Zeť Josefa Dvořáka září po večerech v kabaretu!

Divadelní představení v režii Jana Burdy, moderátora Českého rozhlasu a zároveň zetě herce a komika Josefa Dvořáka, sklízí úspěch. Odvážná záležitost s názvem »To jsme my! Náplavka Grotesque«, která je smrští groteskních kousků, předvádí skvělé herecké výkony a přináší svěží humor. Již v březnu se Náplavka představí také pražským divákům v Divadle v Horních Počernicích.

Divadelní sestava Náplavka, v čele s rozhlasovým moderátorem Janem Burdou, míří do Prahy s novým celovečerním představením To jsme my! Náplavka Grotesque. „Známý český komik, Vlasta Burian, pravil, že humor není odvětvím divadelního umění, nýbrž samotnou podstatou života, a nás hrozně těší, že ta naše dobrá nálada je tak nakažlivá, že se nám daří zaplňovat sály,“ říká o své divadelní práci principál divadla, Jan Burda.

Publicista principálem

Principála divadla, autora, režiséra, scénáristu a herce v jednom – Jana Burdu, který je spíše znám jako moderátor Českého rozhlasu, kde pracuje již přes dvacet let, vášeň k herectví a autorské práci přemlouvala k divadlu odjakživa. Mimo jiné třeba léta vystupuje s divadelním souborem Josefa Dvořáka. To pravé ořechové však přišlo až před zhruba sedmi lety, kdy mu cestu zkřížilo několik talentů se stejnou vizí a chemie zapracovala. Do Lysé nad Labem, která dala vzniknout domovské scéně divadla, se tak nyní za kulturou sjíždí návštěvníci z celého regionu. Například hra Poupata odkvétají v máji měla již dvacet repríz a stále úspěšně zůstává na repertoáru.  Ač je Honza především publicistou, jeho tvůrčí duch a láska k jevišti míří vysoko. Představením nechybí autorské texty i inscenace nebo profesionální hudební aranžmá. Divadlo se svou groteskní nadsázkou navíc vymyká běžným hrám.

Profesionální amatéři

Zdánlivě maloměstská Náplavka potěší nejen žánrem, ale i svým složením. Náplavy z Lysé totiž nejsou v umělecké branži úplnými nováčky, mnozí se totiž věnují kultuře profesionálně. Po boku Jana Burdy vystupuje také jeho manželka Zuzana Burdová, která zdědila herecké nadání po svém otci, herci a komikovi Josefovi Dvořákovi, v jehož divadle zároveň taktéž vystupuje stejně jako Honza. Součástí ansáblu je také Daniela Smutná, operní zpěvačka a profesionální herečka mimo jiné hrála v blíbené komedii z rukou Petra Čtvrtníčka Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? humorně tlumočící policejní odposlechy fotbalových funkcionářů. Hudební aranže jsou v režii Vítka Andršta, jazzmana hrajícího na saxofon a klarinet a vynikajícího hudebního pedagoga. Pod choreografií je podepsaná Vendula Burger, která pochází z divadelního rodu Budilů, Steimarů a Kodetů, vystudovala herectví ve Francii, umělecky působila v několika zemích a nyní vede zároveň také svoji Budilovu divadelní školu.

Na skok v Praze

Ač se tito umělečtí nadšenci věnují Náplavce především pro radost a živí se každý po svém, zájem o představení je přeci jen vylákal také k návštěvě metropole. V pátek 13. března tak budou mít návštěvníci pražského Divadla Horní Počernice jedinečnou příležitost shlédnout celovečerní představení, které je vytrhne z reality všedních dnů – To jsme my! Náplavka Grotesque. V kabaretním vystoupení, ve kterém společně se živou kapelou a osobitou scénou hraje hlavní roli inspirace humorem Pierra Henriho Camiho, kterého obdivoval samotný Charlie Chaplin, divadelní soubor v autorské úpravě uvede několik parodických a fantaskních příběhů.

 

Prožijte »pátek 13.« jako v grotesce!

Smějete se rádi pověrám nebo literárním klišé? Pátek 13. března přináší jedinečnou příležitost užít si tučnou dávku poctivého humoru a od srdce se zasmát. Do Divadla Horní Počernice zavítá divadelní sestava Náplavka, která s nakažlivou radostí baví sebe i své diváky – tentokrát s kabaretním představením To jsme my! Náplavka Grotesque.

To jsme my! Náplavka Grotesque je celovečerní kabaretní představení, ve kterém společně s živou kapelou a osobitou scénou hraje hlavní roli inspirace humorem Pierra Henriho Camiho, kterého obdivoval samotný Charlie Chaplin. V autorské úpravě soubor převypráví několik parodických a fantaskních příběhů. Diváci se mohou těšit třeba na dramatickou pouť chrabrého objevitele, který v jihoamerickém pralese ztratí své pohlavní žlázy. Podaří se mu získat zpět své mužství? A ocení to jeho manželka a její milenec?

Scénář: Jan Burda

Scéna a loutky: Mikuláš Kavan

Choreografie: Vendula Burger

Hrají: Daniela Smutná, Zuzana Burdová, Zuzana Faldusová, Jan Burda, Hugo Charvát, Jan Carva a Jan Rieger

Kapela: Vít Andršt (kapelník, klarinet a saxofon), Jana Erbenová (klavír), Lada Zumrová (příčná flétna), Jiří Krupička (violoncello), a Filip Zajan (bicí)

Kdy? pátek 13. 3. od 19:30

Kde? Divadlo Horní Počernice

Cena: 190 Kč

Divadlo Náplavka se vrací k humoru největších groteskních komiků, a to za doprovodu živé kapely, která vlastními hudebními aranžemi dotváří nezapomenutelný zážitek.

 

Pro více infa: http://divadlo-lysa.cz

 

Vstupenky: www.divadlopocernice.cz

 

Foto: www.divadlopocernice.cz / Martin Kubica