TOPlist

Apple se chce osvobodit od Intelu. Brzy se dočkáme prvního Macu s ARM procesorem

Apple je ve světě technologií pojem a dokazují to vztahy s ostatními výrobci a dodavateli. Gigant z Cupertina si většinu součástek navrhuje, ale produkty samotné z velké části nevyrábí. To se může brzy zčásti změnit. Apple se dle uznávaného analytika jménem Ming-Chi Kuo chystá v první polovině roku 2021 představit Mac, který bude mít ve svých útrobách vlastní ARM procesor namísto řešení od Intelu.

macbook pro
Apple chystá náhradu za Intel. ARM procesory se zřejmě dostanou i do notebooků

Podle prvních zpráv by se mělo jednat o čipset vyrobený 5nm procesem. Apple údajně ve velkém investuje do vývoje této technologie a kvůli hrozbám koronaviru se snaží neztrácet čas. Procesory s 5nm architekturou totiž použije již v letošních iPhonech a iPadech. O výrobu těchto procesorů se s velkou pravděpodobností postará TSMC.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1232004866836320256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1232004866836320256&ref_url=https%3A%2F%2F9to5mac.com%2F2020%2F02%2F24%2Fapple-to-release-first-arm-mac-without-intel-processor-in-next-18-months-predicts-kuo%2F

Již při představení poslední generace iPadu Pro, který svým výkonem převyšoval i některé modely z řady Macbooků, vzešla otázka ohledně budoucnosti procesorů v zařízeních od společnosti Apple. Společnost se chce posunout dál směrem k mobilní budoucnosti a konference WWDC tak bude zřejmě poslední bez ARM čipsetů.

Na této akci bychom se teoreticky mohli dočkat informací pro vývojáře o tom, jak naložit s možnostmi ARM procesorů. Krok k mobilním procesorům bude znamenat menší odběr energie při zachování stejného (či vyššího) výkonu. Určitě se bude jednat o běh na dlouhou trať a Intel ještě nějakou dobu budeme vídat u produktů Applu. Jen to nebude navždy a jejich konec se již blíží.

Autor článku David Skopal
David Skopal
Redaktor SMARTmania.cz a externí copywriter žijící v Brně. Nadšenec do technologií, smartphonů a gadgetů. Fanoušek OnePlus. Mám rád vaření a dobré jídlo. Ve volném čase hraju badminton a chodím plavat.

Kapitoly článku