Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Na takové zařízení čekali snad všichni majitelé iPhonů se skleněnými zády v Česku. A vlastně nejen ti. Také do Česka už dorazil laserový přístroj, kterému odborníci říkají laser machine. Umí „odpárat“ rozbitá skleněná záda iPhonů 8 a novějších a tím výrazně zjednodušit a zkrátit jejich opravu. To však není jediná přednost. Majitelům iPhonů s hliníkovými zády, iPadů nebo MacBooků „nabídne“ možnost si na svá zařízení nechat vygravírovat, vlastně vylaserovat, jméno, logo ať oblíbeného klubu či výrobce, ale také obrázek nebo i fotografii. O tom všem s nadšením a odborností Miloslav Boudník, specialista společnosti MacPodpora & iSupport pro zařízení Apple, který laser machine obsluhuje.

Co jste si pomyslel jako první, když jste viděl video o laserování skleněných zad iPhone?

Ulevilo se mi. Když jsme totiž ještě měnili zadní skla na iPhone 8 a novějších ručně, tak to byla práce na několik hodin čistého času. S tímto strojem je úspora času na výměně zadního skla iPhonu opravdu enormní.

Za jak dlouho nyní tu výměnu zvládnete tak, aby byl zákazník spokojený? A je poznat, že se kryt měnil?

Zhruba za dvě až tři hodiny. Mohu ubezpečit, že poznat není nic, protože disponujeme originálními díly s logem Apple, takže si zákazník může i sám zvolit barvu zadního skla.

Věřil jste tomu, že ten systém funguje?

První verze byly trochu těžkopádné, zaostřování laseru se muselo dělat ručně atd. Ale to je tak se vším, než se takzvaně odladí všechny nové věci a vychytají všechny mouchy. Ano, člověk se musí s přístrojem seznámit a udělat několik různých revizí.

Takže máte v laser machine důvěru?

Určitě!

Jako první se v Česku řeší cena. Takže na kolik vyjde oprava rozbitých skleněných zad u iPhonů?

Rozhodli jsme se pro bezkonkurenční cenový start a začínáme na ceně 1990 korun u iPhone 8, iPhone XS MAX pak tuto službu nabízíme 3590 korun.

Jaký je tedy rozdíl mezi opravou v autorizovaném servisu, v neautorizovaném servisu a různými způsoby?

U opravy v autorizovaném servisu se nebavíme o opravě, ale o výměně telefonu kus za kus. Apple vůbec nenabízí opravu zadního krytu iPhonu. Zaplatíte tedy přes 10 tisíc korun a dostanete nový kus.

Jakou máte zkušenost s neautorizovaným servisem a starým systémem takové opravy?

Většinou se oprava provádí pomalým nahříváním zad a odstraňováním prasklého skla kousek po kousku. Jde tedy opravdu o časově velmi náročnou operaci.

Podle dostupných informací začíná cena takového laserového zařízení v přepočtu na zhruba 45 000 korunách. Kde ho lze sehnat?

Na trhu je několik různých verzí, liší se například integrovaným PC, velikosti pracovní plochy, automatickým nebo ručním zaostřováním laseru atd. Stroje se vyrábí v Číně.

Jak náročná nebo jednoduchá je procedura dovozu? Jsou k tomu nějaká speciální povolení, když jde o laserové zařízení?

Žádné povolení není třeba, jedná se o vláknový laser o vlnové délce 1064 nm. Tento laser je lidským okem nepostřehnutelný. Doprava samozřejmě nebyla levná, jelikož se jedná o hmotnostně těžké zařízení.

Upřímně, vyplatí se taková investice? Je v Praze, v Česku tolik iPhonů a tolik padajících iPhonů s rozbitými zády, že bude o takovou službu zájem?

Do budoucna určitě, technologie bezdrátového nabíjení Qi fungující na elektrické indukci vyžaduje skleněná záda, přes jiný materiál nelze telefon bezdrátově nabíjet. Nabízíme opravy od iPhone 8 až po nejnovější iPhone 11 Pro Max. Pokud se tedy technologie v budoucnu nějak rapidně nezmění, skleněná záda budou mít telefony běžně.

Sám jste uživatelem iPhonů, řekněte otevřeně, jestli byste svůj rozbitý iPhone „svěřil“ této nové laserové metodě?

Samozřejmě, nevidím v tom žádný problém.

Existuje upozornění, že místnost, kde se rozbité iPhony laserují, musí být dobře větraná a nebo mít systém na odsávání kouře z vypáleného lepidla. Není tedy taková oprava zdraví škodlivá?

Zápach z lepidla, který Apple na zadní kryty použil je samozřejmě velmi nepříjemný. Používáme odsávání vzduchu přes uhlíkový filtr.

Provádíte opravy tak, aby nedošlo k ohrožení zdraví techniků?

Při práci používáme ochranné rukavice primárně kvůli střepům, protože těch je opravdu hodně, dále technik při práci s laserem používá ochranné brýle normované pro vlnovou délku laseru.

Když tu tzv. laser machine máte, dá se využít také k něčemu dalšímu než jen opravování skleněných zad iPhonů?

Dá se využít na gravírování např. monogramu nebo loga na hliníkový kryt iPhonu, iPadu nebo MacBooku. Myslím, že v gravírování nás čeká zajímavá budoucnost, protože neustále odkrýváme nové možnosti, co laser machine umí. Ale o tom zase někdy příště.

Neztratí při gravírování zadní sklo svou iPhone pevnost?

Na sklo bohužel gravírovat nelze, pouze na hliníkové tělo.

Zaznamenali jste negativní reakce konkurence, převážně autorizovaných servisů, na nabídku oprav vaší novou službou laserovým zařízením?

Nic podobného jsme nezaznamenali.

Konkurujete jen cenou, nebo i délkou opravy? Ale co kvalita? A záruka?

Výměna zadního skla je provedena co nejkvalitněji, pro zalepení nového skla používáme pružné a voděodolné lepidlo. Výměna zadního skla se dá provést během jednoho dne. Když například zákazník přijde dopoledne, odpoledne si může vyzvednout opravený telefon. Záruka na opravu je šest měsíců, samozřejmě se ale nevztahuje na vnik tekutiny nebo mechanické poškození skla.

Vít Chalupa

MacPodpora Laser Machine
MacPodpora Laser Machine

Dnes nejčtenější

.