Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kdo pečuje o Evu Pilarovou (80)? Oddané řádové sestry, které pomohly i dvěma prezidentům

Eva Pilarová v září 2019.
Zdroj: Showpix
+ Dalších 9 fotografií
POMOC
Královna českého swingu Eva Pilarová (80) se po pobytu v nemocnici přesunula na doléčení do Domova sv. Karla Boromejského, v kterém se jí dostává péče od vyhlášených ošetřovatelek boromejek. Spousta lidí je má spojené pouze s pomocí o umírající, zdaleka to ale není jediná náplň jejich poslání.

Oběť

Boromejky nejsou jeptišky (ty žijí od rána do večera v klášteře), ale pečovatelky o nemocné. A rozhodně zdaleka nejen o ty, kteří pomalu odcházejí z tohoto světa. Nejznámější je jejich opečovávání prezidenta Václava Havla (†75), s kterým byly do jeho posledních chvil a oceňovaly na něm, jak pokorně a vděčně přijímal pomoc. Před několika lety se ale staraly i o současnou hlavu státu Miloše Zemana (75), který má dlouhodobé problémy s chůzí.

V našich končinách začaly pomáhat potřebným už v třicátých letech devatenáctého století, do konce druhé světové války jich pracovalo v českých školách, nemocnicích a různých ústavech na dvanáct stovek. Dnes jich i kvůli poválečnému pronásledování komunisty v Česku působí na 140. Vždy byly vyhlášené obětavou péčí o pacienty v souladu s jejich vírou. A pro „prominentní“ pacienty mají obrovskou výhodu: už s ohledem na to, jak vnímají své poslání, se ještě nestalo, že by vynášely informace ze soukromí těch, kterým mají ulehčit jejich život s nemocí.

Péče

Domov svatého Karla Boromejského v Řepích, kam se po nemocniční péči uchýlila i zpěvačka Eva Pilarová (80), funguje od roku 1996, kdy objekt řád boromejek získal zpátky v restituci a za pomoci sponzorských darů velmi nákladně zrekonstruoval.

Sestry v domově poskytují ošetřovatelskou a sociální péči dlouhodobě nemocným a starým lidem. Mají zde i rozvinutou rehabilitační péči, aby se pacienti mohli znovu naučit sami pohybovat. Při domově funguje také denní stacionář, který slouží nejen stálým klientům domova, ale i těm, kteří se na noc vrací do rodinné péče. Pacienti se tu mohou věnovat muzikoterapii, pohybovým hrám, cvičení, vaření a dalším aktivitám.

Zajímavostí je, že o pacienty tu pečují také odsouzené ženy. Pracují v prádelně, kuchyni, uklízejí na oddělení a když si zde udělají sanitářský kurz, mohou pečovat i přímo o nemocné.

Radost

Objekt není žádným místem pláče a utrpení, jak by si snad někdo mohl myslet. Sestry zde pořádají hromadu akcí, například vystoupení umělců nebo vinobraní. Smích, radost a pochopení tu jde potkat na každém kroku.

Domov nabízí vlastně především funkci léčebny dlouhodobě nemocných, není hospicem. O ty, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a blíží se jejich konec, pak sestry převážně pečují přímo v Nemocnici Pod Petřínem, na specializovaném paliativním oddělení, které je v naší zemi unikátní.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy