Hlavní navigace

Nová loga aplikací ve Windows se zhmotňují. Jde o Poštu, Kalendář nebo Kalkulačku

27. 2. 2020

Sdílet

Po několika týdnech od oznámení se ve Windows 10 objevují první aplikace s novými logotypy, které byly vyvedeny ve stylu designu Fluent.

Designový styl Fluent už Redmondští začali nasazovat v roce 2017. O tom, jak pomalý je to proces, jsem se už párkrát zmiňoval. Po několika letech se nezdá, že má firma ambice zásadně řešit trable s nekonzistencemi uživatelského prostředí Windows, po delší době však přichází další a na pohled poměrně výrazný pokus o sjednocení alespoň části prvků. Specificky Microsoft postupně připraví a nasadí nové logotypy integrovaných aplikací. O tomto plánu jsme se dozvěděli koncem loňského roku a v únoru se konečně stává realitou. Aktuálně již probíhá distribuce aktualizovaných aplikací, které nové logotypy nabízí. Jako první je samozřejmě získávají ti, kteří testují Windows 10 Insider Preview. V čele řady stojí kombo nástrojů Pošta a Kalendář. Distribuce byla zahájena 20. února. Příslušná loga si užijete i v relativně stabilním kanále Release Preview, Microsoft ale naznačuje,

Je zjevné, že se Microsoft hodně zaměřuje na „moderní“ aplikace pro Desítky. Ve Windows ovšem zůstává mnoho klasických nástrojů a minimálně na některé z nich se dostane také. Představena byla nová loga Malování, Průzkumníka nebo Příkazového řádku, viz galerie. Některé programy stále používají logo představené v době Windows Vista, tj. před více než dekádou. Takový Poznámkový blok patří k aplikacím, které z Desítek od počátku vyčnívaly.

Podle Microsoftu výzkum ukázal, že lidé stojí o konzistentní design.

Tak jde čas s Fluentem v aplikacích

Nové ikony aplikací zapadnou mezi ty aplikace, které už byly ikonami ve stylu Fluentu vybaveny dříve. V roce 2018 Microsoft představil zbrusu nové logotypy nástrojů sady Office, které pak napříč různými platformami nasazoval celé měsíce. Pak přišel na řadu s Office úzce spojený OneDrive. Loni se nového designu dočkaly nástroje Váš telefonTo-Do. V listopadu 2019 přepracované logo ukázal prohlížeč Edge.

Byl pro vás článek přínosný?