Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojte se půstu. 7 pravidel, které však musíte dodržovat

Pohráváte si s myšlenkou, že byste zkusila držet půst, ale nevíte jak na to? Pro koho je vhodný a jakou délku zvolit? Máme pro vás odpovědi a užitečné rady. Abyste opravdu dosáhla zdravotních pozitiv, je potřeba dodržovat několik doporučených pravidel.

Ilustrační fotografie | foto: Getty Images

Moudrost našich předků

Už naši předci drželi půst, v období adventu nebo před Velikonocemi a rozhodně nešlo o hladovku. Vyhýbali se alkoholu a vyškrtli z jídelníčku maso, které i tak nejedla většina lidí příliš často. Stravování našich předků bylo o dost střídmější, šlo spíše o odlehčení před vánočním a velikonočním hodováním. 

Zima byla obdobím zabijaček, v tomto období byl nedostatek čerstvých potravin. Strava během zimy byla masitější a tučnější, přizpůsobená možnostem. Půst měl dříve i určitý duchovní rozměr. Během půstu se lidé mohli zamýšlet nad svým životem a přemítat o tom, zda vážně potřebují všechno, po čem touží.

Ilustrační fotografie

Jak dlouhý půst zvolit?

Neexistuje žádný univerzální návod, kolik dní je třeba „půstovat“. Nejběžnější, a vlastně i nejpřirozenější, je verze 6:1, tedy 6 dní jíte normálně (pestře a nepřejídáte se) a poslední sedmý den se postíte. Nemusíte však zvolit úplný půst, stačí i částečný.

Na této verzi je důležité udržet se den následující a vyvarovat se přejídání a snahy „dohnat“ postní den. Pokud žijete zdravě, vyhýbáte se bílému cukru a rychlým sacharidům, jíte dostatek ovoce, zeleniny nebo si z nich vyrábíte šťávy, pak není potřeba dlouhodobější půst. 

Jeden den týdně může být zajímavým zpestřením a bude mít blahodárný vliv pro vaše tělo. Raději však volte víkend, kdy se můžete více věnovat sama sobě.

Přerušovaný půst

Jde o nejbezpečnější formu půstu. Přerušované půsty nejsou dietou, ale způsobem stravování. Pozitivum tohoto půstu tkví v nenásilném a pravidelném odlehčení těla spojeném s očistou organismu bez pocitu hladu. 

Při této metodě se nezmění to, co jíte, ale změní se čas, kdy budete jíst. Jde o střídání fáze příjmu potravy s fází, kdy žádnou energii nepřijímáte. Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou:

16/8 (16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo) – vhodné spíše pro muže

14/10 (14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo) – vhodné spíše pro ženy

Při přerušovaném půstu typu 16/8 může být např. vynechána snídaně, začíná se obědem v 11 hodin, pak může následovat odpolední svačina a končí se večeří v 19 hodin.

Přerušovaný půst může být také dobrým pomocníkem při snaze o snížení váhy a zároveň tak předejdete vzniku inzulínové rezistence. Jak dlouho tento půst držet budete muset vyzkoušet sama, skvělý je i 1 nebo 2 dny v týdnu, klidně i nepravidelně.

Ilustrační snímek

Půst není vhodný pro každého

Tradiční křesťanský půst, který je vlastně jen částečným půstem a nedochází při něm ke striktnímu omezení stravy, je vhodný v podstatě pro každého. 

Přísnější formy půstu, kdy je úplně vynecháno jídlo po několik dní, určitě nebudou vhodné pro osoby nemocné, osoby s poruchou srážlivosti krve, pro malé děti, dospívající adolescenty, těhotné či kojící ženy, vážně nemocné osoby a velmi hubené ženy a muže. Senioři by také měli zvážit delší půsty a raději se poradit s ošetřujícím lékařem.

Zásady držení částečných i plných půstů

1. S půstem začínejte, jen pokud jste v psychické pohodě a děláte tento krok s přesvědčením, že je to pro vás dobré a ulevíte vašemu tělu. Toto vědomí odlišuje půst od hladovky.

2. Dodržujte pitný režim, ideálně byste měla vypít alespoň 30 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti. Pijte hlavně neperlivou čistou vodu, ale můžete si dopřát i neslazený bylinný čaj nebo kávu. Pijte průběžně po celý den, ne jen nárazově. Pití vody pomáhá tlumit pocity hladu, zároveň urychluje čisticí proces.

3. Delší půsty si plánujte na jarní, mírně letní či raně podzimní období, zimní měsíce vynechte. Než se pustíte do delšího půstu, určitě začněte nejdříve s přerušovaným půstem, pak zkuste jednodenní a vnímejte, jak na to bude vaše tělo reagovat.

4. Nelekněte se, pokud budete u delšího půstu pociťovat např. chutě, slabou nevolnost, špatnou náladu, úbytek energie apod. Je to normální a je potřeba tyto počáteční pocity překonat. Pokud byste se však cítila opravdu vyčerpaně, se silnými nevolnostmi, půst raději ukončete.

5. Dodržujte bezpečnostní zásadu – kolik dní se postíte, tolik dní provádějte návrat na stravu. Minimální doba návratu k jídlu jsou tři dny. To platí pro třídenní a delší, jednodenní půst = jednodenní návrat.

6. Pokud chcete držet delší půst, dělejte to s rozumem. Nechte si raději svůj jídelníček zkontrolovat odborníkem na výživu, který posoudí, zda obsahuje všechny důležité živiny.

7. Dlouhodobější půsty raději konzultujte se svým lékařem. Během těchto dní se totiž vysazují léky, diabetikům se odebírá, případně snižuje množství aplikovaného inzulínu.

Autor:
  • Nejčtenější

Sukně jsou ženské, elegantní a trendy. Víme, jaké ovládnou letošní jaro

Hoďte za hlavu předepsané módní normy a prozkoumejte svobodomyslné možnosti sukní, o kterých se vám ani nesnilo. Ať už...

Nejde jen o komunikaci. Omyly a chyby, které nám ničí vztah

Nikdo nevstupuje do partnerství s tím, že dříve či později skončí. Přesto se dnes polovina párů rozvádí. Lidé spolu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozluštěte tajnou řeč vaší rtěnky. Odstín i tvar prozradí vaši povahu

Můžete být vášnivá, klidná nebo romantická. A může to jít poznat na první pohled. Rty, tedy přesněji barva vaší rtěnky,...

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád v pohybu? Pořiďte si na cvičení nový outfit, namotivuje vás

Jestli vás ještě nepřešla novoroční motivace a stále pravidelně cvičíte, určitě si zasloužíte za odměnu nějaký nový...

Všeho moc škodí, i optimismu. Proč není od věci stát nohama na zemi

Optimismus bývá prezentován jako cesta ke štěstí, zdraví i úspěchu. Optimisté skutečně bývají zdravější a šťastnější,...

Pětice tipů, jak se jednoduše dopracovat k vysněné postavě

Vydat víc energie, než kolik jí přijmete, poskládat si správně jídelníček a hýbat se, to je alfa a omega hubnutí, bez...

Vyzkoušejte kouzlo medové terapie. Dodá energii, působí proti zánětům

Med je extrémně sladký a lepkavý. Přesto byste těžko našli potravinu, která je přínosnější pro vaše zdraví a krásu....

Sny jsou jako zprávy z „druhého“ světa. Umíte využít jejich poselství?

Je možné najít ve snech klíč k vyřešení problémů? Lidé, kteří se zabývají lucidním, tedy řízeným sněním, tvrdí, že ano....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...