Rozsudek nad propagátorem pomníku vojákům SS Novotným (ODS): Dva měsíce vězení za nebezpečné vyhrožování. Při odchodu ze soudní síně: “Měl by viset!” Rezignaci na fukci starosty zatím odmítá

Bývalý bulvární novinář Pavel Novotný (38) vyfasoval dva měsíce vězení za nebezpečné vyhrožování manželovi bývalé televizní moderátorky Mirky Čejkové panu Markovi Vítovi. Městský soud dnes potvrdil rozsudek soudu nižší instance.


Novotný při odchodu ze soudní síně pokračuje v urážkách a vyhrožování. A ještě neví, že možná skončil v ODS

Pravomocným rozsudkem by mělo podle stanov ODS Novotnému zaniknou členství ve straně. Ve stanovách je jasně uvedeno: Členství zaniká z důvodu “pravomocného odsouzení člena pro úmyslný trestný čin”. Zatím však není jasné, zda se tak stane, protože předseda ODS Petr Fiala několikrát vyjádřil extremistovi Novotnému podporu.


Předseda ODS Fiala na návštěvě v Řeporyjích

„Jsem novinář a připravuji úkladnou vraždu člověka, protože se jedná o skutečně zrůdu. Rozhodl jsem se jej zabít. Jsem duševně zdráv a rozhodl jsem se pana Marka Víta zavraždit,“ napsal Novotný v dopise policii v roce 2016.


Pavel Novotný je od konce roku 2018 starostou obce Řeporyje. V době voleb byl v podmínce za těžké ublížení na zdraví. Rok po zvolení do funkce se rozhodl postavit v obci na náměstí pomník vojákům SS.

Do vězení však za vyhrožování smrtí panu Vítovi zřejmě nepůjde. Ještě při odchodu ze soudní síně prohlásil, že si vybere alternativní trest, tedy pokutu 66 tisíc korun.


Předseda odvolacího senátu soudce Pavel Benda po rozsudku uvedl: “Nejsou pochybnosti, že se obžalovaný (Novotný) skutku dopustil. Předmětné jednání naplňuje znaky trestného činu nebezpečného vyhrožování. Z výpovědi poškozeného (Víta) vyplývá, že podnikl kroky, aby ochránil sebe a svou rodinu.”



Hrozby pokračují, smyčka stahuje

Ještě při odchodu ze soudní sítě Novotný pro portál iDnes na kameru prohlásil, že další jeho “terč” poslanec Ondráček “by měl viset”. “Je to vlastizrádce. Takoví jako on by měli viset,” řekl Novotný na soudní chodbě.


Nejde zdaleka o jediný konflikt bývalého bulvárního novináře Pavla Novotného se zákonem. Kromě Víta a Ondráčka vyhrožoval smrtí také bývalému policejnímu řediteli Stanislavovi Novotnému a dalším lidem.

V lednu byl Novotný odsouzen za jízdu bez dokladů na 250 hodin veřejně prospěšných prací v domově seniorů v Řeporyjích.

Je na něj podáno několik trestních oznámení kvůli propagaci nacismu.




Složí funkci?

Na otázku, zda uvažuje o rezignaci na funkci starosty Novotný odpověděl: “Rozhodně ne.”

Jeho pozice v obci však u občanů není nejpevnější. “My tady chceme hlavně klid. Nestojíme o pozornost novinářů. Minule jsem Novotného volila, protože mám ráda jeho tatínka a myslela jsem, že bude legrace. Už ho volit nikdy nebudu a podle názorů v mém okolí rozhodně nejsem sama,” řekla portálu Arfa.cz obyvatelka Řeporyjí, která se bála zveřejnit své jméno ze strachu z pomsty starosty.

Nepřehlédněte:



close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh