Chybí vám hvězdy Hry o trůny? Pak si nenechte ujít tyto letošní filmy

Chybí vám hvězdy Hry o trůny? Pak si nenechte ujít tyto letošní filmy
Wonder Woman 1984 | Filmožrouti
Takřka rok po více než diskutabilním ukončení už sice poprask kolem Hry o trůny pomalu a jistě odeznívá, ale jednak jsou stále ve hře případné prequely či rebooty, jednak neuvadá zájem o další herecké osudy osobností, které byly po celých osm let pro početnou družinu zanícených fanoušků skoro jako členové rodiny. Patříte-li mezi takové diváky, pak si následující snímky, v nichž budou oblíbení představitelé hrdinů Západozemí v tomto roce vystupovat, určitě zapište do diáře.
Pedro Pascal - Wonder Woman 1984
Premiéra: 4.6.2020
Pedro Pascal
Wonder Woman 1984 | Warner Bros.
Pedro Pascal je herec, kterého zkrátka nepřehlédnete, přičemž právě jeho úloha ve Hře o trůny je toho zářným důkazem. Objevil se sotva v několika dílech, ale jeho Oberyn se přesto stihl stát jednou z nejoblíbenějších postav, což je bezesporu zásluha hercova charakteristického a výrazného projevu. A dle dosavadních trailerů to vypadá, že s podobnou grácií se chilský rodák chopí také role Maxe Lorda v očekávaném pokračování Wonder Woman. Půjde o zápornou roli, pro něž je ostatně herec jako stvořený, a osmdesátkový businessman posedlý mocným artefaktem by mohl být v jeho podání highlightem filmu. Nebo alespoň naprosto vyrovnaným protihráčem krásné Gal Gadot a navrátilce Chrise Pinea, jejichž chemie představovala nejvíce funkční prvek prvního dílu.
Kit Harrington, Richard Madden - The Eternals
Premiéra: 5.11.2020
chybi-vam-hvezdy-hry-o-truny-pak-si-nenechte-ujit-tyto-letosni-filmy
Kit Harrington, Richard Madden
Pro představitele Johna Snowa a Roba Starka může jít o další zlomový krok v jejich kariéře, neboť se společně objeví po boku dalších slavných jmen jako Angelina Jolie či Salma Hayek ve zřejmě nejočekávanějším raném přídavku marvelovské fáze 4, který bude masivním hitem, ať už se to někomu líbí nebo ne. A zatímco Richard Madden se sem tam objevuje v zajímavých a oceňovaných projektech (naposledy jeho dojemné cameo v 1917), Kit Harrington už potřebuje velký filmový hit jako sůl. Kevin Feige mu ho v tomto případě s jistotou naservíruje a je otázkou, nakolik se John Snow s jeho seriálovým bratrem zaškatulkují v superhrdinském módu a nakolik jim tyto úlohy pomohou k dalším originálním projektům.
Charles Dance - The King's Man: První mise
Premiéra: 17.9.2020
chybi-vam-hvezdy-hry-o-truny-pak-si-nenechte-ujit-tyto-letosni-filmy-1
Charles Dance
Dost možná nejlepší herec, jaký se v celé Hře o trůny objevil, je minimálně na britských ostrovech známou tváří už celá desetiletí. Stejně jako u řady jeho kolegů, také v jeho případě platí, že s věkem a stářím ještě nabírá na charismatu, tudíž se každou jeho roli vyplatí sledovat. A co teprve, když jde o roli v jednom z nejočekávanějších filmů roku, který zavádí diváky až do zákopů první světové války, sledujíc počínání špičkových agentů s jejich nadčasovými praktikami? Většinu pozornosti si sice pravděpodobně uzme Ralph Fiennes coby akční mentor a zástup slavných jmen dále čítá třeba Gemmu Arterton, Djimona Hounsoua nebo Aarona Taylora-Johnsona, ale i Charles Dance jistě nezapadne a jeho Arthur, jenž by se měl pohybovat v nejvyšších vrstvách britské vlády, bude patřit k další ozdobě filmu.
Maisie Williams - Noví mutanti
Premiéra: 2.4.2020
Maisie Williams
Hra o trůny | HBO
O problémech postihujících natáčení a postprodukci očekávaného finálního příspěvku do x-manovské série jsme již několikrát informovali, ale nyní je konečný produkt zdá se připraven a na začátku dubna mohou čeští diváci vyrazit do kina na hororově laděný počin o skupince mladých mutantů, mezi nimiž nebudě chybět ani populární hvězdička Maisie Williams alias Arya Stark. Ta ztvární postavu Rahne Sinclair známou jako Wolfbane, která se dokáže přeměňovat ve vlka, a měla by mít k dispozici dostatek prostoru. Zajímavé však bude především sledovat, jak dopadne film s ohledem na své porodní bolesti a jak se projeví případné propojení s MCU, o němž se aktivně hovoří. Nechme se překvapit.
Sean Bean -Possessor
Premiéra: 25.1.2020 (Sundance)
Sean Bean
Sean Bean | HBO
Hlavní herecký tahoun z úvodu seriálu a dodnes jedna z hlavních tváří Hry o trůny je oblíbeným představitelem úmorně umírajících postav již od poloviny devadesátých let. V českých kinech jsme ho naposledy viděli před čtyřmi lety v propadáku Jupiter vychází a letos se čekání pravděpodobně prodlouží, ale minimálně jeden hodně zajímavý projekt si Sean Bean roku 2020 odškrtne. Na festivalu Sundance měl premiéru nový sci-fi horor od Brandona Cronenberga, jenž sbírá veskrze pozitivní recenze a navrch slibuje vskutku neotřelou podívanou - jméno režiséra vám ostatně není povědomé náhodou, neboť se jedná o syna velkého Davida Cronenberga, který v osmdesátých letech udával trend krvavého techno-hororu. A něco podobného slibuje i Possessor, jenž se má točit kolem zabijáků, kteří přebírají kontrolu nad myslí i tělem. A s představitelem Neda Starka na palubě nabírá projekt automaticky vyšší ambice a lákavost.
John Bradley - Marry Me
Premiéra: 2020
chybi-vam-hvezdy-hry-o-truny-pak-si-nenechte-ujit-tyto-letosni-filmy-3
John Bradley
Vedlejší úlohy ve hvězdně obsazeném snímku se letos dočká také oblíbený představitel dobráka Sama, jehož čeká spolupráce s Jennifer Lopez a Owenem Wilsonem na komedii Marry Me, v níž popová superstar odhalí nevěru svého dlouholetého přítele a na truc si vezme náhodného chlapíka z davu, který drží ceduli 'Vezmi si mě'. Jde o poměrně zajímavou premisu, a byť je jisté, že se nedočkáme žádné žánrové revoluce, mohlo by jít o vítanou oddechovku a pro Bradleyho o další nenápadnou vstupenku k ambicióznějším a sledovaným projektům.
Aidan Gillen - Those Who Wish Me Dead
Premiéra: 23.10.2020 (USA)
Aidan Gillen
Aidan Gillen
Zatím nepříliš avizovaný snímek by mohl být černým koněm podzimu. Nasvědčuje tomu především jméno scénáristy a režiséra Tylora Sheridana, který v posledních letech přijímá samou chválu za filmy jako Sicario: Nájemný vrah nebo Wind River. V tomto případě půjde o příběh z kruté divočiny, v níž manželská dvojice v rámci programu na ochranu svědků ochraňuje čtrnáctiletého chlapce, po němž pátrají dva nájemní zabijáci. A aby toho nebylo málo, u místa jejich pobytu propukne mohutný požár, jenž jim únik před zabijáky znesnadní. Vedle hvězd formátu Angeliny Jolie, Jona Bernthala či Nicholase Houlta se představí také 'Malíček' Aidan Gillen, který už několikrát potvrdil, že vedlejší role zvládá jako málokdo. Doufejme, že se v následujících měsících zveřejní i datum české premiéry.
Peter Dinklage - Three Christs
Premiéra: 10.1.2020 (USA)
Peter Dinklage
Hra o trůny | HBO
Podivuhodný případ filmu s hvězdným obsazením a ambicemi, který se ale pravděpodobně nikdy nedočká globálního přijetí, ba ani nepronikne do širšího diváckého povědomí. Peter Dinklage se společně s Richardem Gerem a Waltonem Goggingsem představí v příběhu o třech psychicky narušených jedincích, kteří si o sobě myslí, že jsou samotným Ježíšem. Film si odbyl premiéru už před třemi roky v Torontu, ale poté nemohl najít distributora, a také jeho uvedení minulý měsíc v podstatě vyšumělo do ztracena. Zajímavý tak zřejmě bude jen pro oddané fanoušky Tyriona a pro užší okruh divácké obce.
Kristofer Hivju - Downhill
Premiéra: 14.2.2020 (USA)
Kristofer Hivju
Kristofer Hivju
Norský zarostlý sympaťák zatím na výraznější filmovou úlohu čeká a nedá se předpokládat, že se ji dočká v nové komedii s Willem Farrellem, kde se představí jako vedoucí lyžařského střediska. Na druhou stranu, ačkoli bývají vedlejší protagonisté ve spolupráci s Farrellem často jen do počtu a nedostávají tolik prostoru, Hivju právě ve Hře o trůny opakovaně prokázal, jak umí být na menším prostoru výrazný, a mohl by být dost dobře největší devízou zatím bídně recenzované romantické komedie.
Rose Leslie - Smrt na Nilu
Premiéra: 8.10.2020
Rose Leslie
Rose Leslie
Osudová láska Johna Snowa i Kita Harringtona dostane cennou příležitost ukázat svůj herecký talent ve hvězdami posetém pokračování Vraždy v Orient expresu, s níž sklidil Kenneth Branagh až nečekaný úspěch. Jako služebná Louise bude Rose Leslie jednou z mnoha nových podezřelých, mezi nimiž se ocitnou mimo jiné Gal Gadot nebo Armie Hammer, avšak tentokrát se po jejím boku objeví legendární protagonista, k němuž fráze 'You know nothing..' sedí asi jako bublifuk k Predátorovi. Řada fandů je jistě zvědavá, jestli v takové společnosti mladá herečka nezapadne.
Iain Glen - Black Beauty / The Windermere Children
Premiéry: 2020 / 26.1. 2020 (UK)
Iain Glen
Iain Glen | HBO
Charismatický herec, který se nejvíce proslavil právě rolí věrné přisluhovače Daenerys Targaryen, letos zahálet určitě nehodlá. Celkem se objeví ve třech filmech, přičemž největší prostor by měl dostat v příběhu o polských dětech, které přežily holocaust a dostává se jim možnost znovu nastartovat své životy u britského jezera Windermere. Větším projektem ale bude nová adaptace slavné knihy Černý hřebec od Anne Sewell, kde si Glen zahraje po boku Kate Winslet či Claire Forlani. Snad se v příštích letech dočká nějaké výrazné hlavní úlohy, jistě by si to zasloužil.