TOPlist

Windows 10 se rozloučí s dlaždicemi, novou nabídku Start ovládnou ikony

Systém Windows 10X určený pro zařízení se dvěma displeji (nebo jedním ohebným) přináší jednu poměrně zásadní novinku v uživatelském rozhraní – zjednodušenou nabídku Start, ve které již nehrají prim živé dlaždice, ale klasické ikony. Tato změna pravděpodobně dorazí i do standardních Windows 10.

Windows 10 dostanou novou nabídku Start

Živé dlaždice se poprvé objevily na smartphonech se systémem Windows Phone, poté je Microsoft vpašoval do systému Windows 8. U tabletů a hybridních zařízení dával tento způsob ovládání smysl, ovšem u majoritních počítačů byl spíše na obtíž; proto Microsoft ve Windows 10 provedl úpravu nabídky Start, která uživatele k používání dlaždic příliš nemotivovala. Ukončení podpory mobilních Windows ve všech verzích pak bylo posledním hřebíčkem do rakve; na počítačích totiž na barevné čtverečky a obdélníčky kliká málokdo a tvůrci aplikací (včetně Microsoftu) raději využívají klasické ikony.

windows 10x laptop 1

Z tohoto důvodu (podle informací serveru Windows Latest) Microsoft chystá další úpravu nabídky Start, která živé dlaždice zcela odstraní a bude využívat pouze ikon. Nabídka má být podobná té z Windows 10X, avšak rozhraní bude více přizpůsobené stolním počítačům. Podle lidí obeznámených s vývojem by mohlo k výměně dojít už v druhé polovině letošního roku ve verzi 20H2.

Nové barevné ikonky začínají nahrazovat ty černobílé

V minulých týdnech začal Microsoft s nahrazováním černobílých „dlaždicových“ ikon do atraktivnějších barevnějších podob, nejprve se jich dočkali Insideři, nyní už nové ikony pronikají i do systémových aplikací (např. Pošta a Kalendář) v produkčních verzích Windows. Výhodou pro Microsoft je, že ty stejné ikony může nasadit i ve stejných aplikacích pro mobilní plaftormy Android a iOS.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku