Tichý odchod jedné z největších tenisových hvězd. Šarapovová skončila kariéru sloupkem

Tenisový svět přichází o jednu z největších hvězd poslední doby, Rusku Marii Šarapovovou. Ta se ve středu rozhodla ukončit svou hráčskou kariéru, přičemž tak učinila pouze prohlášením ve sloupku pro americké časopisy Vogue a Vanity Fair. Pětinásobná grandslamová šampionka a zároveň také bývalá světová jednička v něm uvedla následující: "Tenise - dávám ti sbohem".

Nyní dvaatřicetiletá Ruska poprvé ohromila svět už jako sedmnáctiletá. V roce 2004 totiž dokázala vyhrát nejslavnější grandslam světa londýnský Wimbledon. O dva roky později si pak další grandslamové vítězství připsala na US Open a o další dva roky poznala jak chutná zisk trofeje na Australian Open. V letech 2012 a 2014 pak zase ovládla French Open.

A právě tato pařížská vítězství byly těmi posledními velkými, které si ruská kráska připsala. Následně si totiž musela odpykat patnáctiměsíční trest za nález meldonia, k němuž mělo dojít na Australian Open před čtyřmi lety.

Když se pak vrátila na kurty, už se nedokázala dostat do takové formy jako před tím a to i proto, že měla problémy s ramenem, kvůli kterému byla hned na několika operacích a musela tak absolvovat i několik rehabilitací. Že jí zdravotní potíže limitují, bylo znát i letos v lednu na Australian Open, kam se dostala díky divoké kartě a kde nakonec skončila už v 1. kole. Právě tento zápas s Chorvatkou Dannou Vekičovou byl nakonec jejím posledním mezi profesionálkami.

Za dobu své kariéry si pochopitelně zvykla na nabitý tenisový kalendář a celoroční cestování mezi jednotlivými turnajovými destinacemi ji tak rozhodně bude chybět. "Obětovala jsem život tenisu a tenis mi dal život. Bude mi chybět každý den. Bude mi chybět trénink a moje každodenní rutina. Bude mi chybět můj tým, moji trenéři. Budou mi chybět chvíle, kdy sedím s otcem na lavičce u tréninkového kurtu. Podávání rukou - po výhře, nebo po porážce - a sportovci, kteří ze mě dostali to nejlepší, ať už to věděli, nebo ne," napsala mimo jiné ve svém sloupku Šarapovová.

Té jen díky premiím přiteklo na její účet za dobu své kariéry cca. 39 milionů dolarů (v přepoočtu přes 900 milionů korun). Další miliony získala díky sponzorům. Nyní si musí zvyknout na život bez tenisu. "Když se ohlédnu zpět, tak tenis byla moje hora. Moje cesta byla plná údolí a oklik, ale výhledy z vrcholu byly neuvěřitelné. Po 28 letech a pěti grandslamových titulech jsem ale připravená vystoupat na jinou horu, soutěžit v jiném terénu," zakončila ruská hvězda.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Maria Šarapovová (tenistka)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy