Recenze #2: V síti - Dokument hodný pozornosti, nebo jen honba za senzací?

Recenze #2: V síti - Dokument hodný pozornosti, nebo jen honba za senzací?
V síti (2019) | Česká televize
Vít Klusák, jenž na sebe poprvé výrazněji upozornil snímkem Český sen, si rád vybírá témata, která hýbou (nejen) českou společností. V minulosti už se věnoval mimo jiné současné české politice (Spřízněni přímou volbou, Matrix AB), tvorbě a fungování tuzemského bulváru (Dělníci bulváru) nebo rasismu a xenofóbii (Svět podle Daliborka). Mnoha svými díly dokázal vzbudit silný rozruch a velmi kontroverzní ohlasy. Tentokrát se rozhodl podívat na zoubek internetovým sexuálním predátorům.
V síti | Aerofilms
Děj (či spíše průběh) filmu je poměrně jednoduchý. Nejprve vidíme záběry z castingu, na jehož základě byla vybraná tři velmi mladě vypadající dospělá děvčata, která následně budou v improvizovaných podmínkách (falešných dětských pokojích) po dobu deseti dní předstírat, že je jim 12 let, a čekat, zda se je skrze jejich falešné profily na sociálních sítích pokusí kontaktovat dospělí lidé, kteří po nich budou požadovat cokoliv nezákonného (svlékání, uspokojování, posílání nahých fotek apod.). Důležité je poznamenat, že tvůrci si při tomto svém "lovu" stanovili několik etických pravidel - jejich podstatou bylo, že dívky neměly dotyčné samy nikterak provokovat a vždy jim měly důrazně sdělit, že je jim pouze 12 let.
V síti
V síti | Hypermarket Film
Většinu přibližně stominutového filmu tedy sledujeme videohovory trojice žen s nejrůznějšími sexuálními "loudily". Veškeré komunikaci byl neustále přítomný filmový štáb (v čele s Klusákem a spolurežisérkou Barborou Chalupovou), doplněný několika odborníky (sexuoložkou, právníkem, kriminalistou aj.).
Velmi brzy začneme být svědky toho, jak se různě staří muži (obvykle kolem čtyřiceti a více let), jimž je ve filmu částečně rozmazán obličej, začnou před "volavkami" (v domnění, že se jedná o nevinné dívky pod zákonem) odhalovat, onanovat apod. - a samozřejmě žádají totéž od svých obětí. Celý štáb pak vyčkává, kam až "nachytaní" predátoři budou ochotni zajít (např. k vydírání, přemlouvání k osobní schůzce atd.) Jádrem filmu jsou právě tyto scény. A asi není potřeba obšírně vysvětlovat, jak nepříjemné je něco takového mnoho minut sledovat...
V síti
V síti | Milan Jaroš
Je logické, že různým typům diváků bude prezentovaný obsah odporný různou měrou - např. konzervativně založená (a temným internetovým koutům nepříliš rozumějící) zodpovědná matka několika dospívajících dcer bude téměř jistě reagovat o dost "výrazněji", než-li třeba bezdětný muž, jenž internet denně používá a o (některých) jeho uživatelích si (už) nedělá žádné iluze. I tak se ale domnívám, že sledovat takovéto morální bahno (a to je podle mě ještě velmi jemné a možná až nevhodně diplomatické označení viděných individuí) takřka v přímém přenosu, přivodí skličující pocity a sevření žaludku téměř všem "normálním" lidem...
Vít Klusák na novinářské projekci přítomné žádal, aby ve svých textech o tomto filmu/sociálním experimentu nevyzradili tři zásadní chvíle, k nimž v něm dojde. Zcela chápu jeho přání a budu ho respektovat, na druhou stranu mě docela mrzí, že se alespoň o dvou z nich nemohu (kvůli spoilerům) zmínit - minimálně kvůli těmto (velmi rozdílným) zvratům totiž rozhodně stojí jeho novinka za vidění.
V síti
V síti | Aerofilms
Je otázkou, proč dokument(y) na podobné téma nevznikl(y) již dávno (v zahraničí údajně již mnoho let existují pořady, které taktéž usilují o přistižení sexuálních predátorů při činu, ale v ČR je zřejmě téměř nikdo nezná), ale holt lépe pozdě, než-li později (nebo dokonce nikdy).
Zatímco dříve Klusák svými filmy především vybízel k diskuzi (ať už o zpracovaném tématu či ohledně kvality dokumentu samotného), tentokrát se mu (a jeho kolegyni) povedlo něco pravděpodobně ještě cennějšího - nezanedbatelně přispět k řešení problému jako takového...
V síti
V síti | Aerofilms
V síti bude v naší zemi uváděno ve dvou různých verzích. "Plná" verze, která byla promítnuta novinářům, bude v kinech přístupná od 15 let (byť i v ní je veškerý "závadný" obsah dostatečně rozpixelován). Druhá verze, jež bude ochuzena o některé záběry, bude v kinech přístupná od 12 let, aby na ni mohli chodit rodiče i se svými dětmi. Hlavně ale bude (ve velkém) promítána dětem ve školách. Tam totiž tento počin primárně patří.
Hodnocení: 85%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE