Kdo do Bílého domu?

V americkém státě Nevada se odehrály další primárky Demokratické strany, ze kterých má vzejít kandidát demokratů do listopadových prezidentských voleb. V nich drtivě zvítězil Bernie Sanders, vůdce krajně levicového křídla strany, který sám sebe označuje za demokratického socialistu.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mike Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warrenová, Bernie Sanders a Joe Biden během desáté debaty demokratických kandidátů

Mike Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warrenová, Bernie Sanders a Joe Biden během desáté debaty demokratických kandidátů | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

My, kteří jsme zažili totalitu na vlastní kůži, víme, že demokracie bez přídomku se liší od demokracie socialistické zhruba tak, jako křeslo na sezení od elektrického křesla. Bernie Sanders si potvrdil pověst nezpochybnitelného lídra celého demokratického pelotonu, protože o celou délku předstihl další perspektivní kandidáty: Bidena, Buttigiege a Warrenovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jefim Fištejn: Kdo do Bílého domu?

Je pozoruhodné, že takřka vpředvečer nevadských primárek hlavní americké deníky vysypaly z rukávu další várku senzačních odhalení ohledně toho, koho v těchto volbách zákeřně podporuje Rusko.

Deník New York Times s odvoláním na zpravodajské anonymní zdroje – žádné jiné zdroje než anonymní v Americe dávno neexistují – tvrdí, že Moskva se opět vměšuje do volebního procesu tím, že dělá možné i nemožné pro vítězství stávajícího prezidenta.

Bloomberg vstoupil do debat

Rivalizující deník Washington Post na základě stejně anonymních zpráv přišel s tvrzením, že Moskva sice kuje pikle, ale ve prospěch Bernieho Sanderse. Kandidát Buttigieg, kterého tisk familiérně nazývá Starosta Pete, tím pádem pokládá za prokázané, že prezident Trump je Putinovým želízkem v ohni a zájmy Ruska jsou mu bližší než zájmy Američanů.

Mezitím bezpečnostní experti Bílého domu oznámili, že podobné zvěsti z lůna americké rozvědky pocházet nemohou, protože tam prostě takové údaje nejsou. Není třeba nosit dříví do lesa a dokazovat, že podobná tvrzení nemají žádnou logiku.

Proč by měla Moskva fandit prudkému posilování amerických ekonomických a politických pozic ve světě? To už je věrohodnější kremelské fandění levicovému snílkovi Sandersovi, protože kdo, když ne Moskva, dobře ví, jakým rozvratem takové snílkovství zpravidla končí?

Zaznamenáníhodný je vstup newyorského miliardáře Michaela Bloomberga do volebního klání na straně demokratů. Nevadských primárek se nezúčastnil, ale měl možnost se blýsknout během kandidátských debat minulý týden.

S jeho příchodem do demokratického pelotonu byla spojena mnohá očekávání. Jedná se totiž o osmého nejbohatšího člověka ve Spojených státech, jehož jmění se odhaduje na 62 miliard dolarů. Má tedy neomezené finanční prostředky a doteď za televizní reklamu už utratil přes 420 milionů dolarů. Neposkytuje rozhovory a nesetkává se s voliči, ale než se utkal se soupeři, televizní spoty mu zajistily v pelotonu třetí místo a 16% podporu.

Avšak debaty s reálnými soupeři ukázaly, že Bloombergova image coby možného Trumpova vyzyvatele je zcela dutá. Soupeři-spolustraníci na něm nenechali nit suchou a zatím se zdá, že vynaložené prostředky v Americe o všem nerozhodují a Michael Bloomberg je mohl klidně dát na charitu.

Jefim Fištejn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme