První gól, první hattrick aneb Události 22. kola FORTUNA:LIGY

26.02.2020, 09:50
Názory a komentáře
Další událostmi nabité kolo nejvyšší české soutěže je minulostí a s ním i štace Romana Nádvorníka v Příbrami. Ten je tak po dvou kolech po Václavu Jílkovi druhým trenérem, který se musel poroučet. Asi se však není k čemu divit, když jeho tým ještě venku nezískal ani bod a doma skóroval od začátku září jen jednou.

Jednoznačným hitem víkendu byla pondělní dohrávka mezi Jabloncem a Baníkem. Ta přinesla jeden brzký gól na každé straně, vyvolala velké emoce a skončila remízou. Ještě větší pozornost si však nakonec během víkendu vysloužila pražská Sparta, která ani pod koučem Kotalem nepřesvědčila a z Olomouce přijela bez bodu.

I díky dvěma výše zmíněným výsledkům tak mohou někteří při pohledu na čtvrté místo tabulky dostat šok - najdou tam totiž nováčka z Českých Budějovic. Po podzimu z části odepisované týmy, Sigma a Slovan, už mají také mnohem růžovější vyhlídky a elitní šestce se přitáhly na dostřel.

Zápas kola


Fastav Zlín - Dynamo České Budějovice

Souboj dvou ambiciózních celků nabídl hned pět branek. Budějovičtí v poločase vedli zásluhou tref Mršiće a Havla ze sporně nařízené penalty. Po pauze snížil Simerský, avšak čtvrt hodiny na to Mršić druhou trefou vrátil Dynamu dvougólové vedení. Obratem sice dostal "Ševce" do kontaktu Džafić, k bodům to ale domácím nepomohlo.



Gól kola


1. Pavel Bucha (Viktoria Plzeň)

Důkazem o mimořádně povedeném odpoledni Pavla Buchy je i jeho druhá trefa na 3:0. Mladý středopolař si navedl míč na levou nohu a zdařilou střelou zakončil. Kočí se proti jeho ráně natahoval marně.



2. Abdulrahman Taiwo (Karviná)



3. Matej Mršić (Dynamo České Budějovice)



Jedenáctka kola



Brankář - Aleš Mandous (Sigma Olomouc)

Sigmě k uhrání tří bodů nad Spartou pomohl dobrým výkonem. V úvodu zlikvidoval povedenou Kangovu střelu, před pauzou zase vychytal unikajícího Plavšiće. Během závěrečné dvacetiminutovky se zase musel vytáhnout proti pokusům Dočkala a Hložka.

Pravý obránce - Libor Holík (Jablonec)

Jablonecký bek se ukázal zejména na začátku zápasu, kdy našel ve vápně Kubistu a ten otevřel gólový účet utkání. Ve zbylých minutách si už odváděl poctivou defenzivní práci a dopomohl k zisku cenného bodu.

Střední obránce - Václav Jemelka (Sigma Olomouc)

Zřejmě se po zimních přestupových tahanicích dokázal plně zkoncentrovat a proti Spartě předvedl sebevědomý a jistý výkon. Dominoval v osobních soubojích a přidal i nadstavbu směrem dopředu - zejména když nepovedeným zakončením asistoval na jediný gól zápasu.

Levý obránce - Michal Vepřek (Sigma Olomouc)

Prezentoval se zejména poctivou defenzivní prací. Po čtvrtině utkání srazil na roh nebezpečnou Karlssonovu střelu, v závěrečných minutách zachránil tým před pohromou při Hanckově pokusu. Dopředu o sobě dal vědět snad jen centrem na Chytila, který na poslední chvíli zpacifikoval Heča.

Pravý záložník - Adnan Džafić (Fastav Zlín)

V jednapadesáté minutě musel po souboji s Novákem vinou zdravotních trablů za brankovou čáru, už o pár desítek sekund později po jeho centru padl gól. Džafić se za pomoci štěstěny později prosadil i sám, a to díky Sivokově teči do gólmanova protipohybu.

Střední záložník - Kamso Mara (Slovan Liberec)

Poprvé se tento středopolař ukázal, když se v šestnácté minutě ujal exekuce pokutového kopu a podařenou ranou otevřel skóre. Kuchtovi, který penaltu vybojoval, to ještě v první půli splatil, když ho našel přesnou přihrávkou za obranu.

Střední záložník - Pavel Bucha (Viktoria Plzeň)

Hlavní hrdina zápasu vstřelil v sedmnácté minutě ranou po zemi první gól v plzeňském dresu, u jednoho však nezůstalo. Pohlednou střelou navýšil po hodině hry už na 3:0, hattrick završil z pokutového kopu.

Levý záložník - Matej Mršić (Dynamo České Budějovice)

V jedenácté minutě poslal hráče Dynama do vedení, když po Brandnerově pasu nechytatelně zakončil. Po třech čtvrtinách utkání vstřelil třetí a vítězný gól mužstva, když překonal gólmana přízemní ranou k tyči.

Útočník - Mojmír Chytil (Sigma Olomouc)

Při nemožnosti nasadit Juliše vsadil Radoslav Látal na dvacetiletého Chytila a to se mu vyplatilo. Mladý útočník byl nejviditelnějším mužem na hřišti, vrcholem jeho výkonu byl jediný gól utkání ze sedmadvacáté minuty.

Útočník - Jan Kuchta (Slovan Liberec)

Byl u všeho na straně svého týmu. Před prvním gólem se postaral o penaltu, druhý gól sám vstřelil, když si před Le Giangem počínal naprosto zkušeně. I třetí branka padla z jeho kopačky. Po Bederkově zaváhání k němu propadl balón a mladý útočník jej bez potíží uklidil do sítě.

Útočník - Ondřej Lingr (Karviná)

Po úvodní čtvrthodině hry otevřel skóre důležitého duelu s Teplicemi, když si naběhl do volného prostoru před bránou a z prvního doteku zakončil. Velký podíl měl před pauzou i na třetí a poslední trefě Karviné, asistoval totiž Janečkovi.

Nemělo by vám uniknout


Liberci první gól (lépe řečeno penaltu k němu vedoucí) daroval brankář Le Giang, který si ve vzdušném souboji počínal hodně nešikovně a fauloval Kuchtu. Podívat se můžete v čase 0:53.



I třetí a poslední gól dostali Liberečtí jako na zlatém podnose. Bederka předvedl komický obranný zákrok a pro Kuchtu už nebyl žádný problém skórovat.



V závěru mohl hřebíček do klokaní rakve zatlouci Pešek, jenže si v situaci tři na jednoho trochu nepochopitelně nepohlídal ofsajd.



Z hrubky soupeře těžil i exliberecký Petar Musa, kterému na jeho první gól v sešívaném ukázkově namazal opavský Hrabina.



From hero to zero během pár vteřin. Coufal nejprve mimořádně zdařilým způsobem obešel protihráče, poté se však zcela sám poroučel k zemi.



Spartu i pod trenérem Kotalem výrazně trápily standardní situace. Po jedné takové obdrželi rozhodující gól, navíc poměrně komickým způsobem.



Velké emoce vzbudil nefotbalový zákrok Martina Filla na jabloneckého Jana Sýkoru. Na videu v čase 2:15. Do sprch se zato neporoučel a to se očividně soupeři snažil vykompenzovat, když si v závěrečných vteřinách skočil alespoň "do bazénu" a zajistil tak Krobovi druhou žlutou kartu. Podívejte se od 3:10.



Zachyceno na sociálních sítích


Peter Olayinka ještě více než asistencí na Teclův gól upoutal svým novým účesem



Spartě se nezadařilo ani pod novým trenérem...



Nebo by třeba za rok béčko mohlo vykopat postup do ligy a áčko z ní sestoupit.



V neděli se Spartě nezadařilo ani ve virtuálním prostředí.



Možná to někomu uniklo, ale v Ostravě se začalo už v půl deváté ráno!



Tito dva fanoušci přišli však až na osmnáctou hodinu.



VAR v akci


Ve druhém jarním kole přišel videoasistent rozhodčího ke slovu mnohem více než v tom prvním. Nejprve napravil chybu sudího v duelu mezi Slavií a Opavou. Gól Olayinky totiž neměl platit vinou předcházejícího ofsajdu Musy. Na videu v čase 2:55.



Opravovat hlavního sudího musel jeho "přítel na telefonu" i v Plzni. Souboj Šimka s Řezníkem totiž pozornosti rozhodčího původně unikl. Čas 2:45.



Po hodně sporné situaci navýšily své vedení České Budějovice. Posuďte sami v čase 1:10.



Změny v tabulce


Na úplném čele ligového pelotonu je situace neměnná, po vítězných zápasech zůstal rozdíl mezi Slavií a Plzní třináctibodový.

Hned čtyři týmy se sešly na třiatřiceti bodech. Po bezbrankové remíze ve vzájemném střetnutí na tuto metu dosáhly Slovácko a Mladá Boleslav, vítězství nad Bohemians tam vyneslo i Liberec. Jediným poraženým týmem z celé elitní desítky byla pražská Sparta, která prohrála s Olomoucí. Ta na výše zmíněnou čtveřici ztrácí dva body.

Zato celkům ze spodní šestky se nedařilo a propast mezi desátou Sigmou a jedenáctými Bohemians se zvýšila na osm bodů. Z pravděpodobných účastníků skupiny o záchranu totiž bodovala jen stále čtrnáctá Karviná, která porazila momentálně dvanácté Teplice. Mezi těmito dvěma mužstvy je po porážce od Dynama Zlín, tabulku uzavírají neúspěšní ze stadionů dvou lídrů tabulky, Opava a Příbram.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22183147:557
2.Viktoria Plzeň22135442:1944
3.FK Jablonec22116540:2839
4.Dynamo České Budějovice22113839:3536
5.Baník Ostrava22105732:2435
6.Sparta Praha2296739:2933
7.Slovan Liberec22103938:3133
8.FK Mladá Boleslav22103939:3533
9.1. FC Slovácko2296728:2733
10.Sigma Olomouc22710529:2631
11.Bohemians Praha 190522651122:3523
12.FK Teplice2258919:3523
13.Fastav Zlín22631318:3521
14.MFK Karviná22471118:3019
15.SFC Opava2235149:3614
16.1. FK Příbram22341515:4413

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (33)

Přidat komentář
Rothbard

Psát o Zlínu jsko o ambiciózním celku. Autor toho mel evidentně kopic.

Reagovat
Stannis Baratheon

Však ambiciózní jsou

Reagovat
Rothbard

V čem?

Reagovat
sosna

Z Mandouse se nám běhěm pár posledních měsíců vyprofilovala solidní jednička. Pokud takhle hodlá pokračovat, tak už se Miloš asi do brány nedostane.

Reagovat
smazaný uživatel

Chytal dobře, ale jeho kopací technika je katastrofální i na golmana. Půlka odkopů nepřesná nebo rovnou do autu.

Reagovat
John Obi Mikel

Už loni proti nám byl dobrý.

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju mu to, protože je to náš odchovanec, ale podle mě je to spíš podprumernej gólman. Ikdyz proti Spartě zachytal hezky.

Reagovat
sosna

U nás zatím podprůměrné výkony rozhodně nepodává, právě naopak.

Reagovat
shitcool

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
ratusek

Ta penalta ve Zlíně?

Reagovat
bourbon

hnus no, ale co chceš- war rozhodl.

Reagovat
Džeko55

Když vás někdo trefí kolenem do chodidla když běžíte, tak to prostě ustát nejde, nešikovnost obránce, jasná penalta...

Reagovat
Sosi

Olayinka kdyby se ostrihal, tak vypada jak cerny Petrzela

Reagovat
smazaný uživatel

Wtf.

Reagovat
MikeHavenaar

Teď v sobotu jsem potkal na Viktorce Kayambu, ten vypadá jako černý Petržela. Stejně upnutý tepláky, blbe nasazenej kšilt a i čuměl jak Petržela

Reagovat
smazaný uživatel

On i stejne hraje.

Reagovat
db18

Akorát bohužel ne tak, jako když byl Petržela ve formě.

Reagovat
smazaný uživatel

i podobnej přízvuk

Reagovat
8lampard8

ten Olayinka vypadá jak afro-americká verze Pipi dlouhé punčochy

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mass

Však ve Švédsku bude Pipi více tmavá, aby odpovídala novým standardům.

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel

Reagovat
veikko

Navíc co my víme? Třeba se Pipi vždycky cítila být mužem...

Reagovat
smazaný uživatel

je korektně bezpohlavní

Reagovat
rezba

Kdysi jsem viděl nějaké její péčko, věř mi, cítí se jako žena.

Reagovat
smazaný uživatel

no právě, kdysi

Reagovat
kilobyte

Teď zní Pipi dlouhá punčocha jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
chavi.27

ten první gol Budějek vypadá jako jasnej offside takhle

Reagovat
Salfovic

Taky jste v té expresce četli: Plzeň otestuje připravenost na koronavirus ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele