Známá slovenská zpěvačka se narodila jakožto Eva Biháryová 11. února 1949 v Hrnčiarovcích nad Parnou. Původně prý toužila po povolání lékařky, láska k hudbě však dostala přednost. Od roku 1968 do roku 1994 působila jako sólistka Vojenského uměleckého souboru v Bratislavě, kde se seznámila s pozounistou a hudebním skladatelem Jurajem Rózsem, který pro ni napsal skladby Břečťan, Taká chvíľa, Uspávanka a mnohé další. Později se stal jejím mužem a měli spolu dvě děti, taktéž muzikanty, syna Oskara a dceru Michaelu.

„Jako zpěvačka populárních písní vynikla zejména do poloviny sedmdesátých let, kdy účinkovala jako zpěvačka hlavního proudu slovenské populární hudby, například v televizním pořadu Malá televizní hitparáda,“ prohlásil o umělkyni redaktor Slovenského rozhlasu Martin Jurča. Podle kritiků pak byla Eva Biháryová-Rózsová zpěvačkou „impozantně disponovanou specificky zabarveným hlasem“.

Její první významné vystoupení se uskutečnilo v roce 1967 v televizní soutěži Zlatá kamera s písní Summertime. Tehdy obsadila druhé místo. V roce 1969 už nahrávala v Slovenském rozhlase. Biháryová-Rózsová se několikrát představila i na Bratislavské lyře. V roce 2019, u příležitosti kulatých sedmdesátých narozenin zpěvačky, vznikl v Radiu Regina rozhlasový cyklus ze starších rozhovorů a desítek písní z rozhlasového archivu. Dalších kulatin se však dáma, co zpívala zejména repertoár černošských zpěvaček (například Arethy Franklinové a Elly Fitzgeraldové) kvůli vážné chorobě už nedočkala…

VIDEO: Eva Biháryová - Aj z mája máj - píseň z roku 1969

Fotogalerie
18 fotografií