Sázka na umělou inteligenci ve zdravotnictví se Credu vyplácí. Britská Cera s českými kořeny získala 1,6 miliardy

Peter BrejčákPeter Brejčák

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

0Zobrazit komentáře

Využít technologie na monitorování stavu pacientů, v případě potřeby je propojit s nejvhodnějším pečovatelem a k tomu využít schopnosti umělé inteligence při detekování příznaků, které by mohly vést k vážným nemocem. To vše s cílem, aby zejména starší lidé byli co nejméně odkázáni na domovy důchodců nebo jiné pečovatelské služby a mohli co nejdéle trávit čas v prostředí svého domova.

Taková je mise britského startupu Cera, který je od svých začátků výrazně ovlivněn Čechy. Jeho spoluzakladatelem je Marek Sacha (který stál i u zrodu a působil jako CEO Rohlik.cz) společně s britským lékařem Benem Maruthappuem. Sacha už dnes ve firmě podle informací CzechCrunche působí jen v roli akcionáře a člena představenstva, ale česká stopa v něm pořád přetrvává.

V Praze má Cera svůj inženýrský tým, který vede Slovák a další spoluzakladatel Martin Očenáš, a do třetice pak tuzemskou stopu ve startupu doplňuje pražský venture kapitálový fond Credo Ventures, který do něj vložil peníze v rámci 40milionového seed kola v roce 2016.

Investice se přitom fondu vedeném Ondřejem Bartošem vyplácí. V nejaktuálnějším investičním kole Cera podle deníku The Telegraph získala 70 milionů dolarů (1,63 miliardy korun) a přestože se již Credo Ventures na dalších investičních kolech včetně toho nejnovějšího nepodílelo, svůj prvotní podíl ve firmě pořád drží.

cera

Foto: Cera

Aplikace Cera

Ve startupu, který dle svých slov dokáže nabízet zdravotní a sociální péči seniorům ve stejný den za desetinu nákladů oproti domovu důchodců, se tak investice Creda podle informací a odhadu CzechCrunche zhodnotila již o tisíce procent. Jde tak o další zdařilou investici českých investorů, kteří se obvykle připojují právě v raných fázích, což je v zahraničí i příklad raketově rostoucího rumunského UiPath.

Aktuální investiční kolo, vedené fondem KairosHQ a několika dalšími investory, podle Bena Maruthappua firmě umožní další rozvoj služeb v domovské Velké Británii, kde má na dva tisíce zaměstnanců a dvacet poboček, ale také expanzi za hranice, kde je nejbližším cílem Německo. I na tamním trhu chce firma expandovat za pomoci akvizic poskytovatelů sociální péče.

Pro Credo, které nedávno oznámilo vznik již třetího fondu v aktuální výší 2,5 miliardy korun, Cera není ani zdaleka jedinou úspěšně rostoucí investicí. Nejlepší zhodnocení zatím fondu přinesl již zmíněný rumunský jednorožec UiPath s aktuální valuací přes sedm miliard dolarů. Mezi další významné startupy v portfoliu pak patří například Productboard s nedávnou miliardovou investicí či německý Price fx.

cera-old

Foto: Cera

Původní tým startupu Cera: Nick Clegg, Ben Maruthappu, Marek Sacha a Peter Sands

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym