Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Páteřní linky brodské MHD přeruší uzavírka, náhradní jízdní řád neoslnil

  9:46
V Havlíčkově Brodě začne v pondělí uzavírka částí Dolní a Žižkovy ulice, což si vyžádá mnohá opatření. Spousta se jich odehraje v městské hromadné dopravě. Technické služby už zveřejnily nové jízdní řády, cestující z nich však nadšeni nejsou.
Na zastávkách MHD se od pondělí dají očekávat velké zmatky. Celý systém městské hromadné dopravy musel být kvůli uzavírce částí Dolní a Žižkovy ulice překopán. Hrozí tak opakování situace z konce roku 2017, kdy byla spuštěna reforma MHD.

Na zastávkách MHD se od pondělí dají očekávat velké zmatky. Celý systém městské hromadné dopravy musel být kvůli uzavírce částí Dolní a Žižkovy ulice překopán. Hrozí tak opakování situace z konce roku 2017, kdy byla spuštěna reforma MHD. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Naším cílem bylo zachovat co nejvíc spojů, obsloužit co nejvíc stávajících zastávek, a zároveň se vejít do značně omezeného rozpočtu,“ vysvětluje vedoucí městské hromadné dopravy (MHD) v technických službách, které ji v Brodě zajišťují, Lubomír Hepner.

Technické služby na uzavření stěžejních ulic v centru města reagovaly celou řadou změn. Všechny začnou platit hned v pondělí brzy ráno. Páteřní linky totiž právě těmito dvěma ulicemi běžně projíždí. To až do podzimu nebudou moci.

Dočasně zrušeny budou linky číslo 1 a 3. Místo nich bude jezdit jedna přímější linka mezi Perknovem a dopravním terminálem.

Další dvě linky pojedou z Perknova, respektive dopravního terminálu, na Žižkov a zpět. Celá oblast Žižkova bude obsluhována pouze po severovýchodním obchvatu. A na Havlíčkovo náměstí žádný autobus nepřijede.

Dopravce se obává, že by se na náměstí mezi auty nevymotal

Právě to je největší výtka, jakou cestující mají. Na Havlíčkově náměstí vystupují a nastupují děti docházející do největší brodské základní školy V Sadech. Zastávku využívají starší lidé, přijíždějí sem z okrajovějších částí, když si jedou do města něco vyřídit. Řada lidí zde vystupuje, když cestuje do práce.

„Toto není moc domyšlené. Náměstí je zastávka, kterou lidé využívají ze všech nejvíc. Při uzavírce sem žádný autobus nepojede. Nejbližší zastávky budou v Husově ulici, u Kulturního domu Ostrov a u stavební školy. To jsou stovky metrů, pro spoustu lidí je to daleko,“ poznamenal při studiu nového jízdního řádu Miroslav Kolář.

Že alespoň některé autobusy budou na Havlíčkovo náměstí Horní ulicí zajíždět, otáčet se a vyjíždět stejnou cestou zpět, se původně zvažovalo. Jenže převážily důvody to neriskovat.

„Na náměstí je velké množství aut, lidé zde parkují a manévrují. Autobus by se tudy těžko vymotával. Mohlo by se stát, že by se mezi auta ani nevešel,“ vysvětluje Hepner.

Od Ostrova na sídliště Žižkov II cestující autobusem nedojedou

Další výtku mají cestující k obsluze Žižkova. Jde o jednu z největších čtvrtí Brodu, žije zde několik tisíc lidí. Autobus MHD ji i nadále bude projíždět kolem dokola proti směru hodinových ručiček. Jenže výjezd nově nebude do centra, ale na severovýchodní obchvat. Tedy zcela na druhou stranu.

Změny v brodské MHD od 2. března po dobu uzavírky

  • linky č. 1 a 3 budou dočasně zcela zrušeny
  • linka č. 11 bude vynechávat Havlíčkovo náměstí a to obousměrně, přijíždět bude na náhradní zastávku v ulici Husova
  • linka č. 2 povede z Perknova do oblasti Žižkova a nazpět po obchvatu
  • linka č. 22 povede z dopravního terminálu přes zastávku v ulici Husova do oblasti Žižkova a nazpět rovněž po obchvatu
  • bez jakýchkoliv změn zůstanou pouze linky č. 4, 5, a 6

Pozn.: Objížďkové jízdní řády včetně map linek naleznou zájemci na webových stránkách brodských technických služeb.

Zdroj: Technické služby Havlíčkův Brod

Pro cestující to bude jednak znamenat citelné prodloužení času dojezdu od dopravního terminálu. Ten se z přibližně deseti minut protáhne na dvojnásobek.

Hlavně starší obyvatelé sídliště Žižkov II ale straší nezměněné pořadí zastávek. Autobusy do lokality Žižkova přijedou od východu od obchvatu, nejprve obslouží „vrchní“ panelové sídliště, pak se dostanou do spodnější starší části k Ostrovu a po Žižkově ulici opět odjedou na východ.

Cestující se tak od KD Ostrov, zastávky, která je nejblíže centru města, nedostanou na horní sídliště. Pokud by to chtěli přeci jen učinit, museli by jet autobusem na konečnou (Perknov či dopravní terminál - pozn. red.), počkat, až se vůz otočí, a jet s ním zpět.

Část Žižkovy ulice bude jednosměrná, MHD opačně nemohla

„To znamená, že se sice dostanu do města, ale už se autobusem nedostanu zpátky. Je to do prudkého kopce, nevím, jak to budu pěšky zvládat,“ obává se starší cestující, jež se představila pouze jako Jindřiška.

„To je velice špatně. Některé spoje mohly jezdit v klasickém směru, některé mohly Žižkov obkroužit v opačném. Jak se lidi dostanou zpět nahoru?“ kroutí hlavou i Pavel Toman.

Podle Lubomíra Hepnera však podobné úvahy znemožnilo zjednosměrnění části Žižkovy ulice, s nímž se během uzavírky počítá. „Ulice bude průjezdná pouze od Ostrova ven z města. Proto jsme nemohli spoje vést opačným směrem,“ vysvětluje.

„Lidé, kteří bydlí na sídlišti Žižkov II se od Ostrova dostanou domů tak, že pojedou autobusem na zastávky Penzion Starr, Žižkova nebo Pekárny a dál půjdou do kopce pěšky. Ani tady to nešlo řešit jinak,“ dodává.

Dva týdny zkušební provoz, kapesní jízdní řády budou až pak

Otazníky mají mnozí cestující i nad plánovanými časy odjezdů. Domnívají se, že v době dopravních špiček jsou až příliš optimistické a autobusy budou mít časté zpoždění. Zvlášť, když budou muset jezdit po Masarykově ulici a po severovýchodním obchvatu.

Technické služby však počítají s tím, že první dva týdny provozu objížďkových jízdních řádů budou zkušební. Po nich dojde k případným úpravám a časovým korekcím podle toho, jak bude situace vypadat přímo v provozu.

„Proto i papírové kapesní jízdní řády natiskneme až po těchto dvou týdnech po případných úpravách. Zatím se cestující musí spokojit s jízdním řádem na webových stránkách technických služeb a na jednotlivých zastávkách,“ vzkázal Lubomír Hepner.

Rekonstrukce Dolní a Žižkovy ulice začne v pondělí a potrvá až do konce listopadu. Rozdělena bude do tří etap. Oficiální objízdná trasa povede po severovýchodním obchvatu a Masarykově ulici. Pro osobní auta má být jednosměrně otevřen i most u Rica z Plovárenské ulice ke Kauflandu.

Během rekonstrukce za mnoho desítek milionů korun budou vyměněny vodovodní a kanalizační rozvody, těleso komunikace, chodníky i veřejné osvětlení. Ulice dostanou novou podobu se širšími chodníky a užší vozovkou. Ulicemi Na Ostrově, Dolní a Žižkova se po opravě bude jezdit jednosměrně proti směru hodinových ručiček.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...