Černý vyměnil Fabii R5 za Volkswagen, Kopeckému chce znepříjemnit obhajobu

ČTK ČTK
26. 2. 2020 13:37
Automobilový jezdec Jan Černý bude v letošním roce v domácím rallyeovém mistrovství startovat s vozem Volkswagen Polo GTi R5.
Jan Černý ve Volkswagenu Polo GTi R5
Jan Černý ve Volkswagenu Polo GTi R5 | Foto: Mogul Benzina Racing21 Team

Čtvrtý muž loňské sezony, který se v příštích měsících chystá zapojit i do rallyekrosového mistrovství Evropy, chce ve "velkém" šampionátu potrápit favorizovaného továrního jezdce Škody Jana Kopeckého a bojovat o nejvyšší příčky.

"Nadcházející sezona je pro mě klíčová, tak k ní přistupuju. Minulá nám nevyšla a byl jsem z toho zklamaný. Snažil jsem se, ale nevyšlo to. Podařilo se mi kolem sebe vybudovat hodně velký tým a věřím, že se nám bude dařit. Jsem namotivovaný, těším se a doufám, že práce, kterou jsme udělali, se v průběhu roku zúročí," uvedl Černý na středeční tiskové konferenci v Praze.

Devětadvacetiletý jezdec má za sebou podle svých slov náročnou a povedenou zimní přípravu. "Nikdy jsem takhle připravený nebyl," podotkl Černý, kterého bude tradičně navigovat Petr Černohorský. I proto věří, že bude schopen útočit na nejvyšší příčky. "Jsme v Evropě jediní, kdo doma bojuje i s továrním týmem. Neříkám, že jsme schopni Honzu porážet na všech erzetách, ale minimálně se mu chceme přiblížit a potrápit ho."

Černý bude startovat pod hlavičkou týmu Mogul Benzina Racing21 a bude úzce spolupracovat s Vojtěchem Štajfem, jenž vůz Volkswagen Polo GTi R5 vlastní. "Už dříve jsem několikrát avizoval, že se blíží doba, kdy se stanu spíše manažerem než jezdcem. Rallye ještě nechci úplně opustit, takže pojedu rallyesprint sérii, ale jinak se chci soustředit na pomoc Honzovi," řekl Štajf.

Pátý muž loňského MČR se do "velkého" šampionátu plánuje zapojit jen na Rallye Bohemia. "To je srdcová záležitost," pousmál se. "Jinak ale nebudu Honzovi konkurovat. Chtěl bych mu na závodech pomáhat jako nehrající kapitán," uvedl Štajf.

Věří, že Černý bude schopen s Kopeckým držet krok. "Chceme ho pozlobit a být nejlepším českým privátním týmem," nastínil plány zkušený jezdec.

Černý pojede i rallyekrosový evropský šampionát, ve kterém se představí v divizi Super 1600 v barvách týmu Pajr Motorsport. "V rallyekrosu jsem začínal a dostal jsem nabídku, která mě oslovila. Bude to hezky navazovat na rallye, pojedu více závodů a prakticky každý víkend budu sedět v autě, což je velké plus. Navíc budeme i vyvíjet auto, což je velká výzva," dodal Černý, která bude v rallyekrosu startovat s vozem Škoda Citigo.

 

Právě se děje

Další zprávy