Hlavní obsah

Falešné antiviry nepřestávají strašit

Novinky, ort

I v prvním měsíci letošního roku kralovaly hrozbám pro mobilní zařízení s operačním systémem Android falešné antiviry. Vyplývá to z nejnovějších statistik antivirové společnosti Eset, která monitoruje hrozby pro platformu od Googlu pravidelně.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Za bezpečnostní aplikace maskují počítačoví piráti nejčastěji trojského koně FakeAV. Uživatelé mobilních telefonů a dalších zařízení na platformě Android se nejčastěji setkávají s malwarem FakeAV. „Jedná se o falešné antivirové aplikace s různými názvy, v minulosti se jednalo například o Virus Removal for Android nebo Automatic Virus Scanner,“ konstatoval Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy Eset.

Podvodníci se snaží vyděsit lidi vysokými dluhy

Bezpečnost

„Jakmile uživatel takovou aplikaci nainstaluje a spustí, zobrazí se mu varování před domnělým malwarem v telefonu a za poplatek nabízí odstranění infekce. Nicméně se jedná o podvodnou výzvu. Zařízení bývá v pořádku,“ podotkl Jirkal.

„V případě škodlivého kódu pro Android nevidíme žádné výpadky v detekcích po Novém roce, jak tomu bývá například u malware zaměřeného na klasické počítače. Je to dáno především způsobem šíření. Počítačový malware se nejčastěji šíří ve spamu. Snáze tedy oklame uživatele v době, kdy sedí u počítačů v práci. Mobilní malware se šíří ve všech typech aplikací, tedy i těch, které používají lidé ve volném čase,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Reklamní malware

Druhou nejvážnější hrozbou je reklamní malware Hiddad.HI. „Tento typ hrozby zobrazuje uživateli infikovaného zařízení reklamu skrytým způsobem, takže uživatel není schopen určit, která aplikace reklamy spouští. V minulém roce se jednalo především o přehrávače či služby na stahování videa, v lednu útočníci malware skrývali v aplikacích pro prohlížení pornografického obsahu,“ uvedl Jirkal.

Adware podle expertů lidé často podceňují, protože reklamu nepovažují za přímé ohrožení. V tabulce níže naleznete přehled deseti nejrozšířenějších hrozeb pro operační systém Android za měsíc leden.

Nejčastější kybernetické hrozby pro Android:
1. Trojan.Android/FakeAV (3,30 %)
2. Trojan.Android/Hiddad.HI (2,94 %)
3. Trojan.Android/Plankton (2,73 %)
4. Trojan.Android/Hiddad.XF (2,32 %)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,01 %)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (2,00 %)
7. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,66 %)
8. Trojan.Android/Hiddad.AIA (1,56 %)
9. Trojan.Android/Hiddad.AID (1,53 %)
10. Backdoor.Android/Qysly (1,44 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám