QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Medailistům ze Zimní olympiády dětí a mládeže poděkovali představitelé města

26.02.2020 12:36

Antonín Svoboda, Kryštof Ruža a David Kasl vybojovali na Zimní olympiádě dětí a mládeže v Karlovarském kraji cenné kovy. Za reprezentaci jim poděkovali primátor Plzně Martin Baxa a první náměstek Roman Zarzycký.

1

 „Velmi si vážíme skvělé reprezentace Plzeňského kraje, kdy díky vaší zásluze do našeho kraje putovaly medaile, včetně těch nejcennějších. Účast na zimní olympiádě dětí a mládeže je pro mladé sportovce velice prestižní záležitostí,“ poděkoval Martin Baxa mladým sportovcům. Společně s  Romanem Zarzyckým se závodníků ptali na jejich sportovní zaměření, tréninky, organizaci zimní olympiády pro děti či jak zvládají skloubit školu s náročným životem sportovce. Všichni tři medailisté trénují několikrát do týdne a se školou nemají žádné problémy.

„Na území města Plzně fungují sportovní akademie, které město Plzeň podporuje, jedná se o fotbalovou, hokejovou, tenisovou, triatlonovou, házenkářskou a atletickou akademii. A právě na vzdělávání je kladen obrovský důraz, za což jsem velmi rád, a těší mě, že vy sami jste tak úspěšní nejen ve sportu, ale i ve škole,“ řekl Roman Zarzycký.

Antonín Svoboda vybojoval dvě zlaté medaile z lyžařského orientačního běhu ve sprintu a na krátké trati. K orientačnímu běhu ho přivedli rodiče. Závodí za KOS Slavia Plzeň. Trénuje pětkrát v týdnu. V létě se věnuje cyklistice, v loňském cyklistickém poháru získal druhou pozici. Na závěrečném ceremoniálu olympiády si díky svým dvěma zlatům vysloužil roli vlajkonoše své výpravy. Studuje Církevní gymnázium v Plzni.

Kryštof Ruža vybojoval zlato v karate, v kategorii kumite jednotlivci. Závodí za klub Budo Plzeň. V loňském roce vybojoval první místo na Mistrovství České republiky v karate v kategorii kumite dorostenci. Kryštofa ke karate přivedl jeho tatínek. V současnosti chodí na základní školu v Klatovech, dále by chtěl studovat na sportovním gymnáziu. Třikrát do týdne trénuje na Křižíkově gymnáziu v Plzni. Jeho sportovním snem je start na olympijských hrách.

David Kasl si vybruslil bronzovou medaili v krasobruslení v soutěži mladších chlapců. Reprezentuje Krasobruslařský klub KK Plzeň. Davida ke krasobruslení  přivedla maminka, která je trenérkou tohoto sportu. Loni vybojoval stříbro na Mistrovství České republiky žactva, mladšího žactva a nejmladšího žactva 2019. Chodí do základní školy ve Štěnovicích a od příštího roku by chtěl studovat na osmiletém gymnáziu. Trénuje pětkrát až šestkrát v týdnu na zimním stadionu v Doudlevcích.

Barvy Plzeňského kraje hájila na olympiádě, která se konala v karlovarském regionu, stovka sportovců, kteří vybojovali osm medailí. Zlatou medaili z karate získal Kryštof Ruža, dvě zlata vybojovala Vanessa Volopichová ve snowboardingu. Zlatou medaili získala také Nicole Zemanová z alpského lyžování. Antonín Svoboda vybojoval dvě zlaté medaile v lyžařském orientačním běhu. V krasobruslení si vyjel bronzovou medaili David Kasl v soutěži mladších chlapců. Stříbro do Plzeňského kraje přivezla Karolína Šperlová ve snowboardingu. Celkově tedy výprava Plzeňského kraje získala šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

ZDROJ: plzen.eu, FOTO: Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24