Studie: Větší zátěž Jihlavy formaldehydem je z dopravy než Kronospanu

Přírodovědec Bohumil Pokorný z Masarykovy univerzity v Brně vypracoval odbornou studii o vlivu formaldehydů na životní prostředí Jihlavy. Právě z vlivu karcinogenních formaldehydů na lidské zdraví je největší obava při posuzování rozšíření výroby dřevozpracující firmy Kronospan.

„Z výsledků nezávislé odborné studie jasně vyplývá, že pro obyvatele Jihlavy včetně jejích 16 místních částí, jakožto i 14 okolních obcí, je akutní i chronické riziko expozice formaldehydu nevýznamné, tedy ze zdravotního hlediska plně akceptovatelné a v případě chronické expozice a pak prakticky nulové,“ napsal RNDr. Bohumil Pokorný, CSc. 

Záměrem firmy Kronospan je částečná změna surovinové základny pro výrobu OSB desek spočívající ve zpracování recyklovaného dřeva namísto dřeva rostlého. Cílem je využití až padesátiprocentního podílu recyklovaného dřeva při výrobě OSB desek.

Kůrovcová kalamita v lesích na území České republiky způsobuje zvýšenou těžbu, v budoucnu bude chybět rostlé dřevo z lesů jako surovina pro dřevozpracující firmu Kronospan, proto bude nutné rostlé dřevo nahradit dřevním recyklátem.

Závěry ze správy přírodovědce Pokorného:

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů