Město z rozpočtu podpoří sportovní i mimosportovní oblast

27Únor 2020

Zastupitelé města Havířova schválili na svém 12. zasedání dotace pro nejrůznější společenské, kulturní, osvětové nebo sportovní činnosti a akce, jejichž organizátoři si zažádali o podporu z městského rozpočtu. V rámci prvního kola dotačního řízení bylo podáno 172 žádostí v mimosportovní sféře a 90 žádostí ve sportovní sféře.

Do sportovní oblasti poputuje v rámci prvního kola dotačního řízení z městského rozpočtu 31,3 milionů korun.

„Také letos město navýšilo objem finančních prostředků, které putují na podporu činnosti sportovních klubů. V kombinaci s dotacemi z MŠMT a kraje tak mohou kluby hospodařit s takovými finančními prostředky jako nikdy předtím,“ uvedl radní pro sport Daniel Vachtarčík a doplnil: „Nejvyšší částka z městského rozpočtu putuje jako každoročně pro hokejisty, kteří letos na mládež i na muže dostanou celkem 11,6 milionu korun. Čtyři fotbalové kluby si rozdělí celkem 3,7 milionu korun, na podporu basketbalových a florbalových oddílů putuje dohromady 3,5 milionů korun. Na tenis a stolní tenis jde 3,2 milionu korun. Převážně dívčí sporty jako je aerobik, taneční sporty a gymnastiky budou mít k dispozici přes 1,8 milionu korun, úpolové sporty jsou podpořeny sumou 1,1 milionu korun. Do atletických oddílů putuje 800 tisíc korun, plavcům 670 tisíc korun, ragbisté získali 550 tisíc korun. Ve sportovní oblasti nám pak zůstává dostatečná rezerva také do druhého kola dotačního řízení,“ upřesnil radní pro sport Daniel Vachtarčík.

Pro mimosportovní sféru zastupitelé odsouhlasili v prvním kole dotačního řízení poskytnutí dotací v celkovém objemu téměř 11,4 milionů korun. Tyto městské finance podpoří činnost a akce subjektů ze sociální, kulturní nebo školské oblasti, oblasti partnerských vztahů, prevence kriminality a protidrogové prevence a také oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví.

„Do sociální oblasti poputuje celkem 4,4 milionu korun. Město letos podpoří například činnost Armády spásy, která získá dotaci ve výši 1,3 milionu korun. Částka 500 tisíc korun opět půjde Oblastnímu spolku Českého červeného kříže Karviná, který v Havířově provozuje Senior dopravu. Podpoříme také další zařízení ze sociální oblasti či různé sociální projekty,“ uvedla náměstkyně pro sociální oblast Stanislava Gorecká.

Podporu města získal také například Don Bosko Havířov, Slezská Diakonie, Adra nebo organizace Adam – autistické děti a my.

„Do oblasti školství letos pomocí prvního kola dotací z rozpočtu pro rok 2020 bude celkem investováno 3,4 milionů korun. 2,2 milionu korun z této částky město přispěje na plavání žáků a veřejnosti v krytém bazénu na Šumbarku. Oblast kultury pak z prvního kola dotací získala 2,3 milionu,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Jana Feberová.

Z oblasti kultury a školství bude podpořen například Klub přátel školy Havířov-Prostřední Suchá na další ročník MISS RENETA, mateřská škola MATEŘINKA nebo spolek Vonička Havířov. Mimosportovní kroužky na středních školách pak budou podpořeny částkou 178 tisíc korun. „Nezapomínáme také na nové projekty, mezi kterými mohu vyjmenovat například Folklorní (Ne)fest, který v červenci bude pořádat Cimbálová muzika JAGÁR, koncerty v klubu Stolárna nebo nově otevřený JAZZ CLUB NEBE Havířov,“ uzavřela náměstkyně Feberová.

Tisk Poslat e-mailem