V Deštném v Orlických horách se určitě skákat bude. I když se příroda spikla proti závodům Big Air

26. únor 2020 08:28

Pořadatelům víkendových finálových závodů Světového poháru v akrobatickém lyžování, které se chystají v Deštném v Orlických horách, déšť a vysoké teploty pořádně zkomplikovaly přípravu areálu pro Big Air. Organizátoři si ale i za pomoci dost netradičních materiálů a postupů dokázali poradit.  

Probdělou noc a také pořádný kus práce za sebou mají pořadatelé víkendových závodů Světového poháru v akrobatickém lyžování v Deštném v Orlických horách. Podařilo se jim připravit můstek neboli skok i dopadovou plochu pro olympijskou disciplínu Big Air. A ať už bude počasí jakékoli, o křišťálový glóbus se v pátek a v sobotu závodit určitě bude.

Čtěte také

Prší a my se společně s Petrem Prouzou, jednatelem Skiareálu v Deštném, který má stavbu trati na starosti, vydáváme ke konstrukci můstku nebo-li skoku a k dopadové ploše.

Můstek je tentokrát skutečně konstrukce z lešení, nikoli navezená masa sněhu. Dvě party pracovníků ho připravovaly den a půl, skončily v úterý ve čtyři ráno. Teď je všechno pod modrou plachtou.

„Teď jsme to skryli, protože ten déšť je opravdu nemilosrdný. Je docela teplo a pofukuje do toho vítr. Což pro ten sníh samozřejmě není dobře," vysvětluje Petr Prouza.

Pomohly i balíky slámy

Organizátoři si museli poradit i s dopadem, pod samotným skokem má být zhruba čtyři tisíce kubíků sněhu. Tolik ho není, a tak asi deset procent objemu nahradilo 130 velkých balíků slámy.

V pátek 28. února budou o malý křišťálový glóbus usilovat ženy, v sobotu jsou na programu závody mužů

Podle hlavního organizátora Jana Prouzy se o víkendu i přes nepřízeň počasí závodit bude, to hlavní už je hotové a zbývá areál prakticky už jen dozdobit a dokončit.
„Letos je to obrovská výzva. Od začátku zima nezačala vůbec dobře. My jsme nevěděli, jestli si sníh vyrobíme. Bylo těžké k nám ten závod dostat. Takže teď prožíváme dva měsíce takového konstantního stresu. Ale teď musím řici, že se už cítím o něco lépe, protože předpověď počasí vypadá dobře."

Čtěte také

Počasí není ideální, ale stejně jako může být sklenice poloprázdná nebo poloplná, mohlo by to i s počasím být ještě horší. Záleží prý na úhlu pohledu.

Petr Prouza volí ten optimističtější pohled. Pořadatelé si prý umí představit i horší podmínky.
„Dovedeme, ale ne o moc. Umí být počasí, při kterém se nedá nic dělat. To je například silný vítr a mráz mínus 15 stupňů a do toho fouká, tak to je horší."

A když k jistotě pomůže i chemie na bázi dusíku, která po kontaktu s vodou promění můstek v kostku ledu a zajistí, že se skok nerozpadne, mohou se pořadatelé i diváci, kterých mimochodem má dorazit až 15 tisíc, už jen těšit. Teď už tedy s jistotou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související