metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Děti trhnou rekordy, zahrají si Minecraft

  16:58
Příměstské tábory jsou fenoménem posledních let. „I pražským dětem umožní strávit čas v přírodě, poznat nové kamarády z blízkého okolí a třeba i získat nové dovednosti,“ uvádí Roman Rozbroj, ředitel neziskovky My. Aktivity, jež své tábory pořádá v žižkovském areálu Pražačka.
Příměstský tábor na Pražačce | foto: Archiv

Deník Metro oslovil také Zdeňka Válka z Domu dětí a mládeže (DDM) Praha 4. V následujícím dvojrozhovoru tedy zazní pohled jak zástupce neziskovek (Rozbroj), tak státního sektoru (Válek).

Tábor, i ten příměstský, si spojuju s létem. Mýlím se snad?
Zdeněk Válek: Ano i ne. Třeba náš DDM je pořádá v době všech prázdnin – jarních, letních, podzimních či velikonočních. Ale hlavní pozornost se samozřejmě soustředí na období letních prázdnin.

Jak staré děti z metropole se účastní právě vašich táborů?
Roman Rozbroj: Naše neziskovka se hlavně zaměřuje na děti předškolního věku, což navazuje na celoroční aktivity našeho rodinného klubu – ty jsou určené právě dětem předškolního věku a rodičům na mateřské dovolené. A vzhledem k tomu, že sídlíme uprostřed sportovního a rekreačního areálu Pražačka, naše kroužky a kurzy cílí na pohybové aktivity jak maminek s dětmi, tak dětí samotných.
Zdeněk Válek: Navážu na Romana a zmíním, že i my máme v nabídce „můj první tábor pro předškoláky“ nebo letní tábory pro rodiče s dětmi. Ale samozřejmě i klasicky pořádáme tábory pro školou povinné...

Jiný program zaujme sedmileté a jiný čtrnáctileté dítě. Jak tohle řešíte?
Zdeněk Válek: Tábory jsou pochopitelně věkově odstupňované. Někdy však „bojujeme“ s rodiči, kteří nás přesvědčují, že jejich vyspělé pětileté dítě zapadne mezi dvanáctileté. Ovšem my nechceme, aby jeden dva nudící se, otrávení, nestíhající poznamenali atmosféru dne, tábory, skupiny. A domnívám se, že nahlédneme-li do nabídky letních příměstských táborů, najdeme opravdu prostor pro všechny.

Jak ladíte tábory tematicky? Řekl bych, že děti jsou náročné jako nikdy předtím...
Zdeněk Válek: To máte určitě pravdu. V nabídkách se objevují tábory s náplní zaměřenou na aktuální počítačové hry (například Minecraft), lego, populární filmy, knihy, události… Organizujeme i tábory pro řešitele zájmových soutěží, kde přednáší vysokoškolští učitelé, anebo tábory pro mladé tanečníky, které lektorují špičková jména z evropské taneční scény.
Roman Rozbroj: Naším letošním tématem jsou Guinnessovy rekordy, protože každý z nás může být rekordmanem, jen najít správnou disciplínu! Děti se tak v létě budou moci vydat na cestu za nejzajímavějšími, nejšílenějšími a nejzábavnějšími rekordy. Rád podotknu, že vloni byl naším tématem návrat k tradičním českým řemeslům, lidové kultuře. V minulých letech u nás děti trávily prázdniny bez moderních technologií, mobilních telefonů nebo počítačových her.

Zmíníte i nějakou perličku?
Roman Rozbroj: Rád. My. Aktivity již několik let pořádá evropské projekty zaměřené na integraci cizinců do české společnosti. A tak nabídku našich táborů rozšiřujeme o jazykové tábory s výukou češtiny. Na těchto táborech si děti hravou formou rozšiřují slovní zásobu a učí se aktivně komunikovat v novém jazyce. Díky načasování na konec letních prázdnin si tak mohou češtinu intenzivně procvičit před nástupem do mateřské či základní školy. 

Tím se dostáváme i k tomu, že příměstské tábory usnadní život pracujícímu rodiči. O co vše se (ne)musí starat? 
Roman Rozbroj: Předem chci říct, že o děti je během našich táborů postaráno od A do Z. Stačí je ráno přivést a předat našim lektorům. Následuje předem připravený dopolední program, o němž jsou rodiče předem informováni a mohou na něj děti připravit – vzít si s sebou oblečení na výlet, sportovní aktivity a podobně. Pro děti připravujeme celodenní stravování a pitný režim. My máme to štěstí, že v areálu Pražačky je i školní jídelna, a tak se děti stravují v prostředí, které plně vyhovuje hygienickým normám. Samozřejmostí je možnost úpravy jídelníčku pro děti s různými typy diet. Pro skupinu menších dětí máme připravenou místnost na odpolední odpočinek.
Zdeněk Válek: Rodič povětšinou musí před prvním dnem dítěti zabalit něco s sebou (sportovní obuv, batůžek, láhev na pití, často tramvajenka) a vždy ho ráno odevzdat organizátorům a v podvečer si pro něj přijít. O víc se vlastně nestará. O jeho dítě se starají jiní se vším všudy. Většinou tábory startují mezi sedmou a osmou hodinou ranní a končí v návaznosti na pracovní dobu rodičů, tedy vyzvednutí dítěte je mezi 16.00 a 17.30. 

Je nějak hlídán standard příměstských táborů?
Roman Rozbroj: Myslím, že pohlídání kvality je ctí každého z pořadatelů. Samozřejmě platí táborový řád, musí se dodržovat bezpečnostní a hygienické předpisy, ostatně samotní rodiče dětí jsou nejčastěji tím nejlepším a nejpřísnějším hlídačem dobrého standardu.
Zdeněk Válek: Obecně lze říct, že standard letního tábora hlídaný není. U DDM je jistota a garance v profesionálních pracovnících, kteří tábor připraví, ale také jej realizují, a navíc mají nejen patřičné vzdělání (jsou to vystudovaní pedagogové), ale mají také pravidelně doplňovaná náležitá školení (od bezpečnosti po zdravotníka zotavovacích akcí). V DDM mají rodiče tu výhodu, že tábory jsou samozřejmou součástí nabídky, že se s nimi počítá a často bývají vyvrcholením celoroční práce a trochu vlastně opisují zájmové kroužky. Příměstské tábory jsou otevřeny všem zájemcům a jedinou bariérou je obsazenost. Také finanční náročnost je pro rodiče často vstřícnější u domů dětí než u nabídky komerčních institucí, které se do realizace prázdninových činností také zapojily. A je jich čím dál více.

Kam s malým Pražákem přes léto?

V těchto dnech vrcholí přihlašování na letní příměstské tábory. Připravili jsme pro vás výběr příměšťáků, kde se o vaši drobotinu dobře postarají.

LPT Atletika I 

Adresa a web: DDM Praha 5, Štefánikova 11, www.ddmpraha5.cz
Termín: 29. 6. – 3. 7. 
Věk účastníků: 7–11 let 
Cena: 1700 korun 
V ceně je zahrnuto: trenéři, lektoři, obědy, program 
Sraz účastníků: Strahov 
Popis: Příměstský tábor s dopoledním atletickým programem. Odpoledne program s lektory z DDM, hry, výlety 

0. Letní příměstský tábor 
Adresa a web: Město: Jezdecké středisko Zmrzlík, Praha 5, www.ddmpraha.cz 
Termín: 29. 6. – 3. 7. Věk účastníků: 7–15 let 
Cena: 2700 korun 
V ceně je zahrnuto: 2x jízda na koni, dozor, pomůcky
Popis: Program 9.00–16.00 h – ježdění na koni 2x30 minut (1x výcvik na jízdárně, 1x vodění v přírodě), péče o koně (čištění, příprava k ježdění), práce ve stáji (mytí žlabů, zametání). Společenské hry, teoretická část (popis sedla, uzdečky, kvízy, křížovky). 
Sraz účastníků: areál JS Zmrzlík
Nutné vybavení: S sebou: holínky, helma (cyklistická), jezdecká vesta

Léto pro předškoláky u Vltavy I.
Adresa a web: Areál Vltavanů, Vltavanů 229 www.hobbycentrum4.cz
Termín: 29. 6. – 3. 7. 
Věk účastníků: 3–6 let 
Cena: 700 korun
Cena zahrnuje: lektoři, program, materiál 
Popis: Půldenní příměstský tábor pro nejmenší děti s tematickou hrou „Zachraňte taťku Šmoulu“. 
Sraz účastníků: v budově CPD Vodníček, areál Vltavanů 
Nutné vybavení: bude upřesněno, akce je bez stravování 

Příměstský tábor fotbalový 1
Adresa a web: DDM Slezská 21, www.ddm-ph2.cz 
Termín: 1. 7. – 3. 7. 
Věk účastníků: 9–14 let 
Cena: bude upřesněna 
Popis: Tábor pro všechny děti, které mají rády fotbal. Během tábora si děti mohou vyzkoušet, jaké to je být fotbalistou, zažít fotbalové tréninky pod vedením fotbalových trenérů a poměřit se se svými kamarády v odpoledních fotbalových zápasech. 

Příměšťák s tvůrčí fotografií
Adresa a web: Stanice techniků, Praha 6, www.ddmpraha.cz 
Termín: 1. 7. – 4. 7. 
Věk účastníků: 11–16 let 
Cena: 1400 korun 
Cena zahrnuje: lektor, obědy, materiál, ateliér a také laboratoř 
Popis: V programu se účastníci setkají s ateliérovou fotografií, plenérem, zpracováním analogovým i digitálním. Teorie a stručné dějiny fotografie budou vyučovány metodou praktických etud. K dispozici budou fotokomory, profesionální fotoateliér, PC s grafickými editory. Příměšťák je vhodný i jako startovací seminář pro přípravu k talentovým zkouškám na umělecké školy. Příměšťák není hlídáním „odložených“ dětí. Program vyžaduje od účastníků schopnost koncentrace a trpělivost. Lze se přihlásit na zkrácenou dobu (bez soboty). 
Sraz účastníků: Stanice techniků 

Hlavní zprávy

Americký sen. Češka z New Yorku prožívá lakrosové vrcholy ve Spojených státech amerických

vydáno 20. dubna 2024  13:00

Předloni zažila s českou lakrosovou reprezentací velké úspěchy. Na mistrovství světa byly Češky sedmé, vzápětí si zahrály mezi osmi nejlepšími zeměmi na...  celý článek

Přála jsem si oslovit a motivovat ty nejmenší, říká Marie Šnajdrová

vydáno 20. dubna 2024  7:00

Ilustrátorka, cestovatelka, ale hlavně horská duše. Marie Šnajdrová poslední roky tráví většinu času na cestách, z nichž své poznatky promítá do knih. Ve...  celý článek

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek