Hlavní obsah

Heliodor Píka a ti druzí. Hrdinové 2. světové války, které potrestali komunisté (video)

Medailonek Heliodora Píky.Video: Jiří Burýšek

 

Reklama

Heliodor Píka, Karel Kutlvašr a mnoho dalších hrdinů bojovali v první i druhé světové válce za svou vlast. Za své úspěchy v boji získávali za hranicemi mnoho ocenění – nastupující komunistický režim v nich však viděl ohrožení. Po svém návratu na ně proto čekalo vězení a smrt. Vybrali jsme pět bojovníků, které komunistický režim potrestal za jejich odvahu. Podívejte se na jejich životní osudy.

Článek

Heliodor Píka

Generál Heliodor Píka byl během 1. světové války zajat, přežil otravu plynem a za svou obětavou lékařskou službu byl vyznamenán. V roce 1939 začal spolupracovat s odbojem a během druhé světové války pomáhal Čechoslovákům prchajícím přes Balkán. Během svého pobytu v Sovětském svazu zmapoval i místní tábory a gulagy. Díky Píkovi byl v roce 1943 z jednoho z nich propuštěn jistý Karel Vaš.

První justiční vražda v režii komunistů proběhla 21. 6. 1949. Píka byl oběšen na dvoře věznice Bory. Jeho tělo se po pitvě ztratilo a nikdy nebylo nalezeno. Soudcem, který Píku poslal na smrt, byl ten samý Karel Vaš, kterého Píka o několik let dříve zachránil z ruského gulagu.

Po roce 1989 byl Píka plně rehabilitován a povýšen do hodnosti armádního generála.

Karel Kutlvašr

Medailonek Karla Kutlvašra.Video: Jiří Burýšek

Karel Kutlvašr patřil během druhé světové války k významným členům odboje. Za pomoci tajných fondů prezidenta Beneše finančně vypomáhal obětem stíhaným nacisty. Po kapitulaci Němců pomohl v Praze vyjednat zastavení bojů a odchod poražených do amerického zajetí. Sovětský svaz za to žádal jeho potrestání. Už proto rok po komunistickém převratu v roce 1949 byl Kutlvašr ve vykonstruovaném procesu zbaven všech vyznamenání, degradován na vojína a odsouzen za velezradu na doživotí.

Zajímavostí je, že po celou dobu perzekuce si zachovával svou noblesu. Ani během výslechů se nenechal vyprovokovat nadávkami a manipulací vyšetřovatelů a respektovali ho i jeho nepřátelé. V roce 1960 byl kvůli velmi špatnému zdravotnímu stavu propuštěn z mírovské věznice a o rok později zemřel.

Po listopadu 1989 byl plně rehabilitován a povýšen na armádního generála.

Karel Janoušek

Medailonek Karla Janouška.Video: Michal Karas, Barbora Novotná

Karel Janoušek se účastnil obou světových válek – v té první působil v československých legiích v Rusku, byl dvakrát zraněn a pětkrát vyznamenán. V druhé světové válce se stal faktickým velitelem československého letectva ve Velké Británii. Král Jiří VI. mu za jeho služby jako jedinému Čechovi udělil hodnost Air Marshal.

Brzy po únoru 1948 byl zatčen po akci vyprovokované StB a v souvislosti s údajným útěkem z věznice odsouzen na doživotí. Propuštěn byl v roce 1960 a začal pracoval jako skladník. Zemřel v roce 1971.

Po roce 1989 mu byla in memoriam udělena nejvyšší československá vojenská hodnost – armádní generál. Na jeho počest mu složila švédská metalová skupina Sabaton píseň Far from the Fame.

René Černý

Medailonek René Černého.Video: Anita Mejzrová, Kateřina Zemanová

René Černý už od mládí velel v prvorepublikové armádě. Po okupaci se zapojil do protinacistického odboje. Později emigroval a bojoval za Francii a poté za Velkou Británii, mimo jiné i u Dunkerku.

Po válce učil na Vysoké škole válečné. Po únoru 1948 ho však začali stíhat komunisté. Rozhodl se pro další emigraci, ale padl do přichystané pasti. Po pokusu o útěk z vězení byl odsouzen na doživotí. Byl křivě obviněn z protistátních aktivit a odsouzen k trestu smrti. Zemřel 23. května 1950 brzy ráno. V dopise na rozloučenou napsal René Černý své snoubence: „Odcházím bez viny, za kterou jsem byl žalován.“

V devadesátých letech byl rehabilitován a získal titul JUDr. in memoriam.

Vratislav Janda

Medailonek Vratislava Jandy.Video: Hana Grohová, Matěj Strasmajer

Po dvou semestrech medicíny vstoupil do armády. Za druhé světové války se zapojil do odboje. Zatklo ho však gestapo a byl odsouzen k 10 letům žaláře a ztrátě občanských práv a cti. Po válce získal za svou odbojovou činnost několik ocenění.

V roce 1949 byl zatčen Státní bezpečností a následně obviněn z přípravy ozbrojeného protikomunistického puče. Autor Spejbla a Hurvínka Josef Skupa sepsal přímluvný dopis, prezident Klement Gottwald ale prosbám nevyhověl. Na základě vykonstruovaných obvinění byl Janda odsouzen k trestu smrti. 5. listopadu 1949 v šest hodin ráno byl v pankrácké věznici popraven.

Po pádu režimu byl plně rehabilitován a in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka.

Reklama

Doporučované