Popeleční středa 2020 a její očekávané události

Popeleční středou křesťané vstupují do čtyřicetidenního postního období. Papež František při této příležitosti bude od 17. hodiny sloužit mši svatou v římské bazilice sv. Sabiny. 

Popelec mu opět udělí slovenský kardinál Jozef Tomko, neboť se jedná o titulární chrám tohoto emeritního prefekta Kongregace pro evangelizaci národů.

Papež František se však s věřícími setká již při pravidelné dopolední audienci pro poutníky, která se kvůli prevenci před případnou nákazou koronavirem bude konat pod širým nebem na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Bezprostředně po ní bude mimo jiné následovat osobní setkání malé ekumenické skupiny z Česka s papežem Františkem. Prof. P. Karel Skalický, farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká, teologové Zdeněk A. Eminger, František Štěch  a David Macek přijmou požehnání pro další práci ke smíření např. prostřednictvím festivalu Meeting Brno.

Papežská akademie pro život ve Vatikánu zahájí kongres pro přípravu etické směrnice v oblasti umělé inteligence. Po dvou dnech diskusí by měl vzniknout "Římský apel na etiku v oblasti umělé inteligence", který by měl být pro veřejnost dostupný od soboty 29. února. 

Černý oděv si dnes obléknou nigerijští katolíci. Chtějí tak vyjádřit svoji solidaritu s oběťmi únosů a dalších násilností odehrávajících se v tomto západoafrickém státě.  

Popeleční liturgie v některých chrámech bývá doprovázená uměleckými instalacemi. Letos pražský akademický kostel Nejsvětějšího Salvátora doplní kyvadlo architekta Josefa Pleskota. V Olomouckém akademickém kostele bude k vidění postní objekt od sochaře Roberta Bučka. Dotknout se popela bude možné při večerním duchovním programu v klášteře Bosích Karmelitánů v klášteře na pražských Hradčanech.

Generální sekretářka Caritas Europa Maria Nymanová a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo představí zprávu o dostupnosti služeb v České republice pohledem Charity.

Informační centrum OSN bude v Praze referovat o výzkumu, který se týkal školáků a jejich pravidelného pohybu.

Coworkingové centrum WeWork představí novou mobilní aplikaci Foodgroot hodnotící kvalitu potravin.

Při příležitosti 100 let od schválení československé ústavy Česká národní banka vydá stříbrnou minci. Autorem návrhu mince s nominální hodnotou 500 Kč je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Zrestaurované provedení československé ústavy z roku 1920 bude ke zhlédnutí v Poslanecké sněmovně.

Na brněnském výstavišti začne Stavební veletrh.

Diskusní odpoledne charitativní organizace Debra ČR, která pomáhá lidem s tzv. nemocí motýlích křídel, se uskuteční v Mendlově muzeu v Brně. Od 15. hodiny a 15. minuty bude možnost k rozhovoru s knězem a biologem Markem Orko Váchou a dalšími odborníky.

V ostravském Centrálním skladu společnosti Kola pro Afriku během dopoledne proběhne letošní 1. nakládka jízdních kol a cyklo příslušenství pro gambijské školáky.

Skončí vysílání multiplexu 1 ve standardu DVB-T z vysílače Ještěd a Sušice-Svatobor.

Historička a spisovatelka Zora Dvořáková v pražské Literární kavárně Academia představí svou novou knihu Ohlédnutí za totalitou.

NyníHudební siesta
Skladba: Symfonie číslo 1 (1955) - Largo; Autor: Havelka Svatopluk; Dirigent: Rohan Jindřich; Soubor: Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK
13:00Zprávy ČRo Plus
13:05Odpolední proud
14:00Hudební kompas
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:10Modlitba Korunky k Božímu...

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony