TOPlist

Nejen jednotné nabíječky. Evropská unie chce vrátit do hry vyměnitelné baterie

battery

Evropská Unie chce aktivně promlouvat do návrhů budoucích mobilních zařízení, a to za účelem snížení tvorby elektronického odpadu. Před několika týdny bylo odhlasováno vypracovávání návrhu legislativy, která bude řešit sjednocení koncovek nabíječek pro smartphony, nyní se Evropská Unie chystá zaměřit na snadnější výměnu akumulátorů v telefonech.

EU chce ve smartphonech snadno vyměnitelné baterie

V současnosti je většina produkovaných smartphonů nedobytný „slepenec“, u kterého podomácku vyměněný akumulátor znamená velké riziko a ztrátu záruky, zatímco výměna v autorizovaném servise přijde na nemalé částky. Z tohoto důvodu uživatelé namísto výměny akumulátoru sahají k výměně celého zařízení, byť to původní by mohlo ještě nějakou dobu sloužit. Tomuto stavu napomáhají sami výrobci, kteří originální baterie na výměnu poskytují pouze certifikovaným opravnám.

Zatím není jasné, jakým způsobem bude Evropská Unie chtít snadnější výměnu akumulátorů po výrobcích vymáhat, první návrh má být formálně předložen na veřejném jednání v příštím měsíci.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku