Hlavní obsah

Právník nechal rodině zablokovat majetek, i když žádný dluh neměla

Právo, Jan Menšík

Česká advokátní komora (ČAK) podala kárnou žalobu na právníka, který stál za exekučním návrhem na rodinu Roztočilových. Ta na základě jeho podnětu měla od exekutorky déle než dva měsíce zablokovaný majetek za více než sto milionů korun. Exekuční návrh kvůli údajně nezaplaceným pětadvaceti tisícům byl přitom podán v době, kdy částka už byla prokazatelně zaplacena.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Ve vztahu k JUDr. Bláhovi byla stížnost stěžovatelů shledána důvodnou a kárný žalobce na něj podal kárnou žalobu,“ sdělila minulý týden Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Právníkovi hrozí až vyškrtnutí ze seznamu advokátů, komora ho ale může potrestat i mírněji, například napomenutím, pokutou či zákazem činnosti omezeným na určitou dobu.

O případu Právo informovalo podrobně již loni v říjnu. Pod exekučním návrhem, který má redakce k dispozici, je podepsaný advokát Jan Szwarc. Jak ale nyní vyšlo najevo, jednal pouze dle pokynů svého nadřízeného Jaromíra Bláhy z kanceláře Němec, Bláha a Navrátilová, kterého v kauze substitučně zastupoval. Přestože stížnost přišla na oba advokáty, kárné žalobě čelí pouze Bláha.

ČAK: Za zástupce zodpovídá nadřízený

„Mgr. Szwarc v kauze působil jako substitut, tedy Bláha ho pověřil, aby v jeho zastoupení učinil některé úkony. Odpovědnost ale v těchto případech dopadá na toho, kdo substituta pověřil, v našem případě přímo na Bláhu,“ vysvětlila Chaloupková.

Exekuce mají zlevnit a ministerstvo dělá pravý opak, kroutí hlavou odborníci i opozice

Domácí

Podrobnější vysvětlení pak v dopise z 11. února zaslaném poškozené rodině nabídl šéf kontrolní rady ČAK Jan Mikš. „Jmenovaný advokát (Szwarc, pozn. red.) nemohl mít povědomí o tom, že v okamžiku podání návrhu na exekuci byl již tvrzený dluh uhrazen. Z toho důvodu nelze jmenovanému advokátovi podání exekučního návrhu vytýkat a klást k tíži,“ stojí v dopise.

Růžena, Jiří a Tomáš Roztočilovi postup komory vítají, připomněli však, že zatím není nijak rozhodnuto. „Počkáme si na verdikt. Nicméně stále jsme rozhodnuti vydat se také cestou občanskoprávního sporu a žalovat dotyčné za poškození jména, ušlý zisk, ale také za újmu na zdraví, protože syn i manžel to zdravotně celkem odnesli,“ řekla Právu Roztočilová. S advokátem Bláhou se Právo pokusilo spojit, na zaslané dotazy do uzávěrky textu nereagoval.

Stížnost na exekutora zamítnuta

Na začátku kauzy byl soudní spor Roztočilových s firmou, která si v jednom z jejich domů pronajímala nebytové prostory. U odvolacího soudu rodina spor prohrála a měla do loňského 20. května zaplatit společnosti náklady řízení ve výši 25 617 korun.

Tisícům lidí byly dluhy odpuštěny. A dluží znovu

Ekonomika

Roztočilovi v daném termínu zaplatili a tím věc považovali za vyřízenou. O to víc se divili, když se koncem srpna dozvěděli, že je proti nim vedena exekuce kvůli údajnému nezaplacení částky.

O exekuci se dozvěděli náhodou

Na základě návrhu exekutorka z Prahy 3 Ingrid Švecová rodině zablokovala na katastru majetek v hodnotě zhruba 120 milionů korun. O exekuci se pak Roztočilovi, kteří se na své trvalé adrese v Praze kvůli věku i touze po klidu nezdržují, dozvěděli náhodou od známých a podnájemníků.

Exekutorka oznamovací dopis zaslala s poznámkou „nedosílat“, a pošta tudíž rodině i přes zaplacenou dosílku dopis nepřeposlala. Stížnost rodiny na exekutorku ale ministerstvo spravedlnosti v lednu zamítlo jako nedůvodnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám