QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Předčasné jaro je tu! Rostou jahody a pučí stromy – FOTKY

26.02.2020 13:30

Kvetoucí krokusy, pučící růže, poupata narcisů a dokonce plody jahod – to vše můžeme vidět letos v únoru v zahradách na Plzeňsku. Odborníci ale z průběhu letošní zimy rozhodně radost nemají.

12
12131245111

Na zahradách v Plzeňském kraji to vypadá, že jaro je v plném proudu. Do naší redakce dorazily snímky plodících jahod od čtenáře ze Šťáhlavic, kvetoucí krokusy, pučící růže a narcisky před rozkvětem z Chocenic a také fotografie sněženek, které na Hojsově Stráži vykvetly extrémně brzy už 10. února. Na Šumavě se přitom tito první poslové jara objevují většinou až na konci února.

Pučící a rašící zeleň v důsledku neobvykle teplého počasí zaznamenává v Dobřanech městská zahradnice Milena Vladyková. "Je to rok od roku horší, ale tahle zima je vyloženě extrémní. Není sníh a mrzlo jen minimálně. Celou zimu zaléváme stromy, které nespí a stále táhnou vodu, což je průšvih. Mám obavy, že nám mohou uschnout. Bojím se toho, až se na jaře ukáže, co všechno uschlo,“ sděluje zahradnice.

Předpověď počasí avizuje v nejbližších dnech sněžení. V závěru týdne by navíc mohly noční teploty klesnout pod nulu.

"Sněžení nevadí, aspoň by byla voda. Ale to, co je živé a probudilo se, může zničit mráz. Záleží, jak moc jsou rostliny narašené.  Na jižní straně budou narašené více, tam už by mrazík kolem mínus dvou stupňů mohl být problém, pokud bude až mínus pět stupňů, to už by bylo špatné,“ komentuje předpověď počasí Milena Vladyková.

Zahrádkáři mohou pučící stromy ochránit jednoduchým způsobem. "V menších zahradách lze stromy a keře pokropit vodou tak, aby se vytvořila vrstvička ledu, která je ochrání. Bohužel v městské zeleni není takové opatření v našich silách,“ uzavírá zahradnice.

FOTO: čtenáři QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24