26. 2. 2020

S lupou do historie: The 10th Kingdom

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The 10th Kingdom (Desáté království) 1×01: Episode #1.1?

plakát

Základní údaje

Název The 10th Kingdom (Desáté království)
Žánr Dobrodružný, Fantasy, Komedie, Rodinný, Romantický
Stanice NBC
Vysílání 2000
Počet sérií 1
Premiéra 27. 2. 2000
Délka pilotu 45 minut

O čem to je?

Prince Wendell, vnuk Sněhurky, je zlou královnou zaklet do podoby psa. Naštěstí se princi podaří z pohádkové říše uprchnout jedním z mnoha kouzelných zrcadel, které od sebe oddělují různé světy. Wendell se objeví v současném New Yorku, kde potká Virginii a jejího otce Tonyho. Společně se pokusí zlou královnu porazit. To ale nebude tak jednoduché…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Na seriál jsem poprvé narazil asi před dvěma týdny a odložil ho s tím, že třeba až bude čas. No a náhoda tomu chtěla, že je to zítra přesně dvacet let od premiéry seriálu, což je ideální příležitost spojit příjemné s užitečným a udělat i lupu k výročí.

Seriál, pokud nepočítáme naši Arabelu, je takovým prvním velkým haló na poli vnesení pohádkových prvků do seriálu. Rozhodně je tu vidět rok 2000, ne konkrétně tento rok, ale doba, ze které seriál pochází, nejvíce se to projevuje na efektech, které jsou sice na dnešní poměry dost viditelné, ale vzhledem k době vzniku lze napsat jediné, klobouk dolů. Ve své době to musela být skutečně pecka. A úvodní titulky… tak ty byly úplná bomba, nedivím se, že sklidily takový úspěch.

Tak nějak jsem si nevšiml, že epizody byly vytvořeny jako dva díly společně, takže místo pilotu jsem si dal hned dvě úvodní epizody, což je ve finále ale dobře. Po pilotu totiž příběh působí spíš jako hodný filmu než seriálového zpracování a vlastně je to stále jen rozjezd, až ve druhé polovině se příběh někam dostává.

Postav tu kupodivu prozatím není zase až tolik, tedy pokud nepočítáme epizodní. To se v dalších dílech s hlubším pronikáním do pohádkového světa pravděpodobně změní. Prozatím za mě rozhodně plus John Larroquette, teda dvacet let a jak dobře stále vypadá. Trochu mi nesedí trollové, kteří jsou dost otravně napsaní a kupodivu umějí např. číst. Podobně je na tom u mě i vlkodlak, který je místy až násilně prezentován a šroubován, za každou cenu je třeba ukázat boj dvou osobností, ale záměr je záměr.

Pilot, respektive úvodní dvě epizody utekly rychle, příběh zaujal, takže seriál asi časem dorazím, je krátký, tak proč ne. Až na zmiňované charaktery není nic moc co vytknout, možná to jen skutečně chtělo víc propracovaný úvod nejen o představování postav, aby díl do děje hned vtáhl.

  • John Larroquette
  • úvodní titulky
  • průkopnické
  • vtipné
  • trollové
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Do seriálu jsem šel úplně naslepo, dokonce ani na stránku seriálu jsem se nepodíval. Takže první pocity byly zmatené, ale příjemné, protože intro bylo vážně zajímavé a na sledování mě navnadilo, začátek taky nebyl špatný, tedy do té doby, než přišlo na scénu z kouzelného světa, v tu chvíli jsem byl zděšen. Kostýmy trollů byly jak z české pohádky z minulého století. Možná se jednalo o záměr, ale mě minul účinkem.

Jedno z mála příjemných překvapení byl mladší John Larroquette, vidět ho s barevnými vlasy bylo fakt něco. Celkově jeho herectví mi tuto podívanou velmi zpříjemňovalo. Na rozdíl od toho vlka, který mi lezl na nervy celou dobu. Ale zase k něčemu pozitivnějšímu, a to k mladičké Kimberly Williams-Paisley, na kterou se prostě dobře dívá… Proč bych to tu nemohl zmínit, když holky tady mohou slintat nad herci?

Celkově se mi premisa seriálu velmi líbí, ale provedení je podle mě velmi slabé, tedy až na ty přání, ta se jim vážně povedla. I přes to, že mě pilot nenadchl, se na seriál pravděpodobně někdy v budoucnu podívám, přece jenom se jedná o desetidílnou minisérii, takže u toho tolik času neztratím. Kdyby se ale jednalo o delší seriál, tak se k němu už pravděpodobně nevrátím.

  • intro
  • John Larroquette
  • Kimberly Williams-Paisley
  • přání
  • minisérie
  • zajímavá premisa/chabé provedení
  • kouzelný svět
  • trollové
  • vlk
60 %
Mé hodnocení
Micuda98

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Mor na elfy! :D Na Desáté království jsem kdysi na základní škole náhodou narazila ve vysílání České televize a od té doby se k němu vždy jednou za čas ráda vracím. Samotnou mě ale překvapilo, když jsem si uvědomila, že jsem ho vlastně nikdy neviděla v původním znění. Tak když máme to dvacáté výročí, pustila jsem si rovnou i pilot v angličtině.

Anglického znění jsem se trochu bála, protože, jak už to u klasik našeho dětství bývá, v srdci nám už navždy zůstanou v češtině. Byla jsem ale mile překvapena. I původní hlasy se k mým oblíbeným postavám hodily a některé dialogy vyzněly v originále zkrátka lépe, čti výstižněji. Samozřejmě, před lety jsme coby angličtinářští cucáci nějaký překlad moc neřešili. S „morem na elfy“ u mě však česká verze vyhraje vždy!

Už úvodní znělka je něco extra a myslím, že s drobným vylepšením vizuálních efektů by uspěla i dnes. Ostatně i fakt, že úvodní píseň dodnes nezmizela z mého playlistu, o něčem vypovídá. I přes pohádkové téma se nedá říct, že by šlo o příběh pro malé děti, a právě onen dospělejší tón byl před lety velmi unikátní a divácky přitažlivý. Ano, dnes v době OUaT a dalších už asi nejde o nic ohromujícího. Pokud jste však měli rádi například českou sérii O ztracené lásce, Desáté království by mohlo být něco pro vás.

Tvůrci měli velice šťastnou ruku při výběru herců. Mezi všemi postavami panuje výborná chemie a herci neuvěřitelné téma podávají skvěle uvěřitelně. Ano, řádění Vlka, tedy Scotta Cohena, který mimochodem na tuto roli dodnes rád vzpomíná a je stále ve styku s fanoušky série, může být pro někoho až příliš. Na druhou stranu do pohádek podle mě trochu té nadsázky patří a děti si ji jistě užijí. A my, odrostlejší dámy, se zase můžeme rozplývat nad Scottovým hárem!

Trollové v této sérii spíše než pohádkové postavy připomínají gang z Policejní akademie, ale opět – nedokážu tuto výstřednost vnímat jako mínus seriálu. Ano, je to odlišné. Ale, abych si znovu pomohla v seriálovém světě, to byl i Robin Hood od BBC a dle mého fungoval i s moderními prvky skvěle. To samé platí zde.

Tempo prvního dvojdílu je oproti zbytku série poněkud pomalejší, ale určitě stravitelné, a i scény, které zatím vypadají jako zbytečná výplň, mohou být později pro příběh důležité. Za jedinou vadu na kráse pilotu a vlastně celého seriálu (o občas kýčovitých zvláštních efektech asi nemá vzhledem k době vzniku cenu mluvit) bych označila postavu prince/psa. Pitvoření Daniela Lapaina mi vadilo tehdy a vadí mi i dnes. Pokud je to ovšem to jediné zásadní, co mohu Desátému království vytknout, myslím, že z hodnocení vychází velmi solidně. Ano, samozřejmě, že musíte v mém případě počítat i s jistou dávkou nostalgie, pokud máte ovšem podobná témata nebo třeba některé z hlavních herců rádi, určitě byste si tento seriál neměli nechat ujít! Už jen proto, že s některými nápady byl zkrátka první.

  • originální příběh a zpracování
  • sympatické a promyšlené postavy
  • pobaví děti i dospělé
  • absence Rutgera Hauera v první části :)
  • stárnoucí speciální efekty
  • zprvu pomalé tempo vyprávění
  • přehrávání některých postav/herců
90 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
milosh

milosh

Už je to pár let, co jsem Desáté království viděl, ale pastýřskou předělávku "We will share you"...
před 4 roky
Tulrika

Tulrika

Tohle jsem milovala. Zvlášť vlka. Koukala jsem na to s mámou, tak na to máme super vzpomínky.
před 4 roky
Alaya

Alaya

Jej, na toto som úplne zabudla. Kvôli tomuto seriálu som vždy utekala domov zo školy, aby som ho stihla...
před 4 roky
Další články k tématu