávky proudu.

Související

Více souvisejících

Vichřice Elektřina Energetika ČEZ E.ON Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy