5 hororů inspirovaných moderními mýty

26.02.2020

V angličtině existuje termín „urban legend“, který by se dal doslovně přeložit jako městská legenda. Mnohem lepším překladem jsou moderní mýty, jelikož přesně o to v těchto příbězích jde. Jsou to báchorky, které se v mnohém podobají pověstem či starořeckým mýtům, od kterých se liší především tím, že se odehrávají v moderní době.

Většina těchto legend je hororového ražení a varuje před skutečnými místy, ve kterých buď straší, nebo v jejich okolí řádí šílený vrah. Moderními mýty však mohou být i obyčejné povídačky, kterými rodiče strašívají své děti. Jde o opravdu široký pojem, který může zahrnovat cokoliv děsivého.

V dnešním článku jsme se na tyhle moderní mýty rozhodli zaměřit a představit vám pětici hororů, které z těchto příběhů vycházejí.

5. Aligátor

První legenda pochází ze Spojených států a nejrozšířenější je v New Yorku. Už dlouhou dobu se totiž traduje, že v newyorském podzemí a kanalizaci jsou ideální podmínky pro nadpřirozený růst všemožné havěti včetně různých plazů a ještěrů. Nejrozšířenější mýtus se točí okolo toho, že jsou podzemní stoky plné přerostlých aligátorů, kteří jen čekají, až jich bude dost a budou tak moci na město zaútočit.

Přesně tímhle příběhem se inspirovali tvůrci béčkového amerického hororu Aligátor z roku 1980. Hlavní hrdinkou filmu je herpetoložka Marisa, která měla v dětství za mazlíčka malého aligátora. Jednoho dne se však na ní její otec rozzlobil a ve vzteku jejího mazlíčka spláchnul do záchodu. Ten proto většinu svého ještěřího života prožil ve stokách, kde postupně nabýval na síle i velikosti.

Když už mu potrava v odpadních stokách přestala stačit, začal vylézat z kanálů ven a živit se v ulicích velkoměsta. Už to ale nebyl malý roztomilý ještěr, ale dvanáctimetrové monstrum, které se v kanalizaci zvětšilo především kvůli konzumaci ilegálních růstových hormonů.

4. The Barrens

I další mýtus pochází ze Spojených států, tentokrát však od New Yorku musíme zamířit na západ přes jeden z mostů přes řeku Hudson. Snímek The Barrens totiž vypráví o takzvaném Ďáblovi z Jersey, který má údajně už od roku 1735 terorizovat obyvatele státu New Jersey.

Popisy tohoto děsivého tvora se od sebe často liší, ale popis jeho zrodu je ve většině případů stejný. Zrodil se totiž jako třinácté dítě, a tak byl jeho příšerný osud rozhodnutý ještě před narozením. Ďábel z Jersey má ve většině vyprávění dvě křídla, hlavu kozy, odporný ocas a většinu svého času tráví tím, že útočí na lidi a dobytek.

Tímto příběhem se inspiroval snímek s názvem The Barrens z roku 2012. Příběh se točí okolo rodiny, která se vydává kempovat do oblasti zvané New Jersey Barrens. Děsivé události na sebe nenechají dlouho čekat a otec rodiny začne zanedlouho trpět halucinacemi. Nedokáže proto odlišit, jestli jej z keřů skutečně pozorují žhnoucí žluté oči, nebo jestli jsou jen výplodem jeho stále se zhoršující horečky.

3. Toire no Hanako-San

Následující mýtus je o poznání podivnější. Za jeho zrodem se totiž musíme z Ameriky přesunout přes půlku zeměkoule až do Japonska, kde se děti straší historkou o Hanako-San. Její příběh je podobný jako ten o Krvavé Mary. Stejně jako Mary je i Hanako-San mladou dívkou, která straší mladé dívky v koupelnách.

Hanako-San však nežije v zrcadlech, ale v toaletních mísách. V jedné ze záchodových kabinek totiž byla jako dívenka zavražděna, nebo v ní spáchala sebevraždu. Konkrétní vyprávění jejího příběhu se v tomto aspektu často liší. Jisté je jen to, že pokud třikrát zaklepete na třetí kabinku na dívčích toaletách Hanako přijde a stáhne vás s sebou do pekelné dimenze uvnitř toalety.

Příběh „Fantoma z toalety“ vypráví i japonský film s názvem Toire no Hanako-San, který se do kin podíval v roce 1995. Ten Hanako-San nepředstavuje jako zlé monstrum, ale jako ducha, který si většinou jen hledí svého. Koneckonců, komu z nás by nevadilo, kdyby na něj na oné místnosti někdo neustále ťukal.

2. Jangsanbeom

V Asii zůstaneme i pro následující film dnešního článku. Jihokorejský snímek Jangsanbeom z roku 2017 se odehrává na venkově, kam se přestěhuje mladá rodina, která před pěti lety za nevysvětlitelných podmínek přišla o svého syna. Ten se ztratil někde v ulicích Soulu, a přestože policie stále případ neuzavřela, naděje na jeho objevení jsou takřka mizivé.

Proto se rodina přestěhuje na venkov, kde se snaží se ztrátou nějak vyrovnat. V těchto končinách se však pohybuje tvor známý jako Tygr Jangan, který dokáže dokonale napodobovat různé zvuky včetně pláče zoufalé ženy. Snímek Jangsanbeom se postupně mění z rodinné tragédie na mysteriózní film, a to především ve chvíli, kdy se rodina začne starat o ztracenou holčičku, která je ve skutečnosti mnohem záhadnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Původní legenda je mnohem přímočařejší. Onen netvor je v ní skutečně tygrem, který jen pomocí zvuků láká nic netušící zbloudilce do jejich jisté smrti.

1. Triangle

Poslední mýtus by se za městskou legendu dal označit jen stěží. Týká se totiž místa, od jehož centra je nejbližší město vzdálené stovky kilometrů. Přesto jde o jeden z nejznámějších moderních mýtů současnosti. Jde totiž o pověstný Bermudský trojúhelník, ve kterém mají za záhadných okolností mizet lodě, ponorky i letadla.

Jedním z nejčastějších vysvětlení podivných událostí v této oblasti jsou samozřejmě mimozemské zásahy do dění na Zemi. Podobným způsobem vysvětluje veškerá zmizení i snímek Triangle z koprodukce Velké Británie a Austrálie. Hlavní hrdinkou filmu je mladá dívka Jess, která s přáteli vyráží plachtit na otevřené moře. Jejich jachta samozřejmě ztroskotá a jako jedinou šanci na záchranu vidí přátelé nedalekou zdánlivě opuštěnou loď.

Události na této lodi se však zvláštním způsobem neustále opakují, a přestože snímek nepodává jasné vysvětlení, co přesně se na palubě děje, pravděpodobně to mají na svědomí malí zelení mužíčci.

(tod)

Fandím
3 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Robert Forster, Liam Hemsworth

Filmy:
Aligátor, Toire no Hanako-san

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
TOPlist