Škoda Vagonka se rozšiřuje. Postaví novou halu lakovny.

Momentka z poklepání základního kamene nových objektů v areálu Škoda Vagonka Momentka z poklepání základního kamene nových objektů v areálu Škoda Vagonka

Jednu miliardu korun investuje skupina Škoda Transportation do své části Škoda Vagonka v Ostravě. Díky tomu se do dvou let firma rozroste na dvojnásobek stávající plochy, postaví se například nová lakovna za 300 milionů korun, moderní obráběcí centrum za 100 milionů korun, výrobní haly s linkami za 200 milionů korun a zakoupí další nové stroje za 70 milionů korun. 

„Pod novým vlastníkem, skupinou PPF, se nám skutečně daří, od dubna 2018 jsme podepsali zakázky za celkem 60 miliard korun například s Českými drahami, s lotyšskými státními drahami či Jihomoravským krajem a dodáme i 45 šestivozových souprav metra pro polskou metropoli Varšavu,“ uvedl předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina. Podle něj je i toto důvod pro nutnost takto masivní investice Ostravě. „Do Ostravy hodláme navíc koncentrovat naše technologické know-how v oblasti řídících, multimediálních a diagnostických systémů naší dceřiné společnosti Škoda Digital,“ dodal P. Brzezina. Velké objemy financí skupina chystá investovat do i svých částí v Plzni, Praze i Šumperku.

Na jeho slova navázal předseda představenstva Škoda Vagonka Martin Bednarz. „Letos slavíme 120. let od zahájení výroby v naší vagonce. Velkou výhodu naší firmy vidím v tom, že ve Škoda Vagonka je možné se podílet na velkých projektech a vidět výsledky své práce od prvních součástek až po finální předání vozidla zákazníkovi,“ uvedl Martin Bednarz. Podle jeho slov firma nyní zaměstnává 450 lidí a počítá v souvislosti s nárůstem výroby jejich počet na 900. „Zvyšovat počty našich zaměstnanců budeme ve všech profesích. Budeme potřebovat vývojáře, projektanty kolejových vozidel, technology, specialisty kontroly kvality, svářeče hliníku, elektrikáře, montážní dělníky ale i specialisty na software a další profese pro Škoda Digital,“ řekl předseda představenstva Škoda Vagonka a dodal: „Stavíme vlastně novou vagonku. Mimo lakovnu to bude i nové obráběcí centrum, kde budeme moci strojně obrábět až 40 metrů dlouhé obrobky (hliníkové skříně), investujeme i do nákupu pěti nových svařovacích linek.“

Slavnostního poklepání základního kamene nových objektů Škoda Vagonka se dnes, 27. února 2020, zúčastnil i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který ocenil, že díky této investici se kraj opět stane místem, kde má místo precizní strojařina, elektrotechnika a elektronika. „Výroba s vysokou přidanou hodnotou… To je budoucnost tohoto kraje. Jsem rád, že si to mladí lidé začínají uvědomovat a vidí v životě v tomto kraji svou budoucnost,“ uvedl I. Vondrák.

V současné době funguje Škoda Vagonka na ploše 30 tisíc m2, díky odkupu nových pozemků a pronájmu hal ve Vítkovicích získá dvakrát větší plochu - celkem pak bude vyrábět na ploše 60 tisíc m2. Díky rozšíření areálu a rozsáhlým investicích výrazně naroste produkce, vzroste počet smontovaných vozů za měsíc a pětinásobně se rozroste výroba hrubých hliníkových staveb. Pracovat se zde bude především na jednopodlažních elektrických jednotkách pro zákazníky v České republice, Slovensku nebo Lotyšsku a push-pull soupravách (netrakční vozy tažené nebo tlačené lokomotivou) pro potřeby Moravskoslezského kraje.