osmifinále - 1. zápasy
25.02.2020 21:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Neapol neudržela vedení a s Barcelonou jen remizovala

Neapol si vedla velmi dobře a dostala se proti favoritovi do vedení. Ani branka Driese Mertense jí ale nakonec nestačila na výhru, neboť po Mertensově odchodu se trefil Antoine Griezmann.

Před mnoha lety přivítal stadion San Paolo mytického Diega Maradonu. Dnes večer poprvé vzdal poctu také Lionelu Messimu, muži, který by mohl Maradonu v mnohém překonat. Messiho obrovský idol tu měl pověst boha, který rozdává fanouškům Partenopei radost. Messi tu dnes byl proto, aby pomohl jeho Barceloně nakročit do další fáze milionářské soutěže.

Do základu se v barvách Blaugranas dostal Arturo Vidal, jenž nastoupil v útoku místo obvyklého Fatiho. Nechyběla esa jako Griezmann, Busquets, Piqué nebo Rakitić. Neapol vsadila na trojku Callejón, Mertens a Insigne, které podporovali Demme, Ruiz a Zieliński.

Hrát s Barcelonou vyrovnanou hru si troufne jen málokdo. A Neapol rozhodně nepatří mezi takové kluby. Aktivitu proto po většinu úvodní dvacetiminutovky přenechala právě hostům. Barcelona obléhala pokutové území před zkušeným brankářem Ospinou trpělivě, místy zdlouhavě a především nepřesně. Finální fáze nešla Messimu ani Griezmannovi.

V 16. minutě se opět ukázalo, že Barcelona si musí dávat velký pozor i vzadu. Dlouhý nákop totiž mířil za rozeběhnutým Josém Callejónem, před nímž se otevřel velký prostor. Zkušený Španěl postupoval prakticky sám na brankáře Ter Stegena, ale ještě před ním se do nahrávky na volného Zielińského vložil vracející se Junior Firpo. Sétienovi svěřenci dostali víc prostoru až ve 27. minutě, kdy Lionel Messi postupoval ve výhodě na rozhozenou obranu Neapole. Těsně před nahrávkou na Griezmanna ale nepřekonal obránce Manolase.

A pak to přišlo. Firpo ztratil míč kousek od svého vápna a pro domácí ho vybojoval Piotr Zieliński. Ten si všiml na druhé straně vápna volného Driese Mertense. Zkušený Belgičan udělal kličku směrem ke středu a nádhernou ranou nedal brankáři Ter Stegenovi žádnou šanci! Touto trefou se navíc v historických tabulkách střelců dotáhl na rekordmana Neapole, Marka Hamšíka.

Dnes to nebyla Barcelona v módu favorita na výhru Ligy mistrů. Naopak hrozila Neapol. Pár minut před koncem první půle si na zadní tyči naběhl na míč Callejón, který ještě nahrával Kostasovi Manolasovi. Jeho zakončení špičkou v nouzi však zamířilo těsně vedle tyče. Komplikace pro Barcelonu pokračovaly i po změně stran, třebaže hned neovlivnily skóre. Pár minut po návratu na hřiště totiž Sergio Busquets fauloval Driese Mertense a dostal žlutou kartu. Před zápasem již byl záložník Blaugranas v ohrožení, což znamená, že odveta se ho týkat nebude.

Messi jakožto hlavní eso Barcelony se s míčem dostal směrem do pokutového území, kde se mu v lepší pozici nabídl Semedo. Jeho centr ale nikoho ze spoluhráčů nenašel. Aby si ani obrana hostí neodpočinula, tak místo zraněného Mertense se do zápasu podívala polská věž Arkadiusz Milik. Na změnu reagoval trenér Sétien stažením nevýrazného Rakitiće, jehož vystřídal Brazilec Arthur.

Ten už se zapojil do pomalé kombinace, kterou v 57. minutě zrychlil Sergio Busquets. Jeho brilantní pas dopředu našel Semeda, který hledal před bránou volného spoluhráče. Vyvoleným byl blonďák Antoine Griezmann a proti jeho zakončení neměl Ospina žádný nárok - 1:1.

Neapol samozřejmě nesložila zbraně a svou individuální akci zakončil Lorenzo Insigne nebezpečnou dělovkou. Jen o pár minut později spálil obrovskou šanci José Callejón. K němu poslal u vápna míč Milik a Callejón se objevil vlastně sám před Ter Stegenem. Trefil ale jenom německého brankáře! Závěr utkání se nesl v duchu rozvířených emocí, což dvěma žlutými odnesl Arturo Vidal. V odvetě proto bude stejně jako Busquets chybět.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (610)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele