Hlavní obsah

RECENZE: Bezcitnost. Všem ženám, matkám…

Právo, Zora Göthová

Rozela sice na výchovu svých dcer velice záhy zbyla sama, ale snaha předat jim to nejlepší, aby se mohly samy pak posunout ve svém životě dále, ji neopustila.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Její tři dcery jsou různé, každá je matce podobná v něčem jiném, každá z nich má v sobě možná i kousek neposedného otce. O tom je román polské autorky Martyny Bundy Bezcitnost.

Nejvíc možná ta nejmladší, divoženka Ilsa, která nejraději ze všeho brázdí Kašubsko na motorce. Zdá se neohrožená, a přesto jí život zabrzdí něco, s čím její matka není příliš spokojená. Tvárnější a nejstarší ze sester – Gerta –, která by za svoji rodinu bojovala do konce sil, je vždy nápomocná, ale nakonec musí dospět k tomu, že občas je potřeba říct dost. Prostřední Truda, na tehdejší dobu výstřední a tíhnoucí spíše k městu než k vesnici, je nejspíš nejvíc bezcitnou. Je to ale také ona, kdo si občas sáhne až na dno a koho by člověk rád sevřel v náručí a snažil se ho utěšit. Nejspíš vzbuzuje nejvíc emocí.

Příběhy těchto čtyř žen odehrávající se na kašubském venkově jsou zasazeny do měnící se doby poválečného Polska, kdy zvlášť změny v padesátých letech zasáhly do mnohých životů. A ač se zdá, že hrdinky této knihy by mohly být od zásadních událostí chráněny zdmi prostého venkova, i je zasáhnou vcelku silně.

Bezcitnost je román především o ženách, ale není nutně jen ženský. Mužský element je i v něm potřebný a všichni muži, kteří se objeví v životě matky i dcer, jejich život podstatně ovlivňují. I ti, kteří utekli, i ti, kteří už třeba nežijí.

Román je syrový a možná strohý, ale má vše, co má silný příběh mít. Je občas smutný, ale často velmi veselý, naděje střídá beznaděj, láska se potká s nenávistí. Najdeme v něm hrdinství i slabosti, pláč i smích. Sem tam z něj až trne chřtán jako z příliš hořké kávy, ale většinou se najde i nějaká ta kostka cukru. Tenhle příběh uvízne v hlavě, možná díky tomu, že vypráví o prostých životech, které nejsou tak obyčejné.

Martyna Bunda: Bezcitnost
Argo, překlad Barbora Gregorová, 272 stran, 248 Kč

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám