Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Biatlonové ME startuje. Českou výpravu potáhnou Krupčík či Václavík, představí se i Vinklárková

Hned devět českých závodníků se od středy do neděle představí na Otevřeném mistrovství Evropy v biatlonu. Ve výběru reprezentantů nechybí členové A-týmu Tomáš Krupčík či Adam Václavík. Příležitost dostanou i Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková, které letos poprvé nakoukly do seriálu Světového poháru. Přímé přenosy ze šampionátu odvysílá o víkendu ČT sport a web ctsport.cz.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Tři dny po biatlonovém mistrovství světa startuje každoroční evropský šampionát. Původně jej měl hostit estonský areál Otepää, jenže nedostatek sněhu udělal své a podnik tak byli organizátoři nuceni přesunout do místa, kde se ME konalo loni.

Jako nejvhodnější lokací pro klání se ukázalo být Raubiči u běloruské metropole Minsku. I tam mají ale pořadatelé kvůli teplému počasí plné ruce práce, aby mohli akci spolehlivě zajistit.

"Technickým sněhem je pokrytý pouze 2,5 kilometru dlouhý okruh. I na severovýchodě Evropy jsou teploty vysoké a ani v noci nemrzne," řekl svazovému webu trenér českého týmu Aleš Ligaun.

V Raubiči se v noci pohybují teploty minimálně dvě stupně nad nulou, mírné ochlazení a sněhové přeháňky mají přijít až ve čtvrtek.

BIATLON FOKUS PODCAST: Co stojí za českými úspěchy na MS a proč by mohlo být ještě lépe?

V Raubiči čekají na biatlonisty supersprinty, smíšené štafety i singl-mixy, sprinty a stíhačky. Ligaun nominoval celkem devět biatlonistů.

Tereza Voborníková se poprvé v SP představila v lednovém Oberhofu, následně ji v Ruhpoldingu čekala dokonce premiéra ve štafetě.

Tereza Viklárková zase dojela ve vytrvalostním závodu MS v Anterselvě na 62. místě. Vedle nich se v Raubiči představí rovněž Natálie Jurčová a Anna Tkadlecová.

Mezi muži jsou kromě Tomáše Krupčíka s Adamem Václavíkem také Mikuláš Karlík, Milan Žemlička a Vítězslav Hornig.

Toho trenéři povolali do A týmu před Vánoci, kdy se jel Světový pohár ve francouzském Annecy. Při debutu v elitním seriálu udělal ve sprintu dvě chyby a skončil na 71. místě.

Tereza Voborníková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Náš tým se může měřit s každým," je přesvědčen Ligaun s poukazem na Krupčíka a Václavíka. "Už mají dostatek zkušeností," dodal.

Žemlička podle Ligauna závodí stabilně po celou sezonu. "A oba junioři Mikuláš a Víťa už nejednou ukázali svůj potenciál," uvedl trenér.

Václavík startoval v úvodu nedávného MS. Ve sprintu netrefil tři terče a ze 64. místa nepostoupil do stíhačky.

Trenéři pak místo něj povolali do Anterselvy Krupčíka, hlavně jako náhradníka do štafety. Nakonec se ale ani v jednom závodu neukázal a během MS se alespoň mohl připravovat na Evropu.

"Muži se poperou o páté místo (na Světový pohár v Novém Městě na Moravě, pozn. red.) teď na mistrovství Evropy a ženy doplníme o pátou v případě, že některá závodnice na Evropě mile překvapí," řekl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Na mistrovství se představí také řada biatlonistů známých ze SP, např. Lotyš Rastorgujevs, Ukrajinci Pryma, Pidhrušná či Lotyška Bendiková. Velký důraz na podnik dávají zejména týmy z východu – ať už je to Rusko, Ukrajina či Bělorusko.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články