Hlavní obsah

Kauza u Maláčové: Náměstek byl obviněn za nabídnutý obchod se zakázkami

Foto: ČSSD

Jan Baláč byl expertem ČSSD na energetiku. Od předloňska řešil na Ministerstvu práce obrovské problémy s IT zakázkami.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily nové informace, co stojí za policejní razií a stíháním dvou úředníků na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Mělo jít o výměnný obchod: firmy ustoupí z problémové zakázky – a dostanou vydělat jinde.

Článek

Policie v pondělí prohledávala kanceláře na Ministerstvu práce a sociálních věcí a obvinila dva podřízené ministryně Jany Maláčové.

Trestně stíháni jsou kvůli veřejné zakázce na systém na výplatu dávek, Seznam Zprávy však nově zjistily, z čeho konkrétně policisté ministerského náměstka Jana Baláče z ČSSD a šéfa kybernetické bezpečnosti úřadu Karla Macka viní.

Podle dvou zdrojů, jejichž informace redakce nezávisle na sobě získala a ověřila, je podstata policejního obvinění v tom, že nabídli jednomu z účastníků tendru – společnosti DXC Technology (dříve Hewlett-Packard) – obchod. Když se stáhne z mnohasetmilionové zakázky na IT systém pro vyplácení dávek, může vyhrát v jiných tendrech.

Pro vysvětlení:

Zakázka na výplatu sociálních dávek je tak trochu prokletým tendrem, který se na ministerstvu vedeném nyní Janou Maláčovou nedaří uzavřít dlouhodobě.

Jak už Seznam Zprávy napsaly v úterý, o zakázku usilují dvě společnosti – DXC Technology a pak OKsystem, který působí na ministerstvu od 90. let.

OKsystem nabídl v soutěži cenu přes 820 milionů, DCX Technology jen 270 milionů. A od té doby vede ministerstvo s DXC Technology spor, jestli tato firma nabídku záměrně nepodhodnotila, jen aby zakázku vyhrála (přičemž skutečná cena by pak během realizace narostla).

Ředitel kyberbezpečnosti ministerstva Karel Macek podle zdrojů Seznam Zpráv před nedávnem kontaktoval svého bývalého kolegu Jiřího Karolyho – někdejšího šéfa IT na ministerstvu, který má kontakty na vedení společnosti DXC Technology.

Na schůzce v kavárně pak od úředníka Macka údajně zaznělo, že když DXC Technology ustoupí ze sporu o zmíněnou zakázku, může na Ministerstvu práce počítat s jinými obchodními příležitostmi. Náměstek Jan Baláč, který má na ministerstvu IT v referátu, o schůzce i o nabídce podle zdrojů Seznam Zpráv věděl.

Někdejší úředník Jiří Karoly však schůzku i nabídku oznámil policii a ta začala Baláče i Macka sledovat.

Detektivové vše zarámovali paragrafem o pletichách při veřejné soutěži, který říká, že je trestné poskytnout, nabídnout nebo slíbit „majetkový nebo jiný prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení“.

Spolu s obviněním ze zneužití pravomoci úřední osoby je z toho hrozba až dvanácti let vězení.

Seznam Zprávám se ani s jedním z aktérů nepodařilo spojit. Mobil náměstka Baláče zůstává vypnutý, bývalý šéf IT na ministerstvu Karoly (tedy ten, kdo měl nabídku na stažení ze soutěže vyslechnout) svůj telefon nezvedal.

Nereagovala ani firma DXC Technology. Pouze společnost OKsystem poslala prohlášení, že se jí kauza netýká. Byť i v jejím pražském sídle byli v pondělí detektivové.

„Sama společnost a ani žádná osoba spojená se společností OKsystem nebyla obviněna a ani není vedena jako podezřelá. OKsystem prohlašuje, že společnost ani nikdo z jejích pracovníků se nedopustil žádného protiprávního jednání,“ stojí ve stanovisku.

Náměstek pro IT Jan Baláč nastoupil na ministerstvo předloni v létě, nedlouho po ministryni Maláčové. S jasným úkolem: dát co nejdříve do pořádku vytváření zcela nové struktury fungování vyplácení dávek a dalších propojených agend.

Od roku 2014, tedy v minulém volebním období, se o to pokoušela ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Jak už ale Seznam Zprávy mnohokrát psaly, na konci její éry zůstaly na ministerstvu obrovské průšvihy. Například Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že úřad za Markskové utratil v IT zakázkách nehospodárně 1,7 milardy a podal dokonce dvě trestní oznámení.

Stávalo se totiž, že ministerstvo vysoutěžilo dodavatele některého z nových systémů za necelých 90 milionů, ale pak firmě v tichosti zaplatil faktury za dalších 70 milionů.

Aktuální trestní případ má ještě jednu zajímavou okolnost: strůjcem dnešních potíží s IT je bývalý náměstek z éry Marksové Robert Baxa. Ten celou strukturu nových aplikací vymyslel a byl i mozkem veřejných soutěží. Za Baxy, jak rovněž Seznam Zprávy popsaly, získala firma DXC Technology stamilionové zakázky.

Náměstek Baxa po nuceném odchodu z ministerstva po volbách v roce 2017 nastoupil právě do společnosti DXC Technology.

Čistý náměstek. Ale obviněný

Podle několika zdrojů, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, se náměstek Jan Baláč snažil přetrvávající potíže s drahým IT systémem řešit. A nebyl typem člověka, který by se snažil na nich vydělat do své kapsy. Ostatně ani paragrafy aplikované v obvinění neříkají nic o korupci.

Baláč byl pod značným tlakem. Ministryně práce Maláčová při nástupu do úřadu slíbila, že všechny IT systémy budou nově fungovat už od roku 2021. To se již dnes ukazuje jako nereálné.

Maláčová navíc požaduje na jejich dokončení miliardu navíc. A to poněkud podráždilo i poslanecký sociální výbor, který v lednu ministerstvo zaúkoloval, ať mu tedy tyhle náklady doloží a podrobně rozepíše.

Protože do IT na ministerstvo už natekly miliardy, aniž je stále hotovo.

Podle zdrojů Seznam Zpráv je tedy možné, že Jan Baláč, absolvent univerzity Cambridge a Londýnské školy ekonomických a politických věd, který doposud neměl žádné zkušenosti s takhle náročnou agendou, snažil problém zakázky pro firmy DXC Technology a OKsystem vyřešit nějakou dohodou.

O tom, že něco takového chystá, podle zdrojů nevěděla ani ministryně Maláčová (která se ke kauze nechce vyjadřovat), ani další lidé z vedení ministerstva.

Právě tato zakázka na dávkový systém je jednou z těch, u nichž hořel termín: soutěž sice byla uzavřena už předloni, ale kvůli sporům, jestli má být cena 270, nebo 820 milionů (do nichž se vložil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zakázal ministerstvu uzavřít do vyřešení smlouvu) byla fakticky zmrazená.

Mimochodem něco velmi podobného jako nynější příběh se už kolem ministerského IT odehrálo v roce 2011. Tehdy chtěl celý systém přestavět ministr Jaromír Drábek z TOP 09 a jeho náměstek Vladimír Šiška. Ovšem s pomocí triku – jak uznaly později i soudy – aby se noví dodavatelé nemuseli soutěžit.

Právě společnost OKsystem se proti postupu ministerstva bránila. A náměstek Šiška se její majitele snažil přimět, ať námitky stáhnou výměnou za zakázku v hodnotě 100 milionů. Šiška byl za to před dvěma lety uznán vinným, trest ale nedostal, protože už v té době seděl ve vězení za jiné závažnější manipulace s IT zakázkami.

Reklama

Doporučované