Hlavní obsah

Christian Louboutin: Po stopách červených podrážek

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský módní návrhář luxusní obuvi Christian Louboutin, který se proslavil modely, jež se vyznačují především extrémně vysokými podpatky a zářivě červenou podrážkou, zahájil 26. února retrospektivní výstavu v domovské Paříži. V rámci ní si návštěvníci mohou prohlédnout to nejlepší z jeho tvorby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži otevřeli Louboutinovu retrospektivuVideo: Reuters

 
Článek

Christian Louboutin se narodil 7. ledna 1964 v Paříži, kde vyrůstal se třemi staršími sestrami. Jeho dospívání bylo poměrně divoké. Často utíkal z domova a ve dvanácti letech dokonce odešel ze školy. Zálibu měl naopak v navštěvování nočních klubů, kde ho více než přítomné ženy zajímalo spíše to, v čem jsou obuté.

Fascinace vysokými podpatky mu zůstala. „Chtěl jsem být návrhářem obuvi, ale nevěděl jsem, že taková profese existuje. Pak mi někdo dal knihu o Rogerovi Vivierovi, návrháři, který vymyslel jehlový podpatek, a hned jsem věděl, že chci dělat to co on,” řekl Louboutin v rozhovoru pro magazín The New Yorker.

Studium designu ho ale nelákalo, a tak zkoušel práci jako asistent. Nejdřív u Charlese Jourdana, u Chanelu, u Yves Saint Laurenta. Nikde se ale dlouho neudržel. V roce 1991 si proto založil vlastní firmu. Jeho ojedinělé návrhy bot se okamžitě ujaly a jeho modely začaly nosit známé osobnosti po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Světoznámý obuvník Christian Louboutin

Největší zlom nastal v momentě, kdy Christian Louboutin pracoval na jednom návrhu svých bot, zatímco vedle si jeho asistentka lakovala nehty na rudo. Christian si od ní lak půjčil a natřel jim zespodu podrážku zmíněných bot. „Bylo to jako zjevení. Dnes mám na červené podrážky ochrannou známku a jsem rád, že jsem u nich zůstal,“ uvedl návrhář pro agenturu Reuters.

Foto: archiv firmy Mytheresa

Modely od Christiana Louboutina

Jeho příběh nyní reflektuje retrospektivní výstava v pařížském muzeu Palais de la Porte Doree, do kterého návrhář sám jako malý chodil. Přeškrtnuté piktogramy lodiček na vysokém podpatku, které zakazovaly nošení lodiček do muzea, se mu ostatně staly inspirací.

„Strávil jsem hodiny reprodukcí tohoto malého obrázku. Vždycky jsem kreslil boty z profilu a obměňoval tvary a barvy, aniž bych věděl, že z toho může být profese,“ říká. Výstava probíhá od 26. února do 26. července. Návštěvníci se mohou těšit na nejikoničtější modely, které Louboutin za svoji kariéru vytvořil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám