Přes 20 tisíc jízd za první tři měsíce. Letos už elektrických skútrů od Škodovky přijede do Prahy 700

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

berider-min

Foto: Citymove

Sdílený elektrický skútr BeRider

0Zobrazit komentáře

K elektrickým koloběžkám, elektrickým bicyklům, elektrickým motorkám a elektrickým automobilům se loni na podzim v Praze přidal další dopravní prostředek. Sdílená mobilita je v hlavním městě na rychlém vzestupu a využít toho chce i Škoda Auto. Sázka na elektrické skútry se mladoboleslavské automobilce prozatím dle jejích slov vyplácí.

Loni v září se do pražských ulic vydaly první žlutozelené skútry značky BeRider, kterou spustila inovační laboratoř Škodovky. Postupně se jejich počet navýšil na 150 a Škoda Auto DigiLab nyní prozradil, že za první tři měsíce před zimní přestávkou se na elektrických skútrech uskutečnilo přes 20 tisíc jízd.

Oficiálně BeRider uvádí, že během pilotního provozu od září do prosince zaznamenala služba přes 23 tisíc rezervací, a jak prozradili zástupci Škoda Auto DigiLabu pro CzechCrunch, téměř všechny se následně proměnily i v jízdu. Počet uživatelů, kteří se do služby registrovali, však BeRider prozatím komentovat nechce. Například Freebike, který začal v Praze loni jezdit s elektrickými koly, přilákal 20 tisíc uživatelů.

citymove-berider-min

Foto: Citymove

V aplikaci Citymove si lze půjčit elektrický skútr BeRider

Letos už se BeRider chystá na svou první plnou sezonu, kterou zahájí 1. března. Nejzásadnější zprávou je, že postupně do Prahy nasadí až 700 elektrických skútrů, čímž se má zásadně zlepšit pokrytí. Souviset s tím bude i rozšíření zóny, kde je možné skútry půjčovat a vracet, a přilákat chce nové řidiče i na nové tarifní balíčky, kde lze ušetřit až třetinu ceny proti standardní sazbě. V rámci ní stojí minuta jízdy 5 korun, nic jiného se neplatí.

„BeRider stavíme jako součást chytrého ekosystému pro udržitelnou městskou mikromobilitu ve vzájemné shodě s hlavním městem. Patří sem i platforma pro soukromé sdílení aut HoppyGo nebo projekt sdílení aut Uniqway pro studenty vysokých škol a univerzit,“ představuje rozrůstající se portfolio DigiLabu jeho šéfka Jarmila Plachá.

V loňském roce vedle zmíněných služeb představil škodovácký inovační tým také dopravní aplikaci Citymove, ve které se propojuje městská hromadná doprava právě se sdílenými dopravními prostředky, taxíky i třeba parkováním a slouží pro snazší pohyb po Praze. Letos si přes ní bude možné vypůjčit i elektrické skútry.

„Naše vize je, že zákazník svou cestu pohodlně naplánuje a zaplatí z jedné aplikace s využitím různých druhů dopravy,“ dodává na toto konto Plachá. Jen za loňské tři měsíce najeli řidiči na skútrech BeRider 110 tisíc kilometrů a s nárůstem jejich počtu i kompletní sezoně lze letos očekávat několikanásobně vyšší čísla.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym