O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Google Earth lze spustit i v prohlížečích Firefox nebo Safari

Populární program pro interaktivní prohlížení a zkoumání planety Země zpřístupnila společnost Google také pro další internetové prohlížeče. Za změnou stojí nasazení technologie WebAssembly. Kompatibilní prohlížeče, k nimž patří Firefox, Safari, Opera nebo Edge Canary nyní nástroj, stále v experimentální podobě, spustí.

Aplikaci Google Earth její tvůrci uvolnili v roce 2005. Prvních deset let existovala v podobě desktopového programu. Poté se ji vývojáři rozhodli zpřístupnit také na webových prohlížečích. V roce 2017 se objevilo provedení pro Google Chrome. V červnu 2019 přibyla náhledová či experimentální verze pro další prohlížeče, konkrétně jsou zmiňovány Firefox, Safari, Opera a Edge „Canary“.

Za rozšířením stojí změna použitých technologií. Původní desktopová varianta vznikla v jazyce C++. Tvůrci programu jej zvolili s ohledem na výkon a potenciální přenositelnost mezi různými platformami. V prohlížeči Chrome vývojáři zpřístupnili nástroj Google Earth s pomocí technologie Native Client, která původně jako jediná podporovala kompilaci a běh kódů C++ na webu. Vloni využili nový standard konsorcia W3C s názvem WebAssembly. S jeho pomocí lze nativní kódy interpretovat a spouštět také v dalších kompatibilních prohlížečích.

Sami tvůrci zdůrazňují, že je čeká ještě mnoho práce. Program Google Earth ale v konkurenčních prohlížečích funguje, byť údajně s některými omezeními.

sgoogle_earthgoogle_earth

 

 

 

 


(28. 2. 2020 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(7663)