Nepodceňujte riziko při cestování na hory

Praha, 26. února 2020 – Stále větší počet Čechů vyráží za zimními radovánkami mimo území České republiky. „Vzhledem k aktuálním sněhovým podmínkám a předpovědi počasí se na hory do zahraničí vydá letos pravděpodobně rekordní počet českých občanů. Pro tyto cesty je potřeba zaměřit se na takové cestovní pojištění, které obsahuje kromě dostatečných pojistných limitů také skutečně užitečný rozsah asistenčních služeb,“ uvádí Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

Počet úrazů na horách neklesá

Podle vlastní výroční zprávy za rok 2018 zasahovala Horská služba České republiky – jejímž partnerem je i Slavia pojišťovna – v 9931 případech. 8391 zásahů bylo spojeno s ošetřením zraněných. V souvislosti se sjezdovým lyžováním nebo snowboardingem zasahovala Horská služba u 5487 úrazů. Nejčastějšími typy zranění v průběhu celého roku jsou zlomeniny (2173 případů) a poranění kloubů (3335 případů), častá jsou přitom poranění hlavy (2015 případů) nebo horních a dolních končetin (celkem 8775 případů). Celkový počet zásahů byl opět vyšší než v předchozím roce. Je tedy zřejmé, že zejména zimní sjezdové disciplíny jsou nadále poměrně rizikovou aktivitou, jejíž případné následky nelze brát na lehkou váhu. „Zejména při cestě do zahraničí doporučujeme uzavřít takové cestovní pojištění, které pokryje případné náklady na zásah záchranářů, transport do nemocnice i případnou hospitalizaci. Balíček PREMIUM od Slavia pojišťovny má například limit na léčebné výlohy nastaven na 10 milionů korun, což je pro naprostou většinu případů na území EU zcela dostatečné,“ říká Ladislav Bělina.

Pojištění úrazu, zavazadel i nevyužití dovolené při uzavření sjezdovek

Cestovní pojištění Slavia pojišťovny kryje vedle případných léčebných výloh při úrazech na sjezdovce, také zničení lyží nebo snowboardů v souvislosti s takovouto nehodou nebo odcizení sportovního lyžařského vybavení z lyžáren hotelů a pensionů. „Důležitou součástí našeho pojištění je také refundace nákladů na dovolenou, kterou nebylo možné využít z důvodu uzavření sjezdovek, ať už z důvodu nedostatku sněhu, nebo naopak závalu lavinou. Tato část pojištění pamatuje i na případy odstávky lanovek nebo lyžařských vleků, a to na dobu delší než 24 hodin, například z důvodu extrémního větru,“ vysvětluje Ladislav Bělina.

Ani autonehoda nemusí být konec dovolené

K cestovnímu pojištění Slavia pojišťovny náleží i možnost řady připojištění, jako jsou náklady na veterinární léčbu, krátkodobé pojištění domácnosti proti krádeži vloupáním, nebo asistence pro cestu za zimním sportovním vyžitím do hor vlastním osobním automobilem. 

Je proto na místě myslet i na možné nepříjemnosti vzniklé na cestách. Poruchy nebo nehody jsou přitom v zimě kvůli horším podmínkám na silnici pravděpodobnější než v jiných ročních obdobích. „Pokud se chystáte na zahraniční zimní dovolenou vlastním autem, doporučujeme sjednání takového pojištění, které zahrnuje i asistenční služby. Ve Slavia pojišťovně je k dispozici balíček Autem, který klientům pomáhá pokrýt opravy na místě, odtah do servisu nebo v případě nemožnosti opravy vozidla i odtah zpět do ČR. V takovém případě klientům navíc zajistíme náhradní vozidlo, takže mohou ve své zimní dovolené pokračovat a všechny nepříjemnosti dořešit až po návratu zpět domů,“ říká Ladislav Bělina.

Pravidla bezpečného pohybu na sjezdových tratích

Každý, kdo se pohybuje na sjezdovce, ať již v ČR nebo v zahraničí, by měl ve vlastním zájmu i s ohledem na ostatní dodržovat jednoduchá pravidla, která mohou možnost vzniku úrazu a následných komplikací významně snížit. „Ať už vyrazíte na hory sami, ve společnosti přátel nebo s rodinou, Slavia pojišťovna doporučuje dodržovat „Deset pravidel pro pohyb na sjezdových tratích“, které vydala Mezinárodní lyžařská federace,“ dodává Ladislav Bělina.

 

  • Ohled na ostatní lyžaře
    Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval nikoho jiného.

 

 

  • Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy
    Jezděte s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidíte. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musíte přizpůsobit svým schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož̌ i hustotě̌ provozu.

 

 

  • Volba jízdní stopy
    Přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře nebo snowboardistu jedoucího před ním.

 

 

  • Předjíždění
    Předjíždět se muže ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

  • Vjíždění a rozjíždění
    Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že tak může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

  • Zastavení
    Nezdržujte se zbytečně̌ na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě.
    Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

  • Stoupání a sestup
    Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

  • Respektování značek
    Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

  • Chování při úrazech
    Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

  • Povinnost prokázání se
    Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje zasahujícím záchranářům.

 

Podrobné informace o možnostech a variantách dostupných pojištění, kalkulátor a informace o dalších produktech Slavia pojišťovny naleznete na  www.slavia-pojistovna.cz.

O společnosti:

Slavia pojišťovna staví na dlouholetých zkušenostech, sahajících až do roku 1868. Stabilita a tradice umožnily Slavia pojišťovně stát se silnou společností, která je současně schopna flexibilně reagovat na nové trendy. Široké spektrum jejích pojistných produktů a služeb využívají soukromé osoby i podnikatelé. V případě soukromých osob se jedná zejména o pojištění majetku a odpovědnosti nebo cestovní a úrazové pojištění. Slavia pojišťovna se dlouhodobě zaměřuje na zodpovědné řidiče, kterým v rámci autopojištění dokáže nabídnout mnohá zvýhodnění. Zároveň patří mezi lídry trhu v oblasti pojištění cizinců, unikátní je její pojištění domácích mazlíčků nebo bezkrevní léčby. Firmám nabízí např. pojištění odpovědnosti, aut a přepravy nebo majetková a technická pojištění. Mezi spokojené zákazníky Slavia pojišťovny patří také obce a města. Speciální servis poskytuje personálním agenturám a cestovním kancelářím.

www.slavia-pojistovna.cz